2024. július 19. péntek Emília

Legyen közös a siker 2019-ben is!

Agro Napló
Jelen sorok írásakor még joggal bizakodhatunk abban, hogy az idei telünk végre olyan lesz, amilyennek egy télnek lennie kell: a talajból hiányzó nedvességet minél nagyobb mértékben pótolni tudja, a mínuszok pedig mindent eltakarítanak, amely egyébként túlélés esetén a termésbiztonságunkat veszélyeztetné.

Kalászosaink döntő része porba lett vetve, a tavalyi „ősznek csúfolt tavaszon”. Sok helyen még most keleget az állomány a hótakaró alatt, szögcsíra állapotban. Akiknek (elsősorban a Dunától keletre) a repceföldjeikre szerencsés időben és eloszlásban érkezett az égi áldás, kelésért és homogén állományért aggódó, mozgalmas ősz után ugyan, de egészséges optimizmussal várhatják a tavasz eljöttét.

A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez. Gyengébb fejlettség esetén: 2–3 l/ha YaraVita Kombiphost (foszforhangsúlyos lombtrágya a foszforhiány gyors kezelésére és a gyökérfejlődés elősegítésére) + 1 l/ha YaraVita Bortracot (150 g/l vízoldható bórtartalommal) ajánlunk. Ennek kijuttatása a lehető legkorábbi időpontban történjen, majd az állomány megerősödése után adjunk ki YaraVita Brassitrel Prót 2–3 l/ha mennyiségben. Erőteljesebb fejlettség esetén: 2,5–3 l/ha Yara Vita Brassitrel Pro, majd zöldbimbós-sárgabimbós állapotban Yara Vita Bortrac kezelést javaslunk 1,5–2 literes adagban.

A YaraVita Brassitrel Pro, amely az őszi káposztarepce, napraforgó, borsó, cukorrépa és szója igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l össz­hatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény. A YaraVita Bortrac a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2–3 l/ha az adag, YaraVita Brassitrel Pro használata mellett ez 1–1,5 l/ha-ra csökkenthető. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében és a tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem.

Őszi búza és őszi árpa termesztése során, kalászosaink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel – mely egy évtizede már – ígéret helyett a bizonyíték, ha lombtrágyázásról van szó. Halványpiros, lazac színű szuszpenziós koncentrátum, literenként 604 g/l összhatóanyagtartalom, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. Formulázott táp­anyagtartalma mellett a speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag a YaraVita Gramitrel sikerének – ezzel együtt hatékonyságának, kiváló esőállóságának és több hónapos tartamhatásának – kulcsa. Ajánlott dózisa tél végén, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2 x 2 l/ha a javaslatunk bokrosodáskor, illetve szárbainduláskor, a második nódusz megjelenéséig.

2018-as év az Önök segítségével ismét a YaraVita éve lett. A magyarországi debütálás óta büszkén mondhatjuk el: a YaraVita története sikertörténet. A megjelenéstől kezdve (2009 kivételével) évről évre képes a 20%-ot megközelítő piaci növekedésre. Ez azt igazolja vissza, hogy a tapasztalattal rendelkező Yara felhasználók, akiknél a YaraVita lombtrágyák már évek óta technológiájuk részét képezik, hűek maradnak hozzánk, akik pedig első alkalommal ülnek le és velünk együtt számolnak, rájönnek arra, nem is olyan nehéz a választás. Ennek a növekedésnek a fenntartásához két dolog szükségeltetik: egyrészt a lehetőség, hogy bemutathassuk a YaraVita termékcsaládot (akár rendezvényeink, akár személyes találkozásaink alkalmával), másrészt az alkalom, hogy bizonyíthassanak „ők” is, mit tudnak kinn az életben. Keressük egymást bizalommal!

Szabari Szabolcs
+36-30/964-9513

A cikk szerzője: Szabari Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?