2024. május 9. csütörtök Gergely

A MAÏSADOUR Semences – új logó, új szlogen

Agro Napló

A MAS Seeds, a MAÏSADOUR Szövetkezeti Csoport leányvállalata, a szántóföldi növények nemesítésének, előállításának és forgalmazójának specialistája. A MAS SEEDS egyike a fő kukorica és napraforgó vetőmag cégeknek Európában. Jelenleg 2,5 millió vetőmagzsákot képvisel, és az árbevétele éves szinten 140 millió €.

Magyarországon kicsi, de ütőképes csapatunk segítségével igyekszünk dinamikusan fejlődni évről évre.

Kukoricából igen széles portfólióval állunk rendelkezésre: árlistánkon 24 hibrid található meg, a FAO 280–700 közötti skálán. Hasznosítás szempontjából van szemes, siló, kettős, Duo, waxy, malomipari és madáreleség is.

Ezen cikk terjedelmén belül nyilván nem cél, hogy mindegyik hibridünket részletesen bemutassuk. A legnagyobb terméspotenciálú hibridünk egy igazi “versenyló”, a MAS 56.A Korán kell vetni, hogy elkerülhető legyen a túl késői (július második fele) virágzás. Vízleadása a ciklus végén gyors.

Az alábbi ábra mutatja be a MAS 56.A 2017. őszi terméseredményeit 26 hely átlagában, szerte az országban.

A MAS 40.F a FAO 400-as éréscsoport szíve. Igazi kompromisszum a termésszint és a nedvességtartalom szempontjából. Évről évre lehet számítani rá.

A MAS 30.M egy teljesen új anyagunk. Korai 300-as létére tisztességes termésre képes, eltérő termőhelyi körülmények között is. Egészséges, stabilan áll a betakarításig.

A MAS 37.H egy robusztus, kiszámítható hibrid. Megbízható akár stresszhelyzetben is.

Egy új anyagunk a MAS 43.P (FAO 380-400). Egy igazi hiánypótló hibrid a FAO 300-as csoport végéről.

Egy termelői vélemény

(Vajda Gábor növénytermesztési főágazat-vezető, Agro-Cserkesz Kft., Nagycserkesz) szerint:

„Idén először próbáltuk ki 14 ha-on a MAS 43.P kukorica vetőmagot. A 14 ha-on 11,2 tonnás átlagtermést produkált, úgy, hogy a tenyészidőszakban kb. 160 mm csapadékot tudott hasznosítani mindösszesen.“

Napraforgóban: a vezető hibridünk a MAS 92.CP, középkései linolsavas Clearfield® Plus. Ez az a szegmens, amely jelenleg a legdinamikusabban növekvő részt képviseli a hazai napraforgó-termesztésen belül. Szintén Nagycserkeszen 140 ha-on 4,3 t/ha termést hozott 2018-ban. Kevésbé inzív területekre, ahol a korai, deszikkálás nélküli betakaríthatóság is fontos szempont, a MAS 86. CP, szintén linolsavas Clearfield® Plus hibridünket ajánljuk.

A TBMT (sulfonil-urea toleráns, Express-technológia) kategória képviselője a nagy termőképességű MAS 85.SU, mely a piacvezetővel szemben is igen jól állja a sarat.

Az ismét növekvő igényeknek megfelelően a HO (magas olajsavas) szegmensbe pedig a MAS 95.OL, középkései, gyengébb-közepes adottságú területekre is alkalmas hibridünk a jó választás.

Válassza bátran a MAS SEEDS hibrideket tavaszra!

Csigó György Tamás
cégvezető, kereskedelmi igazgató

A cikk szerzője: Csigó György Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?