EuroTier 2018

Agro Napló
Az EuroTier 2018 állattenyésztési szakkiállítást november 13–16. között rendezték meg Hannoverben, amelynek fókuszában az idei évben a digitalizáció állt. A világ vezető állattenyésztési rendezvényén 62 ország 2526 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait több mint 260 000 négyzetméteren. A kiállításnak több mint egy évtizede az Agro Napló is kiemelt figyelmet szentel, mert az itt tapasztalható tendenciák, és az itt bemutatott újdonságok hamar elterjednek széles körben.

Lapunk érdeklődését a kiállításszervezők is értékelik, amit az is mutat, hogy a rendezvény szeptemberi sajtónapjaira Magyarországról egyedüli szakmai orgánumként az Agro Napló kapott meghívást. A most közreadott összeállítás alapját a kiállításon az állattenyésztési trendekről és a bemutatott újdonságokról készített interjúk adják.

Agroninja Kft.

Boromisza Gergely, az Agroninja képviseletében az Agro Naplónak arról beszélt, hogy eddig Magyarországon a cég fő célja az volt, hogy bemutassa azt a speciális alkalmazást (a Beefie egy speciális fotóapplikáció), amellyel stresszmentes súlymérést lehet végezni, továbbfejlessze azt. A munka eredményeként a felhasználók az alkalmazásról nagyon jó visszajelzéseket küldtek.

Az értékesítési vezető elmondta: sok farmról gyűjtöttek tesztelésre adatokat még további fajtákról (Charolais, Limousine, Magyar Tarka), hogy az applikáció minél szélesebb körben használható legyen. A másik változtatás az üzletfejlesztésre vonatkozik. Elkezdte a cég felmérni a külföldi piaci lehetőségeinket is, és viszonteladókat keres, mert üzleti stratégiája szerint továbbforgalmazókon keresztül szeretné elérni a végfelhasználókat. „Van már üzleti partnerünk Brazíliából, Oroszországból, Franciaországból, Amerikából. Jelentős az érdeklődés Dél-Afrikából, de van megkeresésünk Ausztráliából és Új-Zélandról is” – mondta az Agroninja értékesítési vezetője. Hozzátette: az EuroTier időpontjában ott tartott az ügy, hogy az összes tradicionális szarvasmarhatartó országból megkeresték a vállalkozást, és már az első viszonteladói szerződéseket is aláírták, illetve továbbiak előkészítés alatt voltak. Magyarországon is van már viszonteladói partnere a cégnek, mert tárgyalásokat folytatnak a hálózat bővítéséről.

„A EuroTier kiállítástól azt vártuk – mondta Boromisza Gergely –, hogy egyrészt szerettünk volna mi is körülnézni, hogy miben gondolkoznak az állattartók, hol vannak még potenciális lehetőségeink”. A cég az alapvető probléma megoldására törekedett, a Beefie ugyanis csak az első termék. Most kezdték el a problémakörök szerinti további termékek fejlesztését. Másrészt, a kiállítástól a piacaik bővülését várták, alapvetően további viszonteladók megtalálását szerették volna elérni.

„A globális piacban gondolkodó vállalkozásoknak az EuroTier a legalkalmasabb kiállítás volt termékeik bemutatására, terjesztésére” – összegezte tapasztalatait a vezető.

Biomin Magyarország Kft.

Dr. Várnagy Ákos (a képen jobbra), a Biomin Magyarország Kft. munkatársa elmondta: az EuroTieren egy új terméket mutattak be. Ez a Digestarom DC, egy újgenerációs növényi eredetű takarmányadalék.

Magyarázatként hozzátette: a DC, a Duplex Capsule rövidítése, ami azt jelenti, hogy kettős kapszula formában elérhető a termék. A termék folyékony magja esszenciális olajokat tartalmaz, amelyek a bélflóra kialakításában és fenntartásában játszanak szerepet. A mag körbe van véve egy köpennyel, ami szintén növényi olajokat tartalmaz, de speciális étvágyfokozó és ízesítő anyagokat is. Ezen kívül a termék tartalmaz különféle kivonatokat és gyógynövényeket, melyeknek bélvédő hatása van.

A kettős kapszulaformának több előnye is van: hosszú, 18 hónapos szavatossági idővel rendelkezik, homogén módon elkeverhető a takarmányban, így a termék folyamatos és egyenletes bevitele biztosított, magasabb a hőstabilitása (akár 95 fokon való pelletálás), valamint a hatóanyagok visszanyerése az emésztés során nagyon jó.

Az egyik legfontosabb előny szintén a kettős kapszulaformának köszönhető: a hatóanyagok lassú, folyamatos felszabadulása az emésztő traktusban. Először az ízanyagok szabadulnak fel a szájban, majd fokozatosan történik meg a mag felszabadulása, amely a bélflóra szabályozására alkalmas anyagokat tartalmazza, tehát nagyon hatékony végig az emésztési folyamatban.

Az étvágyfokozó, a bélflóra moduláló és a bélvédő összetevőinek köszönhetően a Digestarom DC-t úgy is nevezhetjük, hogy „takarmány-átalakító”, mert hatékonyabbá teszi a takarmány-átalakítást, -emészthetőséget, -felszívódást, ezáltal javulása tapasztalható az állat életképességében, teljesítményében és az állati termék minőségében egyaránt. Ezek tehát a Digestarom DC jótékony hatásai, és meg kell említeni még, hogy ez egy teljesen új, és egyedi kapszulázási technológia, amely jelenleg szabadalmaztatás alatt áll.

Fliegl Abda Kft.

Ackermann Tamás (a képen jobbra), a magyarországi Fliegl gyár cégvezetője arról tájékoztatta az Agro Naplót a bemutató kapcsán, hogy az EuroTier kiállítás a múltból adódóan főként az észak-német állattartó gazdákra fókuszált, de az utóbbi 10 évben nagymértékű változás volt tapasztalható az exportpiacok irányába,  ami a külföldi látogatók számának növekedéséből is lemérhető.

A kiállításon a Fliegl hígtrágya gépeit helyezte fókuszba, a két éve piacon lévő kijuttató rendszerének 4.0-ás fejlesztett változatát mutatták be. A hígtrágya-kijuttatók kiszolgálása a megfelelő szállító eszközzel szintén nagyon fontos – közölte a cégvezető, hozzátéve: ez egy láncszem a tárolóhely, és a földön dolgozó speciális kijuttató eszköz közé beépítve. További újdonság a Fliegl letolókocsi „ráncfelvarrása”. Így például a homlokfalba beépített különböző átlátszó műanyag elemek, aminek köszönhetően jobban lehet látni a traktorból a rakományt, illetve maga az oldalfal rendszer lett egy kicsit továbbfejlesztve a felhasználóbarátabb kialakítás révén.

Érezhető továbbá az európai konformitási igény is. Így jönnek az úgynevezett COC-k, vagyis, hogy Európa-szerte, az EU-tagállamokban a forgalomba helyezés könnyebb legyen. Ehhez viszont a különféle előírásoknak kell megfelelni. Ezért most például a sárvédők gyártását módosította a cég, így azok már nem fémből, hanem műanyagból vannak. A hátsó aláfutás-gátló szintén egy műanyag rendszer, amiben egy Fliegl által fejlesztett – csak a Fliegl-nek, egy beszállító által gyártott – hátsó lámpa került elhelyezésre. Ez egy úgynevezett full LED-es lámpa, mely törhetetlen burkolattal rendelkezik, és nagyon kevés áramfelvétellel.

Topigs Norsvin Közép-Európa Kft.

Simon Gyula, a Topigs Norsvin Közép-Európa Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy ezen a nemzetközi világkiállításon mutatták be az eltelt két évben folytatott kutatási és fejlesztési munka azon eredményeit, melyeket már beépítettek a termékeikbe. Ezek az újdonságok telepi körülmények között segítik a termelőket a jobb eredmények elérésében. Négy évvel ezelőtt egyesült a Topigs és a Norsvin. Mostanra kialakult az az egységes tenyésztési rendszer, amiben számos előremutató és világviszonylatban is innovatív módszert alkalmaznak. Pár hónapja Kanadában nyitották meg a vállalat legújabb tesztállomását, ahol két vonal kanjait vizsgálják. A kanadai és a norvég tesztállomásokon összesen évi 10 ezerre tehető azon kanok száma, amelyeken CT-vizsgálatot végeznek az egyedi teljesítményvizsgálatot követően. „Az összegyűjtött eredményeket azonnal felhasználjuk a tenyészérték-becslésben, mely kiegészítve a DNS-vizsgálatokkal nagyban felgyorsítja a genetikai előrehaladást” – mondta az ügyvezető. Az így elért genetikai fejlesztésekhez Európa és a világ többi része nemcsak élő állatok, de sperma és embrió formájában is hozzájut majd. Újdonságnak számít a TN70-es vonal, amiről úgy gondolják a szakemberek, hogy az egyik legjobb árutermelő kocavonal Európában. Erre utal a szlogen is a „21. század kocája”.

TN70-es koca

A TN70-es használatával a termelők nagyon hatékonyan tudnak sertéshúst előállítani, minimális munkaerő-felhasználás mellett. A TN70-es koca átlagban 14-15 nagy születési súlyú, életerős malacot fial és köszönhetően a cél­irányos szelekciónak, ezeket a malacokat rendkívül alacsony kiesés mellett fel is tudja nevelni.

„Szintén most indult a kampánya egy régi-új terminál kanvonalnak, a TN Tempo-nak, ami 7-8 évvel ezelőtt a mi térségünkben is a legnépszerűbb terminál kan volt, ám az elmúlt években a duroc vonalak kissé háttérbe szorították. Az elmúlt évek céltudatos tenyésztői munkájának köszönhetően az új TN Tempo minden tekintetben versenyképes a duroc terminál kanvonalakkal. A kiállításon az újdonságok bemutatása mellett szintén nagyon fontos számunkra, hogy találkozzunk a partnereinkkel és a sertéshús-termelési láncban érdekelt emberekkel.”

Agrifirm

Dick Hordijk, a Royal Agrifirm Csoport vezérigazgatója arról tájékoztatta az Agro Naplót, hogy két évvel ezelőtt leírt stratégiájuk megvalósítását mutatták be a legutóbbi EuroTier kiállításon. Ennek lényege: minél szélesebb piaci körre kell a cég működését kiterjeszteni. Ez igaz a cég tevékenységeire, és a fogyasztóknak, valamint a partnereknek nyújtott szolgáltatásokra egyaránt.

„Az élelmiszerlánc gyorsan változik. Ha megnézzük a fogyasztói piacot, akkor az egyre összetettebbé válik: már mindenkinek megvan a véleménye az antibiotikumokról, az állatok jólétéről, arról az országról, amelyből a termék származik. Ami néhány éve még megfelelő volt, az ma már nem az.„

„Úgy gondoljuk, hogy nem csupán egy takarmánygyártásra specializált vállalatnak kell lennünk, hanem partnerré kell válnunk a gazdálkodók és a fogyasztók számára egyaránt. Partnerségi kapcsolatba léptünk a Protix vállalattal, amely zsírokat és fehérjéket készít rovarokból. Úgy véljük, hogy ez egy jó példa az élelmiszerlánc megújulására, amely lényegében melléktermékeket használ, hogy etesse a rovarokat, majd a rovarok haszonállatok takarmányaiba kerülnek„ – mondta a vezérigazgató.

Hozzátette: „van egy új koncepciónk az antibiotikum-felhasználás csökkentésére is, minél hatékonyabbak legyenek a tejtermelő gazdaságok, a tehén valamennyi takarmányának helyes felhasználásával. Minden, amit a kiállításon bemutattunk napirenden lévő témáink. Mi pozitív példákat mutatunk, és nem azon siránkozunk, milyen gyorsan változik a világ, és úgy érzékelem, hogy a látogatók értékelik ezt, amikor eljönnek a cégünkhöz”.

Adexgo Kft.

Körmöndi Mónika, az Adexgo Kft. általános igazgatója azt emelte ki: „fejlesztőcégként fontosnak tartjuk, hogy ne csak a hazai takarmányozás helyzetét figyeljük, de nyomon kövessük a nemzetközi trendeket is. 2013 óta folytatunk nemzetközi kereskedelmet és erős törekvésünk, hogy az európai takarmányozási piac mellett jelen legyünk távolabbi országok, területek piacain is”.

A cég saját fejlesztésű kiegészítő takarmányai ma már a dél-koreai és egyiptomi piacokon is jelen vannak. A nemzetközi együttműködések nagyban segítik a fejlesztői munkát, hiszen számos olyan piaci sajátosságot kell figyelembe venni, amely a termékek felhasználhatóságát, minőségét tekintve újabb és újabb követelmények elé állítja a csapatot, a szakembereket.

Az idei évben szervezett partnertalálkozók során kiemelt figyelmet kapott a Glüko-GO termékcsalád legújabb tagja, a Glüko-Rep. A termék fejlesztését az idei évben sikerült lezárni és az eredmények igen biztatóak. A termék a magas tejhozamú tejelő állományok energiafüggő szaporodásbiológiai problémáinak csökkentésére kínál megoldást. A fejlesztés során ötvözték a már jól ismert bendőstabil cukor (Glüko-GO-60) hatását az n-3 zsírsavak szaporodásbiológiai előnyeivel.

A tapasztalatok szerint az ilyen jellegű termékek komoly piaci támogatást igényelnek. A védett cukor hatásmechanizmusa mára ugyan kevésbé vitatott, de továbbra is jelentős technikai támogatásra van szükség, hogy a hazai takarmányozásban oly széles körben elterjedt glükoneogenetikus anyagok mellett helyén kezeljük használatát. A halolaj, mint folyékony alapanyag, bendőstabil cukorral történő kombinálása pedig gyártási és minőségbiztosítási szempontból is komoly technikai kihívást jelent. Úgy tűnik: a fejlesztői törekvések visszaigazolást nyertek. Így a termék várhatóan 2019-ben több országban is megjelenik a cég forgalmazóin keresztül.

A termékfejlesztés mellett a gyártástechnológia bővítése is kiemelt jelentőséggel bír a cég életében. A legutóbbi kiállításon számos olyan technológiai megoldás volt látható, amely a balatonfüredi gyár fejlesztésére és a gyártástechnológia bővítésére is lehetőséget kínál. Egy ilyen technológiai beruházásként valósult meg a lassú lebomlású (retard) por karbamid is, amely eddigi ismeretek szerint nemcsak újszerű, hanem szélesebb körű alkalmazást és magas gyártásbiztonságot kínál a felhasználóknak.

„Cégünk törekvése – mondta az általános igazgató –, hogy olyan alapanyagokat tegyünk elérhetővé a hazai állattartók és takarmányozási szakemberek számára, melyek újszerűek a hazai takarmányozásban és megoldást kínálhatnak a tömegtakarmányok minőségétől függő takarmányozási problémákra. A kiállítás lehetőséget adott ilyen alapanyagok gyártóinak megismerésére. Pár évvel ezelőtt így ismerkedtünk meg a kakaóbabhéj hatásaival, az idei évben pedig a védett vitaminok (AD3E) segítségével, így tudtuk a globális vitamin árrobbanás hatásán csökkenteni”.

Schauer Agrotronic GmbH

Bogár Barnabás, az osztrák Schauer Agrotronic GmbH kereskedelmi képviselője a sertéstenyésztési szektorban több újdonságot is bemutatott: így például a „hígtrágyamentes” sertésistállót, amely egy innovatív, átfogó rendszer a hígtrágya és az ammónia-kibocsátás megszűntetésére hízó sertések tenyésztésénél.

Az újonnan kifejlesztett alacsony kibocsátású istállórendszerben a sertéseket egy a külső környezet klímáját biztosító istállóban egy belső kapszula komfortját nyújtó területen valamennyi állatjóléti és állategészségügyi szempontot figyelembe véve tartják. Sem szemét, sem hígtrágya nem keletkezik a ciklus végén. Az ürüléket és a vizeletet külön gyűjti a rendszer, amelyek trágyatermékként vagy biogáz alapanyagként kerülnek további feldolgozásra. Az ammónia-kibocsátás 70 százalékkal csökken, a metáné pedig 90 százalékkal. A rendszer szabadalmaztatása már folyamatban van.

A nagyobb mozgásteret nyújtó rekeszek területén a BeFree Európa-szerte már hírnevet szerzett magának és nagyszerűen bevált. A továbbfejlesztése még rugalmasabbá teszi az alkalmazását

Egyre több sertéstartó telep tér át részben szabad akaratából, részben pénzügyi ösztönzők hatására a fiaztatóban nagyobb mozgásteret nyújtó rekeszekre. A BeFree ezen a területen Európa-szerte már hírnevet szerzett magának, most pedig működésében továbbfejlesztettük, hogy a búvóláda méretét igény szerint lehessen növelni, a rekesz szélességéhez és hosszúságához lehessen igazítani valamint egy elfordítható rekeszfal segítségével könnyen ki és be lehessen terelni a kocákat.

A WelCon biofiaztató rekesz váltotta ki a vezető FAT2 sztenderd. Az új készistállós koncepció a biofiaztató egyszerű és tervezhető építését teszi lehetővé

A WelCon biofiaztató rekesz 2012 óta szabadalom oltalma alatt áll és azóta a német nyelvterületen a sztenderd organikus sertésfiaztató rekesszé vált. Az újonnan épített biofiaztató rekeszek pénzügyi és munkaerőigény könnyebb és pontosabb tervezhetősége érdekében a Schauer Agrotronic kifejlesztette a WelCon biorendszerű fiaztatót, amely igény és a kívánt saját hozzájárulás mértéke szerint akár kulcsrakész sertésistállóként is megvalósítható.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!