Horsch Express KR vagy Pronto KR (x)

Agro Napló
Magyarországon manapság igen kevés üzemben találkozunk forgóboronás vetőgéppel.

A forgóboronás vetőgépek nagy energiaigényűek, és az elmúlt tíz–tizenöt év folyamán, a mulcsos talajművelés térhódításának következtében, a mulcsba vető kombi vetőgépek kerültek előtérbe. Ilyen például a Horsch Pronto DC vagy AS. A rövid tárcsa műveli a talajt, ezt követi a gumikerekes henger, ami letömöríti a felszínt, plusz magágyat készít, és ebbe vet a TurboDisc vetőcsoroszlya, amely végén a mélységtartó kerék egyben lehengereli a vetést.

Mi történik akkor, ha szárazabb az ősz, és nem sikerült a magágy készítése? Az igen rögös magágyból többszöri kompaktorozással, hengerezéssel próbálnak meg aprómorzsás talajt előállítani a termelők. Ez hol sikeres, hol nem, de még akkor is, ha sikerült valamennyire összetörni a rögöket, a traktor jól megtaposta előtte a talajt és ezenfelül még jól ki is szárította. Az elmúlt 2-3 hét folyamán is találkoztunk nagyon sok ilyen földdel.

Mit lehet csinálni, hogy minél kevésbé szárítsuk ki a földet, vagy a másik extrém eset, amikor csapadékos az ősz, és a felszántott kukoricaföldbe búzát szeretnénk vetni? Úgy hiszem, mindenki előtt felvillan most az a kép, amikor a nyers hantos föld ott áll előttünk és tűnődünk, hogy most akkor mi az a kevésbé rossz, amit tehetünk azért, hogy magágyat készítsünk.

Express 3 KR szántáson

A sok mindenféle művelet közül az egymenetes talajművelés, magágykészítés és vetés tűnik a legjobb megoldásnak. Ez a forgóborona–vetőgép kombináció.

Express 4 KR agyagos szántott talajon

A Horsch palettáján nagyon rég megtalálható a Pronto 6 KR vetőgép típus, ahol két 3 m forgóboronát találunk ingaként felfüggesztve, amelyek egymástól függetlenek, lekövetik a talaj egyenlőtlenségét, így könnyebben vontathatók. A vetésről a TurboDisc vetőcsoroszlya gondoskodik.

Pronto 6 KR

A kisebb termelőkre is gondolva, a palettán megtaláljuk az Express KR függesztett forgóboronás vetőgépet is.

A vetőgépet nagyon egyszerű beállítani. A hengerhez viszonyítva állítjuk a forgóboronát csapszegek segítségével, ezenfelül a mélység és a csoroszlyanyomás is hidraulikus úton történik, az első klipszek segítségével, a második pedig csapszeghatárolókkal.

A vetőgépet nagyon egyszerű beállítani

A leforgatás az összes vetőgépnél egyforma és nagyon egyszerű. Az Expres 3 – 3,5 – 4 KR vetőgépeket akár osztott tartállyal is lehet kérni.

Az Express KR, Pronto KR vetőgépekre a legújabb Horsch fejlesztést, a szemenként adagolót is fel tudjuk szerelni, így a repce és a búza szemenként vetését is a legnagyobb precizitással el tudjuk végezni.

Mindamellett, hogy a forgóborona kéri a lóerőt, ha jól összerakjuk a talajművelési és vetési technológiát, akkor nem jövünk ki jelentősen nagyobb üzemanyagköltséggel, de tökéletes lesz a magágy!

Megoldhatatlannak tűnő helyzettel állunk szembe a vetésnél – a válaszunk Express KR, nagyobb területekre Pronto KR!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!