2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Innováció a BASF-től

Agro Napló
EGY SIKERES VÁLLALAT SZÁMÁRA ELENGEDHETELEN A FOLYAMATOS FEJLŐDÉS, ÚJ PIACOK MEGHÓDÍTÁSA, INNOVATÍV TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE. MÉG A VILÁG VEZETŐ VEGYIPARI VÁLLALATA IS AZON DOLGOZIK NAP MINT NAP, HOGY MÉG TÖBBET NYÚJTHASSON ÜGYFELEI SZÁMÁRA.

A BASF 2018 augusztusában sikeresen zárta le több mezőgazdasági üzletág akvizícióját. Így a német vállalat részévé vált a Bayer repce, szója és gyapot vetőmagüzletága és a hozzájuk tartozó növénynemesítési tevékenységek, a Nunhems® zöldség-vetőmagüzletág, a csávázószer és totális gyomirtószer portfolió egy része, mely több kutatási projektet is tartalmaz, a hibridbúza K+F program és a digitális gazdálkodást támogató xarvio® termékek és fejlesztések. Dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke és technológiai igazgatója ezt így foglalta össze: „Ez a stratégiai jelentőségű lépés kiváló eszközökkel gyarapítja az egyébként is jelentős mezőgazdasági megoldásokat biztosító portfóliónkat, valamint még innovatívabb megoldásokat tesz lehetővé. Ezáltal változatosabb és vonzóbb ajánlatokat tudunk kínálni ügyfeleink számára.”

 

Repcében az első

Az akvizícióval a BASF lett a világ legnagyobb repcevetőmagos cége, mely a termékeivel Magyarországon is jelen van. A repcevetőmag-piac az egyik legdinamikusabban változó mezőgazdasági inputpiac, ahol a folyamatos innovációnak kulcsszerepe van. A BASF új megoldásai ezentúl már nemcsak kémiai laborokból kerülnek ki, hanem különböző nemesítő műhelyekből is. A felvásárlással több mint 4500, zömében a kutatásban, fejlesztésben dolgozó munkatárssal is növekedett a BASF. Olyan új megoldások kerültek a palettára, mint a szabadalmi oltalommal védett kipergésellenállóság repcében, mely óriási siker Kanadában. Európában elsőként Magyarországon került bejelentésre az első InVigor őszi káposztarepce, mely a tervek szerint új lehetőséget nyit a hazai repcetermesztésben, a termés mennyiségének és egyúttal minőségének javításában. Az elmúlt időszakban az őszi káposztarepcénél különösen felértékelődött a termésbiztonság kérdése. Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások, és ezzel párhuzamosan a repcetermesztésünk egyre intenzívebbé vált, így tehát a termelési kockázat is növekedett. A kedvezőtlen, szélsőséges környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás. Az InV1030-as hibriddel egy újabb mérföldkövet sikerült elhagyni. Olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot. A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az InV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva, hogy a genetikai háttér meghatározó alapja a magas olajtartalomnak. A másik, már forgalomban lévő InVigor repce az InV1022 repcehibrid, melyre kiemelkedő termőképesség és termésstabilitás jellemző. A NÉBIH független kísérleteiben 2014-től minden évben a top termésű hibridek között végzett. Nem kétséges, hogy a vetőmagüzletágakkal is kibővült paletta jelentős változást hoz a BASF életébe, ezt jelzi az is, hogy a cég új nevet adott agrodivíziójának: a korábbi Növényvédelmi Megoldások elnevezést felváltotta a Mezőgazdasági Megoldások név. „A most végrehajtott akvizíció átalakítja a BASF szerepét a mezőgazdaságban. Megerősíti a mezőgazdasági megoldások terén elfoglalt piaci pozíciónkat, és megteremti a növekedés új lehetőségeit.” – hangsúlyozta Saori Dubourg, a BASF SE igazgatótanácsának tagja.

www.agro.basf.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Clearfield® technológia a repcében

Clearfield® technológia a repcében

A Clearfield® gyomirtási technológia 2011 őszén vált elérhetővé a gazdálkodók számára. Az eltelt nyolc év alatt sok tapasztalatot, tanulságot szereztü...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!