Az új Landini REX 4

Agro Napló
Ebben az évben mutatkozott be a magyar piacon a teljesen megújult Landini ültetvényes széria, a keskeny nyomtávú REX 4.

A három szőlészeti és gyümölcsös verzió, az F, GT, és V számtalan variációban és számos új opcióval áll a leendő vevők rendelkezésére. Új stílus, új komponensek és új jellemzők teszik a REX 4 szériát még nagyobb körben használható traktorokká a speciális munkák során. A széles kínálat az optimális választás lehetőségét nyújtja a különböző igényekhez, ezzel együtt
alacsony üzemeltetési költséget biztosít a használat során.

Környezetkímélő erőforrás

A traktorba épített innováció a motornál kezdődik teljesítményorientált, megbízható, négyhengeres, 2,9 literes Deutz Tier 4 Interim (TCD L4) dízel oxidációs katalizátoros (DOC) erőforrással, mely részecskeszűrő nélkül teljesíti az emissziós előírásokat. Ez a technológia az üzemeltetés szempontjából költséghatékony, mivel nincs adalékanyag (AdBlue), illetve nincs részecskeszűrő, melynek cseréje jelentős költséget ró a traktor tulajdonosa számára.

Egy Engine Memo kapcsoló eltárolja – mint egy tempomat – a motorfordulatot a gépkezelő kényelme érdekében. A maximális teljesítményt a motor 2200 min-1 fordulaton éri el 70 és 110 LE között, 6 modellváltozatban.

Az üzemanyagtartály térfogata maximum 90 liter, mely a takarékos erőforrás mellett hosszabb műszakokat enged a kezelőnek.

Erőátvitel széles választékban

A gyártó, Argo Tractors új sebességváltó(ka)t – ezzel együtt a korábbinál szélesebb választékot – tervezett a szériához. Mechanikus vagy hidraulikus irányváltó, 4 sebességfokozat és 3 csoport az alap, amelyhez két opció adható: Hi-Lo vagy High-Medium-Low terhelés alatti kapcsolási lehetőség, ezen kívül mászó csoport is az igen lassú munkákhoz.

Említést érdemel a traktor „ECO FORTY” funkciója, ami közel 1900 min-1 motorfordulatot jelent a maximális 40 km/h végsebesség esetén. Ennek eredménye a hagyományos megoldásokhoz képest az alacsonyabb zajszint és üzemanyag-fogyasztás, valamint a hosszabb motorélettartam.

Az új REX 4 széles TLT-változatot is kínál mechanikus vagy hidraulikus verzióban a sebességváltótól függően. Kettő vagy négy fordulatszámmal (540, 540 Eco, 1000 és 1000 Eco) rendelhetjük majd. De választani lehet sebességarányos hajtást is, és automata funkciót.

A rugózott első híd biztosítja a nagyobb komfortot a gépkezelő számára.

Központban a hidraulika

Ahogy ez már ebben az ültetvényes kategóriában lenni szokott, az erőgéppel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény a gép hidraulika rendszere. Ez a szektorban használt speciális munkaeszközöknek köszönhető, melyek sok esetben nagyobb számú és változatos funkciójú hidraulika szelepeket igényelnek.

A Rex 4 sokoldalúsága kiemelkedik egy 50 + 28 l/min tan­dem szivattyúval, de elérhető 28 + 41 + 41 l/min kapacitású tripla változat is. A hidraulika körök jól átgondoltak és széles választékban rendelhetők – akár 7 szelep is. Mechanikus vagy elektrohidraulikus vezérlőszelepek állnak rendelkezésre a kihelyezett csatlakozókhoz úgy, mint a függesztő szerkezet működtetésére. A traktor emelőkapacitása 2700 kg-ra növekedett, de a GT esetén ez akár 3400 kg is lehet.

Ergonomikus kezelőtér

A teljesen új „Total View” vezetőfülke más perspektívát jelent ebben a számos kompromisszumokkal tűzdelt speciális traktorkategóriában. A kezelőelemek újragondolt elhelyezése, áttekinthetősége, az új komfortelemek mind a gépkezelő munkavégzését segítik és egyszerűsítik.

A kezelő kilátása a fülkéből sokkal jobb lett, ami könnyebb és gyorsabb munkaeszköz-vezérlést biztosít elöl és hátul. A korábban jelentős akadályt okozó sebességváltó alagút az új fülkében szinte eltűnt, alig emelkedik ki a padló síkjából. Ezenkívül a teleszkóposan állítható és dönthető kormányoszlop a légrugózású vezetőüléssel, klimatizálással maximális kényelem a munkák során.

A tágas és ergonomikus fülke kényelmes kezelést és jó kilátást tesz lehetővé.

Fontos tényező, hogy a 4-es kategóriájú védelemmel ellátott fülkeverzió maximálisan óvja a vezető egészségét a külső káros anyagoktól, növényvédő szerektől, melyek ebben a speciális ültetvényes szektorban halmozottan jelentkeznek. Ez a túlnyomásos rendszernek és az azt figyelő szenzoroknak, valamint a fülke aktív szenes szűrőrendszerének köszönhető.

Az új REX 4 megőrizte az előd korábbi főbb jellemzőit, méreteit és 55°-os bekormányzási szögét a minimális fordulási sugár, a fordulékonyság érdekében. Az első tengelynél is találunk innovációt, amely az elektrohidraulikus differenciálzár és összkerékhajtás kapcsolással szerelt merev változat mellett először lesz központi csillapítású, mely a gyártó saját fejlesztése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Kék ikon keskeny nyomtávon

Kék ikon keskeny nyomtávon

Már közel 40 éve része a Landini gyár stratégiájának a specializáció és az erőforrások technológiába való integrálása. Az első gyümölcsösök számára te...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!