TOP 10 és TOP 5, avagy kék gépekkel a világ vezető kereskedői rangsorában (+VIDEÓK)

Agro Napló
A 2005-ben alakult ANDEST-2005 Bt. a LEMKEN mezőgazdasági gépek forgalmazójaként vált ismertté a magyar piacon. Napjainkban a cég e gépek magyarországi értékesítésének mintegy 50%-át teljesíti, immár 11 éve megszakítás nélkül piacvezető pozíciót elfoglalva a hazai LEMKEN kereskedői rangsorban. 2016-ban – elnyerve a FARMET gépek importőri jogát – új márkával bővült termékpalettájuk, cseh minőségi munkagépekkel gazdagítva ezáltal a munkagéppiacot.

A Lajoskomáromban megrendezett nagyszabású ANDEST GépShow-n Markó László ügyvezető meglepő, nem mindennapi adatokkal szolgált. A világ összes, 1600 LEMKEN forgalmazója közül az ANDEST-2005 Bt. forgalma alapján az első 10-ben foglalt helyet két egymást követő évben is: 2016-ban és 2017-ben. A FARMET gépek tekintetében – 2017-ben rekordévet produkálva – az összes exportpiacot és a cseh hazai piacot is beleértve a TOP 5 forgalmazó közé került be a cég. Markó László hangsúlyozta, eredményességük az egymást jól kiegészítő, széles körű, minőségi termékpalettán túl a nagy tapasztalattal rendelkező munkatársaknak köszönhető. Fontosnak tartják a vevőbarát kiszolgálást, a korrekt, gyors, kiszámítható ügyintézést. Az after sales service különösen hangsúlyos, ennek érdekében erős szervizháttérrel, rendkívül tapasztalt szervizes kollégákkal rendelkeznek. Az alkatrészforgalmazásban kizárólag eredeti, gyári alkatrészeket értékesítenek, mivel ezekkel garantálható a magas minőségű gépek problémamentes és gazdaságos üzemeltetése. A cég országos lefedettséggel működik, 2018-ban megnyitották negyedik telephelyüket is, így ma már a győri, nyíregyházi és szolnoki telephelyek mellett Cecén is várják a gazdákat.

Az ANDEST-2005 Bt. kizárólag munkagépeket forgalmaz, árbevételének szinte teljes egésze a fenti két gyártó termékeinek értékesítéséhez köthető. Vallják, hogy nincs értelme szétforgácsolni az erőket, viszont amivel foglalkoznak, azt a legmagasabb szinten igyekeznek végezni. Vevőik rendszeresen visszatérnek, ami azt jelzi, hogy elégedettek a cég által forgalmazott termékekkel és kapott szolgáltatásokkal.

Kompaktorban csúcs a FARMET

A házigazda nevében a 3500 hektáron gazdálkodó lajoskomáromi cégcsoport vezetője, Csepregi Attila köszöntötte a mintegy 500 résztvevőt. Hangsúlyozta, számára a mezőgépipar csúcsát képviselik a FARMET gépek. Gyakorlati tapasztalatai támasztják alá állítását, a fent említett 3500 hektáron felül mintegy 2000 hektáron végeznek valódi „szellemi-fizikai” bérmunkát. A közönség sorában valaki megjegyezte, az ország legjobban felszerelt gépműhelye a lajoskomáromi. Minek köszönhető mindez? Csepregi Attila rávilágított, talán ő az egyetlen gépészvénájú szakmérnök, aki a növénytermesztés jövedelmezőségét – az agronómiai mutatókon túl – a gépek által végzett minőségi munkától teszi függővé. A gyakorlati bemutatón felvonultatott gépekből többek között egy 8 és két 10 méteres FARMET kompaktor fut a földjeiken. A kompaktorok kapcsán a kiváló felszínalakító képességre, az erőteljes rögtörésre és a talajnedvesség megőrzésre hívta fel a figyelmet. Elmondta, a FARMET kompaktorral készített magágy egyenletes, ami a növényállomány egyöntetű kelését teszi lehetővé. Tíz éves tapasztalata alapján jelentette ki azt, hogy a finom részletekig kidolgozott és megmunkált FARMET gépek vetekszenek a prémiumkategóriás termékekkel.

A gyakorlati gépbemutatón az új FARMET gépeket Dr. Szabados Tamás, az Andest-2005 Bt. termékmenedzsere ismertette:

Először mutatkozott be Magyarországon a Triton 450 PS tárcsás szántóföldi nehézkultivátor. A gép a tarlóhántás, tarlóápolás és forgatás nélküli alapművelés eszköze, ideális megoldás kötött talajokra. A Triton munkavégző részei a maximálisan 15 cm munkamélységre képes, két sorban, gumibakos csillapítással felszerelt csipkés tárcsalapok, amelyek átmérője 560 vagy 620 mm lehet. Ezek intenzíven aprítják és bekeverik a növényi maradványokat. A tárcsasorokat követő rugós biztosítással ellátott kapasorok akár 35 cm mélységben is dolgozhatnak, átlazítják a talajt és további bekeverést végeznek. A kapasorokat követő rögrendező tárcsasor egyenletes felszínt alakít ki. A megművelt terület visszatömörítéséről a hátsó hengersor gondoskodik, amelynek típusa a talajviszonyok és a művelési igények alapján választható ki a palettából.

A Terrix szántóföldi nehézkultivátort a sekély tarlóműveléstől a maximálisan 35 cm-es forgatás nélküli alapművelésre használhatjuk. Ennél a gépnél 4 sorban kerülnek elhelyezésre a rugós biztosítású kapák. Két-két kapasor mögött egyengető tárcsasorok találhatóak, a gép hátulsó részén pedig lezáró henger került elhelyezésre. A kapasorok mélysége egymástól függetlenül állítható, így a mélyítő jellegű művelést egy menetben is elvégezheti a Terrix jelentős rögképződés nélkül.

A Lajoskomáromban bemutatott Fantom PRO 800 szántóföldi kultivátor rendkívül sokoldalúan használható munkaeszköz. Tarlóművelésben, szántáselmunkálásban és magágykészítésben egyaránt bevethető 15 cm-es munkamélységig. A gép munkavégző részei a front Flexi-Board simító, a rugós biztosítású, 4 sorban elhelyezett kultivátorkapák, az egyengető tárcsasor és a lezáró hengersor. A Fantom hátulsó része egy gyorscserélős rendszerrel van ellátva, amely a henger rendkívül egyszerű leszerelését teszi lehetővé. A géppel dolgozhatunk lezáró hengerrel, henger nélkül, illetve egy hátsó simító és rugós pálcasor kombinációja is felszerelhető a hengersor helyére.

Az újdonságok mellett az érdeklődők megtekinthették a Farmet már jól ismert gépeit is. Kompaktorokból szinte a teljes választék felvonult, a 3 méterestől a 10 méteres munkaszélességig, de a termékpalettában megtalálhatóak a 12,5, illetve 15,7 m-es gépek is. A rövidtárcsák közül az 510 vagy 560 mm-es lapokkal szerelt Softert, illetve a 620 mm-es lapokkal szerelt Diskomatot is láthatták a gazdák. Munka közben tekinthették meg a rendezvény látogatói a Triolent szántóföldi kultivátor 4,7 m-es félig függesztett változatát is, valamint a 3 m-es munkaszélességű, hidraulikus biztosítású Digger mélylazítót. Ez utóbbi eszköz összekapcsolásra került egy talajszkennerrel, amelynek segítségével, a talajtömörödés figyelembe vételével, változó mélységű talajművelést végzett. Vetőgépekből sem volt hiány, a moduláris felépítésű Falcon 6 PRO szerepelt a bemutatón.

Lajoskomáromban a LEMKEN termékpaletta kiválóságai is felvonultak. A hazai piacon legnagyobb darabszámban értékesített LEMKEN gépek az ekék, ennek megfelelően ezek a GépShow-n is hangsúlyos szerepet kaptak. A Diamant 11 félig függesztett, valamint a Juwel és az Opal függesztett szériák tagjai kerültek bemutatásra. A rövidtárcsák közül a 620 mm-es lapokkal szerelt, Magyarországon is nagy számban megtalálható Rubin 9, illetve a néhány éve piacra került, 736 mm-es tárcsalapokkal szerelt Rubin 12 is látható volt. A kultivátorokat a három kapasorral rendelkező Karat 9/500 KUA félig függesztett változata képviselte. Nem hiányozhatott a bemutatott gépek közül a főként a nyugati határszélen rendkívül népszerű Zirkon-Saphir forgóborona-mechanikus vetőgép kombináció, amellyel a magágykészítés és vetés egy munkaműveletben, kiváló minőségben végezhető el. A gép hántott tarlóba, szántásba, vagy akár hagyományos magágykészítés után is alkalmazható vetésre, akár szélsőséges talajnedvesség-viszonyok esetén is. A Lemken növényvédelmi gépeit egy GPS sorvezetéssel és automata szakaszolással is felszerelt Primus 10/3500 típusú vontatott permetezőgép képviselte.

Gáspár Andrea
Dr. Szabados Tamás

A cikk szerzője: Dr. Szabados Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

Kíméletesebb, megfontolt talajművelés

A talajművelés a tarlóhántással a kombájn mögött kezdődik, mármint azoknak, akik egyáltalán talajt művelnek. A NoTill-ben nem csinálunk semmit, csak v...

A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!