Precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés indul a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron

Agro Napló
A precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzést az országban elsőként a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron indították.

Dr. Milics Gábor

Az idén kétszáz éves óvári kar nem csak hagyományait őrzi, hanem nyitott az újdonságokra is, ezért igazodva a mindenkori korkövetelményekhez a legmodernebb ismereteket is beépíti az oktatási portfóliójába. A helyspecifikus gazdálkodás kutatása az óvári karon a kilencvenes évek végéig nyúlik vissza, amelyek folyamatosan hasznosítható eredményeket adtak a mezőgazdaságnak. A precíziós gazdálkodás egyre szélesebb körben terjedt el, ma már több gazdaságban is rutinszerűen alkalmazzák a technológiát. 

Az elnevezés a képzéshez adott volt, bár helyesebb lenne, ha helyspecifikus képzésnek hívnánk, mivel a tananyag nagy része a szántóföldi növénytermesztésre koncentrál. Nem vagyunk egyedüliek az országban, hiszen két másik egyetem is indított hasonló képzést, és további két agrár kar tervezi, hogy precíziós képzést indít. Azt gondolom, hogy mindegyik agrár-felsőoktatási intézmény a saját profiljához fogja igazítani az oktatási anyagot. Nálunk a szántóföldi növénytermesztés komplex megközelítésén van a hangsúly. Igyekeztünk úgy megszervezni a képzést, hogy ne billenjen el semerre az egyensúly. Ez azt jelenti, hogy amikor felmerül a precíziós gazdálkodás kérdéskör sokaknak az jut eszébe, hogy ez csak a nagy gazdaságok, tőkeerős társaságok számára elérhető, rengeteg géppel, informatikával, technológiai újítással. Ezzel szemben mi a képzés során arra fordítottuk a figyelmet, hogy nem csak a gépesítettséggel, ne csak az informatikai háttérrel, ne csak a legmodernebb eszközökkel ismerkedjenek meg a hallgatók, hanem a teljes képet tárjuk eléjük.

Az oktatók meghívása során is a komplexitásban látjuk a megoldást, a hitelességet. Bár óvár kiváló oktatókkal rendelkezik, mégis azt az elvet követtük, hogy minél szélesebb körből, a legjobb szakemberek oktassák a szakmérnököket. A technológia megvalósításához alapvetően szükséges gépesítettség oldalról számos cég szakemberei vettek részt az oktatásban meghívott előadókként. Ezzel tudtuk biztosítani, hogy a legmodernebb eszközökkel, naprakész információval lássuk el a hallgatókat. De a döntéselőkészítéshez szükséges szaktanácsadói ismereteknél is arra törekedtünk, hogy minél szélesebb látószögből merítsünk. Így egyetemi oktatók, gyakorló szakemberek, kutatók is részt vettek az oktatásban. A hangsúlyt arra helyeztük, hogy a „precíziós szakma” legjobb szakemberei „márkafüggetlenül” bemutathassák a legmodernebb ismereteket.

A két féléves képzés első tapasztalatai azt mutatják, hogy az oktatási anyagok átadására ez elegendő. A diplomamunka megírása azonban eléggé megterheli a hallgatókat és a konzulenseket is. A jövőben, ha kiterjesztjük a képzést, és nem csak a szántóföldi növénytermesztést, hanem a zöldség-, gyümölcságazat sajátosságait, az állattenyésztést, vagy mélyebb tudásanyaggal az agrárinformatikát is beépítjük a képzésbe, lehet, hogy a struktúrán változtatnunk kell. A most induló évfolyam azonban még ebben a két féléves struktúrában fogja majd végezni tanulmányait.

A jelentkezéshez minden fontos információ megtalálható a Széchenyi István Egyetem honlapján.

A jelentkezési határidő augusztus 31. volt, bár ezt igény esetén szeptember közepéig kitoljuk!
http://felveteli.sze.hu/precizios-mezogazdasagi-szakmernok-1

Dr. Milics Gábor

A cikk szerzője: Dr. Milics Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!