Pedig van megoldás a vízelvezetésre!

Agro Napló
A cikk leadása napján a Belügyminiszter 2018. augusztus 15. naptól tartósan vízhiányos időszakot állapított meg. Ez nyáron nem csoda. Ilyenkor mindenki elkezd azon gondolkozni, hogy mennyibe kerülhet egy öntözési beruházás. Tél végén, tavasz kezdetén pedig sok helyen a többletvíz hatás (belvíz, pangóvíz) szokott sok helyen problémát okozni.

Sokan vannak úgy, hogy akár évek óta problémát jelent tél végeztével a pangóvízek, belvízfoltok megmaradása, ezért sokszor a talajműveletek, a vetések is jelentősen késhetnek. Az Agro Aim Hungária és Agromatic Kft.-nek közösen van megoldás a belvízproblémák kezelésére! Egy konkrét esetben egy 100 hektáros táblát kaptunk feladatul, hogy meg kellene oldani az évek óta művelhetetlen terület újra művelésbe vonását. A vizsgált terület az ország keleti részén helyezkedik el. Még száraz évjárat esetén is esélytelen volt a terület művelése. Első lépésben az összes létező adatot begyűjtöttünk a területről, hogy nekikezdhessünk a problémák feltárásának. Először több évre visszamenőleg megnéztük, hogyan alakult a területen a bioamssza potenciál (mindig volt próbálkozás a vetéssel, de a belvíz a terület jelentős részét folyton kivitte).

A termelővel is leegyeztetve a legproblematikusabb helyeket talajszelvényeket tártunk fel, hogy megismerhessük a talaj és talajvíz viszonyokat is (1. kép). Ezzel párhuzamosan egy terepjáróban ülve 2 cm pontos GPS-el végigjártuk a területet, hogy nagyon pontos domborzati modellt készíthessünk. Ebből lehet megállapítani a természetes lejtéseket, valamint a dréncső elvezetés maximális mélységét és lejtését is.

1. kép: talajszelvények

A talajtani feltárások során nagyon kötött réti-réti szolonyec talajokat határoztunk meg (2. kép), melyet a labor is igazolt. A júniusi felvételezés időpontjában sok helyen már 50 cm-től elkezdett „feltöltődni” vízzel a szelvény, azaz megállapítható volt az is, hogy egy száraz időszak esetén is magasan van a talajvíz. Talajvizeket elérve szintén mintákat vettünk a vizekből, melyeket a laboratóriumi elemzés is igen szikesnek határozott meg. A talaj vízáteresztő és vízbeszivárgó tényezőit, a talajvizek mélységét figyelembe véve kiszámoltuk, hogy milyen mélyen szeretnénk a talajvizet tartani és meghatároztuk, hogy 17,5 méterenként kell minimum a szívó dréncsöveket lehelyezni, hogy kellően képesek legyenek a vizet elszívni.

2. kép: réti szolonyec talaj

A domborzati modell elkészítése után (3. kép) lehetett látni, hogy hol vannak a legmélyebb területek (az egész területen kb. 1 méter volt csak a szintkülönbség), az elvezetendő árkok milyen mélyen helyezkednek. Ezután kezdődhetett a dréncsövek betervezése a területre. A területeken a fekete nyilak jelölik a felszíni víz mozgási irányait, a piros jelenti a legmélyebb, míg a zöld a legmagasabb térszínű részeket. Korábbi bővített vizsgálatokból kielemeztük a feltalaj (0–30 cm) állapotát is. Itt is azt állapítottuk meg, hogy már a feltalajban kedvezőtlen az összes sófelhalmozódás, valamint a nem kedvező, főleg magnézium- és nátrium-ionok kezdtek el megjelenni a talajkolloidok felületén. Ez azért is lehetséges, mert a talajvíz alapvetően sós és a megemelkedett talajvíz folyamatosan felszínre hozta a  kedvezőtlen sókat is, melyek a többletvíz hatás mellett igen kedvezőtlenek a növényter­mesztés számára. A fenti információk alapján egyértelművé vált számunkra, hogy első körben a vízelvezetést kell megoldani, majd második körben kémiai talajjavítást kell véghez vinni, mert a talajban kedvezőtlen sók vannak jelen, amely jelentős növénytermesztési kockázatot vonhat maga után. Ezt a talajjavítást egy általunk is forgalmazott granulált gipsszel lehet megoldani.

3. kép: domborzati modell, lejtésirányokkal

A tervezés alapján összesen 1 552 méter gerincvezeték, 24 901 méter szívóvezetéket terveztünk be, ha minden egyes négyzetmétert alá szeretnénk csövezni, ahol a legkisebb esély is megvan a belvíz kialakulására. A beruházás értéke így összesen kb. 25 millió forint, amely persze igen nagy összegnek tűnik, de ha kiszámoljuk, hogy a 100 hektár nagyságú ingatlan a területalapú támogatási kérelmen kívül idáig semmi hasznot nem hozott (pedig öntözhető is lenne a közelmúltban telepített öntözőrend­szer segítségével), akkor egy intenzív kultúra termesztése esetén akár egy 1 év alatt megtérülhetne a ráfordítás!

4. kép: dréncső terv

Bucsi Tamás
Agro Aim Hungária Kft.

Nagy Bence
Agromatic Kft.

   

A cikk szerzője: Bucsi Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!