Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Agro Napló
Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

NZ Aggressive kombinátorcsalád – egy önálló kategória a magágykészítő gépek népes táborában

Egy igazi klasszikus, mely külön kategóriát teremtett

Az NZ Aggressive magágykészítők annak köszönhetik sikerüket, hogy kialakításuk és szerkezeti robusztusságuk folytán a legrosszabb szántások elmunkálásától, az aprómagvú növények vetőágykészítéséig széles körűen használhatók. Kötött talajon és/vagy nedvesebb időjárási körülmények esetén például gond nélkül üzemeltethetők, mivel szemben a legtöbb hagyományos magágykészítővel, a hátsó sorban dolgozó rugós ujjas borona nem ragad be. Az ún. henger nélküli kombinátorok külön kategóriát képviselnek a hazai szakirodalomban, amióta a Väderstad bemutatta az NZ családot Magyarországon.

Ha minden tekintetben precíz magágyat akar

Az NZA 600-1000 modelleken a mélységállítás és vízszintszabályzás hidraulikus úton történik a szárnyaknál lévő tandem kerekeken, az ún. Master & Slave rendszernek köszönhetően. Mindezt 2013 óta a traktorfülkéből menet közben is elvégezhetjük, aminek akkor van nagy jelentősége, ha a tábla bizonyos részein intenzívebb művelésre van szükség.

Az NZ modellek a legprecízebb mélységszabályzással dolgoznak

A munkagép stabilitása a kerekek pozícionálásánál dől el

Az NZ magágykészítők keretszerkezete 60x60-as zártszelvényből készül, ami rendkívűl hosszú élettertamot biztosít a gép számára. A munkagépet 4 pár tandemkerék támasztja alá, ezek egymáshoz képest el vannak tolva, azaz a szárnyakon lévő kerékpárok előrébb lettek helyezve. A tandem kerekek offset elrendezésével tulajdonképpen két hordozó tengely támasztja alá a vázszerkezetet. Ez a kialakítás nagyban hozzájárul a munkaeszköz hosszirányú stabilitásához, melynek köszönhetően az első és a hátsó sorban lévő kapák munkamélysége mindig azonos. Az első és hátsó kerekek közötti 40/60% arányú súlyelosztás hatékony felszínlekövetést és nagyfokú érzékenységet kölcsönöz a munkagép számára.

A kerékcsapágyazás és felfüggesztés ma már sokkal erősebb

CrossBoard – amit mindenki lemásolt

Az első sorban CrossBoard (menet közben is) hidraulikusan állítható simító sor található, ami nemcsak egyengeti a felszínt, de a rugós simítószáraknak köszönhetően igen jó hatásfokkal porhanyít, töri a rögöket és tömöríti is a felszínt. Ha szármaradványos vagy túlságosan nedves a felszín, akkor a stabilizátor rudat kivéve a simító lapok önálló életet élve biztosítják, hogy a gép akadály nélkül dolgozni tudjon. A CrossBoard elemeit szimpla vagy dupla törőkésekkel lehet felszerelni, így a szántáselmunkáló hatás fokozható. Opcióként a kapák mögötti sorba is építhető simító sor, amelyet egy teleszkóp rudazat kapcsol az első sorban lévőhöz. A hátsó simító állítása csavarorsók segítségével, fokozatmentesen történik.

A rendkívül erős vázszerkezet bővíthető és igény szerint szerelhető fel a különböző opciókkal

Az aggresszivitás kulcsa a kapákban rejlik

Az Agrilla Cobra kapák 5 sorban 7,5 cm-es osztásban találhatók, ezért késő tavaszi „kiszőrősödött” területen is kiváló magágyat készít a munkagép. A kapák közel függőleges állásának, illetve a gép magas (44 cm) építésének köszönhetően nagy az átömlési keresztmetszet, ami megkönnyíti a munkavégzést szármaradványos talajon. A kapa hegye a rögzítési ponthoz képest hátrébb helyezkedik el, ami javítja a teljesítőképességet köves talajon, valamint hosszú élettartamot biztosít. A kapák hegye közel függőleges állású, ez megkönnyíti a szármaradvány elhagyását, és egyben jelentős talajmennyiség megmozgatását teszi lehetővé. A talaj hatékony átmozgatása nélkül tökéletesen egyenletes magágyat nem lehet kialakítani. A Väderstad kapáinak élettartama (saját laboratóriumi mérések alapján) 2-3 szorosa a versenytárs termékeken található kapákénak.

Az Agrilla Cobra kapák munkaintenzitása és élettartama egyaránt rendkívüli

Akár 6 kapasorral is

Az NZ magágykészítők egyes modelljei opcióként dupla CrossBoard simítóval vagy hatodik kapasorral is megrendelhetők. A hatgerendelyes változatnak elsősorban szármaradványos területen van létjogosultsága, hiszen ugyanannyi kapa nem öt, hanem hat sorba van elosztva, azaz a kapaosztás nem változik, csak a kapák körüli tér nő meg.

A változó talajkörülmények eltérő opciókat kívánnak meg

A legutolsó sorban egy rugós ujjas borona és/vagy egy pálcás henger dolgozik. A borona szöge és talajra nehezedő nyomása is több fokozatban állítható. A borona visszabillenő funkcióval rendelkezik, így tolatás közben nem sérülhet meg. A munkagép hátsó simító sora a követő boronával együtt, henger nélkül is kellő mértékű visszazárást biztosíthat a legtöbb talajtípuson. Ugyanakkor amennyiben az időjárás, ill. a talaj nedvességállapota lehetővé teszi, (2015 óta) pálcás hengerrel is használhatók az NZ Aggressive magágykészítők. Sőt, extra tömörítési igény vagy igen finom magágy készítésekor Rollex vagy Rexius hengerrel kapcsolva járathatók.

Az NZ magágykészítők sokoldalúságát növeli az opcionális pálcás henger

Gondtalan és biztonságos üzemeltetés

A gép szétnyitása és összecsukása (még ha henger is van rákapcsolva) egyetlen percet vesz igénybe, természetesen a traktorfülke elhagyása nélkül. A biztonságos közúton való közlekedést szolgálja a megerősített kerékfelfüggesztés és a szállító kerekek hidraulikus csillapítása (NZ 800-1000).

Vaderstad Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!