2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab

ROLLANT 540 RC – nagy stabilitás és teljesítmény (x)

Agro Napló
Az újonnan fejlesztett fix kamrás körbálázó, a ROLLANT 540 új tömörítő hengerekkel és erősebb házzal kerül forgalomba. A kötözés igény szerint hálós vagy fóliás lehet. Új meghajtás és kiemelkedő karbantartási koncepció garantálják a nagy teljesítményt.

Új tömörítőhengerek a tökéletes bálaformáért

A ROLLANT 540 1,25 méter átmérőjű és 1,22 méter széles bálákat készít. 15 db, 4 mm vastag acéllemezből préselt tömörítőhenger képezi a préskamrát. A hengerek bordázott profilja biztosítja a bála tökéletes forgatását, még nedves körülmények között is. A megtámasztást és az erőátvitelt az oldalsó, megerősített, 50 mm átmérőjű tengelycsonkok veszik át. Ezeket a hengertestre csavarokkal rögzítették, és szükség esetén egyesével is cserélhetők. A bálakamra ajtó záró munkahengerei oldalt vízszintes elrendezésűek, ami nagy nyomóerő kifejtését teszi lehetővé. Ezzel egyidejűleg az új elrendezés miatt a bálakamra ajtót és a hengert terhelő nyomás csökken. A legnagyobb bálatömörség elérése érdekében a tömörítőhengerek egészen 180 bar nyomással is képesek dolgozni. A ROLLANT 540 opcióként MPS II rendszerrel is szállítható. Ennél a megoldásnál a tömörítőhengerek 3 hengerből álló egysége beleér a kamrába, és kiegészítőleg még tömöríti a bálát, gondoskodik a bála forgatásának korai indításáról, valamint az egyenletes bálaformáról.

Optimális lánckenés még hosszú munkanapokon is

A tömörítőhengerek meghajtása kizárólag a gép bal oldalán történik. Minden henger közvetlen meghajtású. Ez alacsonyabb üzemanyag-szükséglet mellett egyenletes erőeloszlást eredményez a hengeren. A rotort és a fő meghajtást egy 1,25 colos meghajtólánc, a bálakamrán lévő hengereket pedig egy 1 colos lánc hajtja. A láncos megerősített oldalelemekkel készülnek az ASA-standardnak megfelelően, és új, dupla soros, nagyszilárdságú öntöttvas házakban elhelyezett görgős csapágyakkal kerülnek forgalomba. A láncokat egy excentreres szivattyú segítségével olajozza a gép, 6,3 literes tárolótartályból. A láncok kenése a láncszemek forgáspontján történik tűpontosan és az aktuális igénynek megfelelően. Az MPS és a bálakamra ajtó minden zsírzópontja ki van központosítva a bálázó kamrájának jobb oldalán. Opcióként a gép automata központi zsírzóval is kérhető. A zsírzási intervallumot a kezelőterminálon lehet beállítani.

Nagy teljesítményű rendfelszedő az optimális anyagáramért

A 2,10 méter széles, vezérelt rendfelszedő a terményt megbízhatóan és kíméletesen veszi fel. Opcióként duplagörgős terményleszorító rendelhető, amiendek esetén javítja a terményáramot, és támogatja az egyenletes bálaképzést. A mindkét oldalon megtalálható konzolcsigák biztosan továbbítják az anyagot a rotorhoz. Az opcióként rendelkező 15-késes fenéklemez elméleti vágáshossza 70 mm. A kések a kabinból kapcsolhatók, és idegen testtel való ütközéstől egyesével védettek. Eltömődéskor a fenéklemez a fülkéből, a kezelőterminállal süllyeszthető. Ez a gépkezelőnek a legmagasabb szintű kényelmet, illetve zavarok esetén a lehető legrövidebb állásidőt biztosítja. Ráadásul a dugulások elhárítása után a gép alacsonyabb energiaigénnyel indítható újra.

Kötözés: háló vagy fólia

A ROLLANT 540 kezelője választhat, hogy hálóval vagy fóliával kíván-e kötözni. A két kötözőanyag közötti váltás szerszám nélkül elvégezhető, ehhez csupán a vezetőhenger oldalsó csavarjait kell a kívánt kötözőanyaghoz igazítani. A gép jobb oldalán egy rámpa segíti a kötözőanyag egyszerű töltését, ezen kívül itt egy kiegészítő tekercs, fólia vagy háló is szállítható. A kötözési mód beállítása a COMFORT opciónál kényelmesen a fülkéből végezhető el.

A bálázó kezelése kívánság szerint a CLAAS COMMUNICATOR vagy ISOBUS terminál segítségével végezhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?