Väderstad szántóföldi gépbemutató (x)

Agro Napló
A Vaderstad Kft. szervezésében országjáró túra keretében kerültek bemutatásra júliusban a Väderstad talajművelőket és vetőgépeket érintő aktualitások és újdonságok. Az öt helyszínt magába foglaló rendezvénysorozatot a gépújdonságok puszta műszaki ismertetése mellett a szakmaiság nagyfokú jelenléte is jellemezte. Az Agro Napló képviselője a görcsönyi helyszínen volt jelen, amelyet a G2-Agrár Kft. szántóterülete biztosított.

A területen összesen hat Väderstad talajművelő vonult fel.

Carrier 500

A Carrier 420-1225 egy vontatott rövidtárcsa, amely 4,2 és 12,25 m munkaszélesség tartományban rendelhető. Akár tarlómunkákra, akár a szántás elegyengetésére vagy a takarónövény állományának felszámolására használjuk, a munkagép elejére felszerelhető művelőeszközök széles választéka biztosítja (CrossCutter Knife, Szárrendező, CrossBoard) a különböző talajművelési követelményeknek megfelelő sokoldalúságot. Újdonság a CrossCutter tárcsával való szerelhetősége. A CrossCutter Disc elnyerte az „Év munkagépe” díjat a 2017-es Agritechnica kiállításon.

A Carrierről részletesebben az alábbi linken:
https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2018/05/pr/ha-a-kulonbseget-zongorazni-tudnam

Carrier XL 525

A Carrier L/XL 425-625 egy vontatott rövidtárcsa, amely 4,25 és 6,25 méter közötti munkaszélesség tartományban rendelhető. 510 (L) vagy 610 (XL) mm átmérőjű tárcsákkal szerelhető fel, állítható tárcsaszögekkel. A nagy tárcsaátmérő teszi a Carrier L/XL 425-625 típust alkalmassá a mélyebb talajművelésre, illetve a sok szármaradvány bedolgozására, legelők feltörésére.

A Carrier L/XL-ről részletesebben az alábbi linken:
https://www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2018/07/pr/ha-a-kulonbseget-zongorazni-tudnam

Opus 400

Az Opus 400-700 szántóföldi kultivátorok akár 30 cm mélységig is képesek a talaj átművelésére. Az Opus robusztus és sokoldalú kultivátor, mely nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozására képes mérsékelt vonóerőigény mellett.

Részletesebben az alábbi linken.
https://www.vaderstad.com/hu/talajmveles/kultivatorok/opus-400-700/

A TopDown és az Opus műtrágya-kijuttatóegységgel is kapható

Egyre nagyobb igényként fogalmazódik meg a gazdálkodók körében a talajműveléssel egy menetben történő műtrágya- kijuttatás, hiszen a talajba bekerült hatóanyag jobban hasznosul, kevesebb nedvesség kell a feltáródáshoz, és végül, de nem utolsósorban, lehetőség nyílik a különböző talajrétegek eltérő mértékű trágyázására is. A Väderstad TopDown és Opus kultivátoraira épített műtrágya-kijuttató rendszer alapegysége a traktor mellső függesztő szerkezetére kapcsolt, 2200 literes Front-Hopper műtrágyatartály, a munkagép vázára rögzített elosztófej, valamint a kapáknál elhelyezett csoroszlyák. Egy 5 méter munkaszélességű kultivátor 350 kg/ha műtrágyát tud kijuttatni 15 km/h átlagsebességnél kizárólag a talajba, vagy teljes mértékben a felszínre, de tetszés szerint 50-50%-ban megosztva is. A rozsdamentes acélból készülő csoroszlyák ötletes csapólapos megoldása miatt nyílik lehetőség a műtrágyadózis rétegenkénti megosztására.

NZ Aggressive 1000

Az NZ Aggressive 500-1000 magágykészítők 5 és 10 m közötti munkaszéles­ségben kaphatók. A munkagép első sorában lévő talajegyengető CrossBoard simítót 5 vagy 6 sorban lévő, 7,5 cm osztásban elhelyezett kapák követik. A nagyon intenzív talajművelés miatt kevesebb menetszám szükséges, ami csökkenti a talajnedvesség veszteséget. A munkagép nagy súlya, valamint kerékelrendezése egységes munkamélységet eredményez, ugyanakkor lehetővé teszi a szántóföldön való korai munkavégzést is.

Részletesebben az alábbi linken.
https://www.vaderstad.com/hu/talajmveles/magagykeszitk/nz-aggressive-500-1000/

Ferox 700

A Ferox, a Väderstad új, könnyű kultivátora. Új talajművelő munkagépcsaládként mutatkozott be a Ferox, amely a nagy sikerű NZ Aggressive magágykészítő család alapjaira épül, és 5, 6, 7, valamint 9 m munkaszélességben érhető el. A munkagép erős, csavartrugós kapákkal készül, és két változatban rendelhető, hasmagassága 18 cm-rel nagyobb, mint az NZ kombinátoroké. A 6 gerendelyes típus kapaosztása 11 cm, míg az 5 gerendelyesé 12 cm. Mindkét változat alapfelszereltsége a mellső, hidraulikusan állítható CrossBoard simító. A Ferox kiválóan használható tarlómunkákra, szántások elmunkálására, valamint – csökkentett menetszámú technológiákban – magágykészítésre is, hiszen jobban megbirkózik a felszínen hagyott szármaradvánnyal, mint az NZ.

Részletesebben az alábbi linken.
https://www.vaderstad.com/hu/talajmveles/kultivatorok/ferox-500-900/

Cultus 300

A 3-4 m széles Cultus 300-400 szántóföldi kultivátor erős kapái lehetővé teszik a 25 cm mélységig történő munkavégzést. A nagy hasmagasság és a tágas vázszerkezet lenyűgöző keverő hatást tesz lehetővé. A Cultus ideális kultivátor azok számára, akik kiváló munkaminőséget, nagy teljesítményt, valamint tartósságot keresnek.

Részletesebben az alábbi linken.
https://www.vaderstad.com/hu/talajmveles/kultivatorok/cultus-300-400/

A vetőgépekek közül nagy figyelem övezte az összecsukható vázú Tempot, mellyel a kombi vetés egy frontfüggesztésű műtrágya tartállyal valósítható meg.

www.vaderstad.com/hu/

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?