MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám…

Oldalszám: 54-55

Avagy miért képvisel magasabb értéket egy Väderstad munkagép

2018.05.08.

Sorozatunkat azoknak ajánljuk, akik egy-egy beruházási döntés meghozásakor az árat a teljesítmény és a minőség, azaz érték arányában ítélik meg. A Väderstad és a versenytárs termékek közötti különbségek nagy része jól látható, úgymond kézzel fogható, közvetlen vagy közvetett hatása a munkaminőségre és a termelési eredményekre nyilvánvaló. Ezek közül ragadjuk ki a legfontosabbakat, mert ahogy egyik partnerünk mondja: „Ha fejlődni akarunk az életben, meg kell értenünk, mi a különbség jó és jobb között. Óriási.”

54-vaderstad-carrier-800

Väderstad Carrier – rövidtárcsa
(a síktárcsás porhanyító Dr. Birkás M. nyomán)

Eredeti koncepció és kiforrott konstrukció

A svéd gyártó rövidtárcsa koncepciója elsőként látott napvilágot az európai piacon a 90-es évek végén. A közel 20 éves gyártási múltnak köszönhetően széles modellválaszték és kiforrott konstrukció jellemzi a Väderstad Carrier családot. A tárcsalap formája és átmérője meghatározza az általa végzett munka karakterisztikáját, ami a Carrier esetében kiváló aprító, keverő és porhanyító hatást jelent. A síktárcsa verhetetlen a tarlómunkák során, hiszen csak ezzel az eszközzel lehet igazán sekélyen, mulcshagyóan és lezártan hántani. Szemben a gömbsüveg alakú tárcsákkal a síktárcsa egyenletesen kever (nem pedig temet), és kedvezőbb talajszerkezetet hoz létre, ennek köszönhetően a növényi maradványok feltáródása gyorsabban megindul. A Carrierhez opcionálisan rendelhető CrossCutter Knife és Disc segítségével megvalósítható az ultrasekély műveléses technológia (0–5 cm művelési mélység), amivel számos agronómiai probléma (pl. árvekelésű repce) kezelhető. A síktárcsa páratlan talajművelő hatása – különösen, ha CrossBoard hidraulikus simítóval is felszereljük – alapművelések, azaz szántás és lazítás elmunkálása, valamint magágykészítés során is kihasználható.

54-vaderstad-carrier-1   54-vaderstad-carrier-2 (1)  
A gömbsüveg tárcsa temet   A kúpos tárcsa egyenletesen kever  

Keményebb tárcsák, hosszabb élettartam

A Väderstad Carrier 5 mm vastagságú, V55 típusú tárcsái kiváló minőségű, 55 HRC keménységű svédacélból készülnek, ráadásul a svéd gyártó saját üzemében, teljeskörű kontroll alatt. Számos versenytársunk ugyanattól a beszállítótól szerzi be a tárcsalapokat, amelyek keménysége általában 43-48 HRC között változik. A Väderstad a minőség és a teljesítmény elkötelezett híve, ezért 2018. január 1. óta élettartam garanciát vállal talajművelő és vetőtárcsáira.

Nagyobb az egy tárcsára eső súly

A vontatott kivitelű, SteelRunner hengertípussal szerelt Carrier 420-1225 különböző modelljein az egy tárcsára eső súly 115–125 kg között változik, ami a versenytárs termékekhez képest 20–30%-kal nagyobb súlyt jelent. A nagyobb gépsúly jobb talajba hatolást eredményez, ami óriási előny különösen a tömör, száraz talajok hántásakor, vagy szalonnásan szántott talajok elmunkálásakor.

Változatlan munkaszög

A kúpos tárcsaforma egyik előnye, hogy a kopástól függetlenül változatlan marad a tárcsa vágóéle/vágószöge, így a munkavégzés hatékonysága és kiváló minősége a teljes élettartam alatt garantált. A kúpos tárcsa – szemben a gömbsüveg alakúval –  kevesebb kárral műveli a talajt szélsőségekben, hiszen kevésbé rögösíti a száraz talajt, a nedves talajon pedig nem gyúr talpat.

54-vaderstad-carrier-3 (1)

A kúpos tárcsa a kopástól függetlenül megtartja a vágószögét

24 tárcsatartó karral több egy 6 méteres tárcsán

A Carrier minden egyes tárcsája önálló tárcsatartó karra van függesztve. Az egy kar-egy tárcsa elv jobb talajba hatolást, jobb szármaradvány-kezelő képességet és nem utolsósorban nagyobb pontosságot jelent. Az egy karra szerelt dupla tárcsa közül az egyik agyazása folyamatosan a talajáramban fut, ami kedvezőtlen az élettartam szempontjából.

Gondozásmentes tárcsacsapágyazás

A – külön a Väderstad igényeire fejlesztett – V30 jelzésű tárcsaagyak gondozásmentesek, kenést nem igényelnek, így minimális a karbantartásra fordítandó idő.

X-elrendezésű tárcsás rendszer

A Carrier tárcsasorainak elrendezése az X-alakot követi, így a tárcsát oldalra húzó erőhatások eredője nulla, ami stabil egyenesfutást biztosít a traktor mögött. Ennek előnye különösen megmutatkozik, amikor GPS-vezérléssel dolgozunk, hiszen nincsenek átfedések, illetve műveletlen sávok az egyes fogások között.

54-vaderstad-carrier-4 (1)

A CrosCutter Knife és Disc nyomképe

Gumiágyazású csapágyak a hengeregységeknél

A hengeregységeknél használatos gumiágyas csapágyazás elnyeli a gépet ért erőhatásokat, így a hosszú élettartam garantált. Emellett pozitív porhanyító hatása is van, azaz a hengernek nem csak a felszín tömörítésében, de a nagyobb rögök, hantok összezúzásában is óriási szerepe van.

Munkamélység-állítás

A Carrier munkamélységét a főmunkahengerre helyezhető klipszek segítségével állíthatjuk be kényelmesen és precízen. Egyes versenytársak csavarorsót vagy „soklyukas-csapos” megoldást használnak, ami nem éppen a legpontosabb és legkönnyebb módja a beállításnak.

Minimális karbantartás igény, 2 év garancia

A tárcsatartó karok gumibakos felfüggesztése, a hengeregységek gumiágyas csapágyazása, valamint a gondozásmentes csapágyak lényegesen lerövidítik a karbantartáshoz szükséges időt, és meghosszabbítják az élettartamot. Mindezek a 2 év teljes körű garanciával együtt óriási biztonságot jelentenek a felhasználók számára.

54-vaderstad-carrier-5

Az X-elrendezésű tárcsás rendszer stabil egyenesfutást biztosít

Vaderstad Kft.

54-vaderstad-lablec