MENÜ

Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Oldalszám: 80-81
2018.07.05.
80-vaderstad-carrier-l-xl-800

Väderstad Carrier L/XL rövidtárcsa – amikor a szármaradvány kihívást jelent

Változatlan koncepció

A Carrier L/XL tarlómunkákra, magágykészítésre, valamint alapművelésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz. A mellső művelőeszközök, a tárcsák, valamint a tömörítő hengerek széles választékának köszönhetően a Carrier L/XL képes megbirkózni a modern talajművelés összes kihívásával, az ultrasekélytől a mélyművelésig. A típus megalkotása nem jelenti azt, hogy a gyártó szakított volna korábbi koncepciójával, hiszen a 4,25–6,25 méter munkaszélesség tartományban elérhető modellek 510 vagy 610 mm átmérőjű kúpos tárcsákkal vannak szerelve. A 8–9 t/ha termésátlagot meghaladó kukorica által visszahagyott nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozásakor a klasszikus Carrierek 450 vagy 470 mm-es tárcsái hamar elérik teljesítőképességük határát. Ekkor tűnik jó választásnak a Carrier L/XL.

A kúpos tárcsaforma előnye

A kúpos tárcsaforma egyik előnye, hogy a kopástól függetlenül változatlan marad a tárcsa vágóéle/vágószöge, így a munkavégzés hatékonysága és kiváló minősége a teljes élettartam alatt garantált. A kúpos tárcsa – szemben a gömbsüveg alakúval – nem temeti, hanem egyenletesen keveri be a szármaradványt, továbbá kevesebb kárral műveli a talajt szélsőségekben, hiszen nem rögösíti a száraz talajt, a nedves talajon pedig nem gyúr talpat.

54-vaderstad-carrier-2 (1) 54-vaderstad-carrier-1
A kúpos tárcsa nem temet, hanem egyenletesen kever

Állítható tárcsaszög az alkalmazkodás kulcsa

A tárcsa átmérője alkalmassá teszi a Carrier L/XL 425–625 rövidtárcsákat mélyebb művelésre és/vagy nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására. Az ún. MultiSet tárcsaagynak köszönhetően a tárcsák szöge három fokozatban állítható, 11 és 17 fok között, ami megteremti a munkamélység és a művelési intenzitás közötti össz­hangot. Így biztosított a tökéletes szármaradvány-aprítás a sekély művelés során, valamint a könnyű talajba hatolás nagyobb munkamélység esetén, végső soron a talaj nedvességtartalmához és a szármaradvány mennyiségéhez való alkalmazkodás.

80-vaderstad-allithato-tarcsaszog

A három fokozatban állítható tárcsaszög segíti az alkalmazkodást

A szállítókerekek a művelést is segíthetik

A Carrier L/XL 425–625 munkagépek szállításra használatos kerekei munkahely­zetben is leengedhetők, ami segíti a rövidtárcsa manőverezhetőségét. A táblavégi fordulókban a gép a tömörítőhengeren és a járókerekeken egyaránt meg tud fordulni.

A járókerekek akkor is leengedhetők, amikor kissé nyirkosabb a talaj, vagy amikor sekélyebb művelésre van szükség. A járókerekek segítségével könnyű a tábla sarkainak megművelése is.

80-vaderstad-szállítókerekek

A szállítókerekek segíthetik a művelést

A mellső művelőeszközök még sokoldalúbbá teszik az eszközt

A CrossCutter késes hengerrel felszerelt Carrier L/XL a szármaradványt egyidőben a haladási iránnyal párhuzamosan és arra merőlegesen is aprítja, mindez felgyorsítja a talajban lejátszódó bomlási folyamatokat. A késes henger a repce- és a napraforgótarlón, valamint a zöldtrágya növény állományának felszámolásában is kiválóan használható. A Carrier L/XL rövidtárcsák CrossBoard Heavy hidraulikus simítóval is rendelhetők, mely páratlan porhanyító és felszínegyengető eszköz. A CrossBoard simító ún. Master and Slave hidraulika rendszere az egyengető sor egyes szekcióinak helyzetétől függetlenül ugyanazt a talajművelő hatást biztosítja a teljes munkaszélességben.

A széles vágóasztallal rendelkező kombájnok egyenetlenül terítik a szármaradványt, ami a soron következő növényállomány egyenetlen csírázását és kelését eredményezheti. A szárrendező felszerelésével a Carrier nem csupán aprítja, de egyenletesen el is oszlatja a növényi maradványt, mely így táblaszinten hasonló kelési feltételeket teremt a következő növény számára.

80-vaderstad-muveloeszkozok

Különböző művelőeszközök a sokoldalúság jegyében

Talajtípushoz adaptált tömörítő henger

A Carrier L/XL különböző hengertípusokkal szerelhető fel az eltérő igényeknek megfelelően. A gumifelfüggesztés csillapítja a rázkódásokat és meghosszabbítja a váz és a hengeregység élettartamát.

BioDrill 360 aprómagvető egység felszerelésével a Carrier L/XL 425–625 alkalmassá válik aprómagvú növények, mint például repce, valamint takaró- és zöld­trágya növények talajműveléssel egyidőben történő precíz vetésére. A haladási sebességet egy radar méri, a vetőmag kiadagolását pedig egy – a Rapid vetőgépekről már ismert – Fenix rendszer végzi, míg a teljes munkaszélesség mentén történő egyenletes mageloszlásért egy nagy kapacitású hidraulikus ventilátor felelős. A BioDrill jelentősen csökkenti a művelési költséget, valamint a felhasznált idő mennyiségét.

80-vaderstad-gumiagyazasu-csapagyazas

A gumiágyazású csapágyazás hosszabb élettartamot garantál

Vaderstad Kft.

54-vaderstad-lablec