2024. május 21. kedd Konstantin

Irány a szántóföld! Helyszíni kapcsolással

Agro Napló
A nyár első heteiben partnercégeink meghívásainak eleget téve országszerte jártuk a szántóföldeket. Helyszíni kapcsolással tudósítunk az ott látottakról, a jobb áttekinthetőség céljából kultúránként tájékoztatva az olvasót arról, hogy milyen kérdésekre kaptunk válaszokat az idei szántóföldi bemutatókon.

Válasszon, mely kultúrára vonatkozó információk érdeklik!

Kalászos

Repce

Napraforgó

Kukorica

Kalászos

IKR Agrár

A nyár eleji bemutatókat idén is nagy érdeklődés övezte, amelyet a rendezvényeken megjelent nagyszámú közönség bizonyított. Az újmohácsi helyszínen a feltett kérdésre válaszolva Dr. Kiss Erzsébet kísérletvezető hangsúlyozta, a csökkenő őszi búza termőterület és a mérsékelten lelkesítő termelői árak ellenére a gazdák érdeklődése a búza iránt töretlen. Ez az évszázadok során letisztult tudás és tapasztalat mellett talán annak is tulajdonítható, hogy egy magyar ember számára a búza megkülönböztetett emocionális jelentőséggel is bír: számunkra a búza mindig is az életet, a mindennapi kenyeret jelentette, és jelenti ma is. A kínálat egyre bővül, azaz a nemesítőházak töretlen lendülettel hoznak új fajtákat. Az IKR Agrár Kft. bemutatók fajtasorában a 13 nemesítőház összesen 43 őszi búza fajtából 15 volt vadonatúj, repcében pedig a 12 nemesítőház 37 különböző hibridjéből 19 volt teljesen új, az idei kísérletekben bemutatkozó termék. Ez azt az üzenetet hordozza, hogy a nemesítői munka napjainkban is nagy erőkkel halad előre, megpróbálnak az utóbbi évek igényeire reagálni, és olyan fajtákat, hibrideket előállítani, melyek az évjárathatásoknak minél jobban ellenállnak. A fókuszba a stressztűrő, ezen belül is a szárazságtűrő és betegségellenálló fajták előállítása került, amellett, hogy a nagy termőképességet és a kedvező beltartalmi tulajdonságokat is megőrizzék. Egyre több nemesítőház foglalkozik már a kiemelkedő nitrogénhasznosítású őszi búza előállításával, melyek ezáltal nemcsak több termést, nagyobb hasznot hozhatnak, de a környezetre is kisebb terhelést rónak.

Az utóbbi években a búza fajtaválasztásában tapasztalható mennyiségi szemlélet kezd visszafordulni, és a termelők egyre inkább a legalább malmi minőséget elérő búzafajtákat keresik. Erre minden lehetőség adott, hisz az elmúlt 2–3 év adatai és tapasztalatai alapján léteznek a kínálatban olyan fajták, melyekben a kimagasló termőképességhez elfogadhatóan jó minőség társul. Az ilyen búzák mindig biztonságosabb értékesítésre számíthatnak még akkor is, ha túlkínálat van. Örvendetes, hogy a magyar búzafajták között is van már jó néhány, mely nem csak minőségben, de termőképességben is a legjobbak között van.

Gabonakutató

Az a jó fajta, ami éveken át bizonyítja a köztermesztésben, hogy érdemes termeszteni, mert megbízható, kiválóan alkalmazkodik az eltérő viszonyokhoz – talaj, éghajlat, termesztéstechnológia –, a végtermékre van piaci igény, összességében évjárattól függetlenül stabil, kiszámítható. – hangsúlyozta Dr. Cseuz László nemesítő. A batidai bemutatón is bizonyította ebbe a fajtacsoportba való létjogosultságát a GK Csillag, ami már több mint egy évtizede tartja pozícióját, és az egyik legnagyobb területen termesztett hazai fajta.

Egy-egy fajta kedvező megítélését és köztermesztési pozícióját leginkább a hivatalos vetőmag-szaporításokban elfoglalt helye alapján lehet megítélni. Az őszi búzák szaporítási rangsorában a GK Csillag, a GK Szilárd, a GK Békés és a GK Körös a 176 db-os, hivatalos szaporításban szereplő őszi búzák sorában jelentős pozíciót töltenek be, a köztermesztés igényli ezek vetőmagját.

Természetesen az agrotechnikai színvonal milyensége, egyéb kedvező körülmények biztosítása alapján itt is vannak korrelációtörők, de ez igaz a kiváló minőségi tulajdonságokkal rendelkező fajták esetében is, ha a terméspotenciált vesszük alapul. Ilyen fajta a GK Bakony, a korai éréscsoportba tartozó szálkás fajtájuk, amely szintén képes kiugró termésekre, illetve a kimondottan nagy termőképességű, de szerényebb minőségű, középérésű GK Arató, mely jóval 10 tonna felett képes teremni. A GK Bakony a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben Gyulatanyán 9,6 t/ha-os, Szarvason pedig 8,5 t/ha-os eredményt ért el. Összességében a kísérleti átlag feletti hozamokat mutatott 2017-ben, amihez ugyanezen kísérleti sorban mutatott minőségi mutatói alapján a Búza Szabvány prémium kategóriába sorolja. A nagyüzemi eredményei is bizonyítják, hogy a kiváló minőség mellett a GK Bakony is képes akár 10 tonna hozam elérésére. A többi fajt áttekintve és azok fajtáinak helyzetét látva megállapíthatjuk, hogy a Gabonakutató tritikálé fajtái, illetve durumbúzái is kiemelkedően jó pozíciót töltenek be, de igaz ez az őszi árpára és a zabra is.

Karintia Kft.

Az átvevő helyről visszafordított traktorok és esetenként 4.000 Ft feletti tonnánkénti árlevonás borzolta a kedélyeket a takarmány árpát arató gazdák esetében. A 63kg/HL feletti árpa az idei évben felértékelődni látszik. Ami az előző évben természetes volt az az idei évben előnnyé válik. Szombathelytől Debrecenig gyűjtött termelői vélemények ugyanakkor igen pozitívak a bőtermő Alora őszi árpa esetében. A gazdák visszajelzései stabil, 64 kg feletti HL súlyról, és bő termésről szólnak.

20 fajjal, 100 fajtával, összesen 300 parcellán várta a magyar gazdákat Közép-Európa egyik legnagyobb fajtabemutatóján az ausztriai Marcheggben a Karintia Kft. A három nemesítőházzal rendelkező Mauthner cégcsoport Pannon régióra nemesített kalászos fajtáiból több genetika is ígéretesnek látszik a hazai piac meghódítására. A Karintia előválasztási jogával élve megtette a szükséges lépéseket portfóliójának frissítésére – hangsúlyozta Bene Zoltán cégvezető. A prémium szegmenst erősítve – követve ezáltal az európai igényeket – az ausztriai száraz körülmények között már bizonyított Topkapi őszi búza fajta ősztől foglalja el helyét a Karintia Kft. kínálatában. Az eddigi eredmények alapján 8–9 tonna/hektár termésátlaggal stabilan hozza a malmi minőséget, miközben betegségellenállósága és szárazságtűrése kiváló. Szintén új búzafajta a rendkívül korai Csikó, ami népszerűségét hazánkban várhatóan a legkorábbi betakaríthatóságának köszönheti majd. Nem ismeretlen itthon az idei ősztől rendelhető Maurizio fajtájuk, amely a GOSZ-VSZT kísérleteiben is kiválóan szerepelt, betegségellenállósága szembetűnő. A Maurizio bő termést, magas minőséget ad, a 2018-as kísérleti eredményekről rövidesen tájékoztatást ad a forgalmazó. A Karintia kalászos technológiai ajánlata – a többi piaci szereplőhöz képest – az alacsony tőszámot részesíti előnyben, az idei évjáratban ennek helyénvalósága még inkább beigazolódni látszik – utalt a kísérletek tanulságára Fejes Vilmos üzletágvezető.

Érdemes tavaszi kalászost termeszteni, vagy térjünk át az őszi vetésűekre? Ez a kérdés gyakran felvetődik termelői körökben, a tavaszi viszontagságok okán az idei évjárat újra kiélezte e kérdés fontosságát. A Karintia az Axioma új őszi sörárpájával megadja a kérdésre a választ, megalapozva a fajta által a biztonságos termesztés lehetőségét a szigorú söripari elvárásoknak eleget téve. A Karintia Kft. az egész ország területén vásárol terményeket (étkezési és takarmánybúzát, durumbúzát, takarmánykukoricát, napraforgót, repcét, takarmányárpát, sörárpát stb.) belföldi partnerei és közép-európai partnerei részére is.

SAATEN-UNION

Elmondható, hogy a SAATEN-UNION az egyetlen nemesítő, amely több működőképes és piacképes hibrid-előállítási rendszert is sikeresen alkalmaz kalászosokban. Ráadásul a már korábban szerzett tapasztalatokat hatékonyan viszi át az újabb fejlesztésekbe. Ennek eredménye egyebek mellett a 2017 végén regisztrált HEDY nevű hibridárpa vagy a középtávon várható hibridtritikálé. A hibridek teljesítménye a jövőben nagymértékben fokozódik, hiszen tendencia, hogy az újabb hibridek fejlődése erősebb ütemű, mint a fajtáké, így a termőterületük jó eséllyel nőni fog – hangsúlyozta a hantosi és fábiánsebestyéni bemutatón Blum Zoltán ügyvezető. Ennek köszönhetően úgy döntöttek, hogy fajtól függetlenül HySEED márkanév alatt egyesítik a hibridkalászos-aktivitásaikat, így a termelők is ezzel az ernyőmárkával találkoznak majd.

A búzahibridek eddigi vetésterülete Európában több mint 3 millió hektárt ért el, és tovább növekszik, főleg a nem optimális termőhelyeken, mint Közép- és Kelet-Európa, beleértve Magyarországot is. Ennek következménye az a dinamikus fejlesztési ütem, amelynek eredményeként több mint negyven hibrid kapott már elismerést, és jelenleg huszonkét jelölt vár regisztrációra. A portfólió folyamatos fejlesztése azt is lehetővé teszi, hogy olyan hibrideket tudjanak ajánlani, amelyekkel a malmi minőség bizonyítottan elérhető. A hibridkalászosok termesztéstechnológiáját ismertetve Varga Gábor fejlesztő hangsúlyozta, a hibridek mellé a gyakorlatban kipróbált termesztéstechnológiát tudnak ajánlani. Fontos megjegyezni, hogy a hibrideket a termőhelyi adottságokhoz kell megválasztani, és a vetőmagban rejlő előnyöket csak következetes technológiával lehet elérni. Az alapozó műveleteknek meghatározó szerepük van a végeredményben. Az intenzív trágyázás, az alacsony vetőmagnorma miatt precíz vetéstechnológia (hibridbúza: 1,2–1,5 millió mag hektáronként; hibridárpa, hibridrozs: közel 2 millió mag hektáronként), a pontos vetésmélység, a soron belül egyenletes mageloszlás mind segíti az optimális tenyészterület biztosítását és ezzel a nagy egyedi termésprodukciót.

Caussade

Az őszi vetésűek télbe menetelekor még örültünk. Idejében elvégezhető talaj-előkészítés és a talajállapot is lehetővé tette az optimális, szeptember-októberi vetést. Csapadékos tél segítette a kalászosokat, melyek tavaszi fejlődése többségében jól indult szerte az országban. Mi okozta mégis az üzemi táblákon és a fajtasori bemutatókon is tapasztalható különbségeket? – hangzott el a kérdés a chernelházadamonyai bemutatón. A kiváló téltűrésű francia fajtákat – SOBBEL, SOLVEIG – az átmeneti, hideg napok sem viselték meg, zavartalanul fejlődésnek indultak a márciusi meleg időjárás és a talajban még utolérhető nedvesség hatására. A következő kihívást a tudomány által deklarált hőmérsékleti optimumokkal idén sem törődő gombabetegségek jelentették. A meleg tavaszban a gyakorta nedves levélfelületen fajtától függően korán és nagy tömegben jelentek meg a rozsdabetegségek. Az idei évben két-három fungicides és tűzoltás szerű vetésfehérítő elleni kezelések bizonyultak hatékonynak. Akik minőségi áru-, vetőmag- vagy durum termesztését vállalják, azok a jövőben is a biztonsággal vörös- és sárgarozsda elleni „önvédelemmel” bíró fajták vetését választják. A szemlék alapján, azokon a területeken, ahol a terméskilátások biztatóak, kiegyensúlyozott P- és K-ellátás mellett a maximálisan kijuttatható alap- és fejtrágyakénti N-dózis került az állományokra. Emellett a tartamkísérletek is alátámasztják a N-kijuttatás módjának, idejének és mennyiségének tervezett rendeleti módosításának időszerűségét. Az olyan magas termésekre képes, értékes beltartalmi tulajdonságú fajták, mint a rozsdagombákkal szemben emelt toleranciaszintű tar kalászú SORRIAL vagy a szálkás SOFRU őszi búza a kísérleti parcellák 8–9 t/ha-os, malmi minőségű termését intenzív gazdálkodással üzemi szinten is képesek megteremni. Az egészségtrendet szolgáló durumbúzák, a magas sárga pigment tartamú, kiváló minőségi és mennyiségi paraméterekkel bíró HARISTIDE sikerességének ugyanúgy a megfelelő infrastruktúra, a termőhelyre szabott, okszerű technológia az alapja a jövőben is.

JUP őszi árpa

Marton Genetics

Ez az esztendő is új kihívásokat hozott a gazdálkodóknak: az időjárás elvett 10 napot az őszi kalászos vetések tavaszi fejlődéséből, majd az érési folyamatok felgyorsításával újabb 10 nappal előbbre hozta a betakarítás szokásos kezdetét.

Ennek ellenére országszerte sikeresen zárultak a Marton Genetics kalászos portfóliójának szántóföldi bemutatói, az új generációs martonvásári búzafajták teljesítményében a koraiság, a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség, az abiotikus stressztűrés nem okozott csökkenést, sőt, a fajták arculata markánsabban kirajzolódott.

A búzák közül legkorábban aratható Mv Ikva a tavalyi száraz év után ismételte meg jó malmi minőségben mért bő termését (8,47 t/ha*). Extra koraiságával elkerülte a térségenként ez évben jelentkező rozsdák epidémiáját; az őszi árpákkal egy időben került le a szántóföldről, ami sokat jelenthet a betakarítások szervezésben. Hasonló koraiságával nyerte meg a termelők figyelmét az Mv Nemere (8,9 t/ha*), ami a tavalyi országos fajta-összehasonlító kísérletek bajnokaként ismét bizonyította termésbiztonságával együtt járó ideális sütőipari minőségét.

Nemcsak hazánkban népszerű fajta az Mv Nádor (9,27 t/ha*), évek óta a nagy termés és a malmi minőség sikeres kombinációjaként termesztett búza. A bemutatókon a legtöbb kérdés is őt illette, így megjósolható, hogy még többen választják az ősszel. Igazi „tíztonnás” rövidszárú és jó ellenállóságú fajta. Az Mv Nádor versenytársra lelt házon belül, mert nyomában van a középkorai érésű Mv Ménrót nagy terméspotenciállal (8,84 t/ha*) és elvárható még jobb minőségével (akár az A1 farinográfcsoport), stabilan magas W-értékével Erős habitusa és rezisztencia tulajdonságai miatt gazdaságosan termeszthető fajtaként figyeltek fel rá a bemutatókon. Hasonló elismerés illette a jó malmi minőség mellett szintén bőtermő Mv Krajcárt (8,29 t/ha*), aminek a szárazságtűrése az idei aszályos tavaszban ismét bizonyított.   

Prémium minőségi kategóriában nagy fejlődés az Mv Mente termelésbe vonása, hiszen komplexebb ellenálló-képesség, jó agronómiai tulajdonságok mellett, stabil beltartalmi értékei alapján a jövő bőtermő javító búzája lesz (8,02 t/ha*).

(* Aratási eredmények, 2018. június)

Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer Hi-Bred

A sajtóból már értesülhettünk arról, amit a Dow Agrosciences, a DuPont és a Pioneer Hi-Bred közös országos rendezvénysorozatán bejelentett, hogy 2019-től Corteva Agriscience™ néven folytatják tevékenységüket.

A gabonafélékben egyre nagyobb gondot jelentenek az egyszikű gyomnövények. Terjedésüknek oka összetett. A szántás nélküli talajművelés terjedése, a repcében elmaradó tavaszi egyszikűirtás és a kombájnok tisztításának elmaradása, klimatikus viszonyok és a termesztéstechnológia változása mind az egyszikű gyomok terjedésének és szaporodásának kedveznek. Ugyanakkor sajnos a gyomok és a probléma időben történő felismerése is gátolja az ellenük való védekezés sikerességét. Ezen gyomok által okozott kártétel meghaladja a kétszikű gyomokét, mivel jobban hasznosítják a talajvíz- és tápanyagkészletét, mint a kétszikű gyomok. Mialatt a kétszikű gyomok által okozott termésveszteség extrém esetben is csak 500–1000 kg/ha, addig az egyszikű gyomok akár 2,0–3,0 t/ha kárt is okozhatnak. A cég fejlesztésének eredményeként jelenleg két széles hatásspektrumú és kiváló hatékonyságú készítménnyel tudják a termelők igényeit kiszolgálva megoldani ezeket a problémákat. Az ősszel felhasználható Bizon a nagy széltippan és a magról kelő őszi kétszikű gyomok ellen alkalmazható hatékonyan.

A Genius az összes fontos egyszikű gyom (nagy széltippan, rozsnok fajok, parlagi ecsetpázsit, vadzab, olaszperje) és a magról kelő és évelő kétszikű gyom ellen ad tökéletes megoldást tavasszal. Ugyanakkor a cég „vegykonyhájában” olyan készítmények is megtalálhatók már, amelyek az egyszikűek elleni védekezés lehetőségeit tovább bővítik. Ezek bemutatása és bevezetése a következő évek feladata lesz.

Bayer Farm

Az intenzív búza- és árpatermesztésben elengedhetetlen a rovarölő szeres csávázás. Ezt elsősorban a fokozódó őszi vírusfertőzési veszély indokolja, mely a korábbi vetésidő, vagy a hosszú meleg ősz miatti hosszabb vírusvektor (levéltetvek, kabócák) kitettségnek köszönhető. Az őszi vírusfertőzés ellen egyedül a csávázás nyújtja a teljes és biztos védelmet. A két-két gombaölő és rovarölő hatóanyagot tartalmazó Yunta Quattro csávázószert érintő változásokról (a három neonikotinoid hatóanyagot érintő európai uniós tiltás) Gyórón Csorba Csaba termékmenedzser elmondta, hogy a termék még az idei vetési szezonban minden korlátozás nélkül alkalmazható az engedélyezett kultúrákban, mivel a felhasználás és a csávázott vetőmagok elvetésének végső határideje 2018. december 19-e.

Az őszi gyomirtás terjedése egyrészt a nagy széltippan egyre nagyobb területen való tömeges fertőzésével, másrészt a kétszikű gyomok sokszor gyepszerű borításával indokolható. A Bayer kínálatában két termék is alkalmazható ebben az időpontban: az Expert Met a széltippan mellett az ősszel kelő kétszikűeket is kiválóan irtja, míg az Atlantis elsősorban a búza egyszikű gyomnövényei  ellen hatékony (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok).

A gabonabetegségek ellen alkalmazható különböző intenzitási szintet képviselő technológiai variációk bemutatásánál jól elkülönültek a kontroll és a kezelt parcellák. Ebben az évben a két- illetve egyes esetekben a háromkezeléses technológiák adták a legjobb, legmegbízhatóbb védelmet. Mindhárom Bayer készítmény, a Falcon Pro, a Zantara, és a Prosaro a tőlük elvárható szintű hatékonyságra képes. Különös jelentősége volt ezek mellett a Cerone szárszilárdítónak, amely a viharos szeles júniusi időjárás ellenére is jól vizsgázott.

Syngenta Szer-show

Kalászosban alkalmazható újdonsággal találkozhattak az idei Szer-show rendezvényeken a gazdálkodók. Az Elatus Era a piacon a legerősebb SDHI formuláció lesz, amely a legkomplexebb védelmet biztosítja a növények számára, ismertette Dalmandon Korbuly Bence kalászos kampánymenedzser. A készítmény az új generációs SDHI hatóanyagot tartalmazza, a SOLATENOLTM-t 75 g/l mennyiségben és a legerősebb triazolt, a protiokonazolt 150 g/l mennyiségben. Az Elatus Era a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Levélbetegségek esetén a zászlóslevél kiterülésekor pedig 0,7–0,8 liter/hektár alkalmazzák, míg fuzárium és késői levélbetegségek esetén kalászoláskor-virágzás kezdetén a legmagasabb dózisban juttassák ki (1 liter/hektár). A növényvédelmi újdonságok mellett a résztvevők megtekintették a Syngenta egyre bővülő kalászos kínálatát, amelyek közül kiemelkedik a Falado búzafajta, amely az elmúlt évek fajtaösszehasonlító kísérleteit rendre kimagasló termésátlaggal nyerte. A magyar gazdák körében is egyre népszerűbb a szárazságtűrésben és stressztűrésben kiváló tulajdonságú Jallon hibrid árpa, amellyel ugyancsak kimagasló termésmennyiséget értek el az elmúlt szezonban.

Az idei száraz tavasznak köszönhetően a vegetáció egy-két héttel előrébb tolódott. A búzatáblák vegyes képet mutattak: volt ahol még „éltek” a növények, de nagyon sok tábla már közel állt a betakarításhoz. Egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi termésszintnél alacsonyabb termést takaríthatunk be idén. Az ország több pontjáról érkezett visszajelzés súlyos levélrozsda fertőzésről, amely azért is aggasztó, mert szinte mindenhol elvégezték már a fuzárium elleni védekezést és a fertőzés ezután ütötte fel a fejét. A magyar piacon szinte az összes hatásos készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 35 nap vagy annál hosszabb, így ettől kezdve már nem volt lehetőség a beavatkozásra.

BASF

Az idei év legnagyobb gondja a kalászosoknál, főként a búzánál az volt, hogy a termelők, ahogy el lehetett kezdeni a védekezést tavasszal – úgy április környékén –, kimentek a határba és a két szárcsomós állapot körül már permetezték a búzát a korai betegségek ellen – nyilatkozta a Kalászos gombaölő szerek jövője elnevezésű rendezvényen Szekszárdon Dr. Füzi István fejlesztőmérnök.

Mindehhez hozzátette: mivel a termelők úgy látták, hogy ennek a beavatkozásnak jó és hosszú ideig tartó hatása lesz, ez megtévesztette őket, így a fő védekezésről nagyon sokan el is feledkeztek. Megfeledkeztek arról, hogy a búza két felső levele (zászlóslevél és az alatta lévő) termeli az asszimiláták döntő részét, ami beépül a szemekbe és meghatározza a termés mennyiségét. A gombaölő szeres védekezés során a legfontosabb ezeknek a leveleknek az egészségesen tartása, hogy minél tovább épek, zöldek maradjanak. Azonban sokan úgy döntöttek, hogy a fölső levelek védelmét összevonják a kalászvédelemmel, így kihagyták ezt a fő lépést. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a rozsdagombák megfertőzték a termés szempontjából nagyon fontos felső leveleket.

A most bevezetett új BASF-technológiával – aminek a lényege, hogy a kora tavaszi lombvédelem kiváltható a Systiva® nevű vetőmag csávázószerrel – a probléma gyökere orvosolható. Vagyis nem szükséges a korai permetezést elvégezni, hanem a fő védekezéssel a termelők megvárhatják azt az időpontot, amikor a felső levelek optimális védelme biztosítható, azaz a zászlóslevél kiterülése és a kalászolás kezdete közötti állapotot. Ekkor tudják tökéletesen védeni a felső leveleket, erre kell koncentrálniuk, mivel a korai betegségek elleni védelmet a Systiva®-s vetőmagcsávázás biztosítja.

A fejlesztőmérnök szerint nem kell azon spekulálniuk a termelőknek, hogy mikor védekezzenek először, vagy hogy egyáltalán hogyan lehet rámenni a területre egy olyan kora tavasszal, mint az idei volt, amikor a talajok feláztak, megközelíthetetlenek voltak. Az új technológiával megkönnyíthető a dolguk, hiszen a korai betegségek ellen vetőmagcsávázással (Systiva®), majd utána egy optimális időpontban végzett állománykezeléssel a levelek védelme maradéktalanul megoldható. Ez utóbbira kiválóan alkalmas a Priaxor® nevű készítmény 0,8–1 literes adagban a zászlóslevél kiterülése és a kalászolás kezdete közti állapotban. A benne lévő Xemium® és piraklostrobin hatóanyagoknak köszönhetően rendkívül hosszan tartó védelmet nyújt a rozsda- és foltbetegségek ellen. – mondta Dr. Füzi István.

Kwizda Terepszemle

Négy helyszínen, az ország eltérő adottságú pontjain végez a Kwizda kisparcellás, demonstrációs jellegű kísérleteket immáron harmadik éve. A felsőnánai Terepszemle őszi búza kezeléseknél a starter hatások vizsgálatára, a tőszámra és vetésidőre helyezték a hangsúlyt. Megállapították, hogy a vetésidő és magdózis is erősen befolyásolja a starterezés hatékonyságát.
A korai vetésidő (okt. 2)  nagy magdózis-kombinációnál (200 kg) hozzávetőlegesen 40% gyökértömegtöbblet érhető el a 30 kg/ha PS Mega hatására. Ugyanezek az értékek a 150 kg magdózisnál már csak 15%, míg a 100 kg/ha magdózisnál 5% voltak. A vetésidő későbbre tolódása szintén rontja a starter hatást. A november 16-i vetéskor már semmilyen starterhatást nem tapasztaltunk – hangsúlyozta Pinczehelyi Zoltán, a kísérletek irányítója –, ami magyarázható a talajhőmérséklet és a növény aktivitásának nagymértékű csökkenésével. A korai vetésidőben 150–200 kg/ha magdózissal vetett búza viszont jobban gyökeresedik és bokrosodik a starterezés hatására, ami eddigi tapasztalataink szerint 5–10% közötti termésnövekedéssel jól megtérülő befektetés.

A gombaölő szeres kezeléseknél a tebukonazolos kombinációk jól vizsgáztak a kalászvédelem során. Gyomirtási kísérletükben az egyre nagyobb gondot okozó viola és veronika fajok elleni technológiákat tesztelték. A kezelések közül az Alliance+ Stomp őszi kombináció és a tavaszi Aurora Full gyomirtás egyaránt közel 100% hatékonyságot adott. A növényvédelmi kezelések mellett természetesen a lombtrágyákat is vizsgálták. Az idei és tavalyi eredmények alapján kijelenthető, hogy az adott területen igen látványos eredményeket lehet elérni cinktartalmú lombtrágyák (Wuxal Cink) kijuttatásával, de természetesen biostimulátor és Azospeed kezelések sem maradtak ki.

Repce

RAPOOL

A SAATEN-UNION bemutatóin helyet kaptak a RAPOOL-hibridrepcék is, melyek egyre kedveltebbé válnak a magyar termelők körében. Olyannyira, hogy 2017 őszén Magyarországon már minden negyedik hektáron a cég hibridjeit vetették. Pálffy András fejlesztőtől megtudtuk, hogy a RAPOOL tulajdonosai 120 éve foglalkoznak a repce nemesítésével, és ma már Európa-szerte 180 helyszínen végeznek vele kísérleteket. A zöldítéshez kapcsolódóan a RAPOOL határozott szakmai véleményt képvisel: a termelőknek olyan köztesnövény-keverék használatát javasolják, amely nem tartalmaz keresztes virágú komponenst, főleg mustárt és olajretket, így a repce kártevőinek felszaporodása elkerülhető.

A RAPOOL tavaly elvetett hibridjei jól keltek, ősszel volt elég csapadék és megfelelően sikerült a növényvédelem. Pálffy András hangsúlyozta, hogy a regulátorhasználat elengedhetetlen, sokszor kétszeri kezelésre van szükség, különösen a korai vetéseknél, hogy a fiatal növények megfelelő állapotban várhassák a telet. Főleg Vas és Zala megyében viszont komoly problémát jelentett a gyökérgolyva, mely a növények foltszerű kipusztulását okozta. Ennek a betegségnek kedvez a sok őszi csapadék, a savanyú talaj és a magas talajhőmérséklet, ezért a kórokozó féken tartható későbbi vetésekkel, a talaj meszezésével (magasabb talaj-pH) és szántóföldi higiéniával (a sarat, földet lehetőség szerint le kell tisztítani a gépekről), a kórokozó ugyanis vetőmaggal nem terjed. Ezen túl a rezisztens hibridek alkalmazása is segíthet: ahol felütötte a fejét a betegség, ott a RAPOOL az új CROQUET hibridet tudja ajánlani, amely rendelkezik golyva- és fómarezisztenciával is. Tavasszal a kártevők elleni védekezésre kell összpontosítani, aminek időpontja sárga tálcsapdával jól meghatározható, a szklerotínia ellen pedig a teljes virágzásban végzett kezelés a leghatékonyabb. A fejlesztő hangsúlyozta, hogy a RAPOOL kézen fogja a vetőmagját, és a repcét elkíséri a tenyészidő végéig. Ezt segíti a tavaly bevezetett Root Power csávázás, amely idén a DALTON, a DARIOT és a két új, a FRANKLIN és a HAMILTON hibrideken elérhető. A vetőmag kezelése a kezdeti fejlődést fokozza, főleg a stresszes helyzetekben. Szintén tavaly óta kapható a DARIOT, az első PNN (PostNeoNicotinoid) hibrid, amelyre erőteljesebb fejlődés jellemző, és jobban alkalmazkodik az aszályos körülményekhez, valamint a nagyobb kártevőnyomáshoz.

Gabonakutató

A sikeres és gazdaságos repcetermesztés ma már egyértelműen magas szintű technológiát és kiváló genetikai alapok használatát igényli. A hibrid repcék nagyfokú elterjedése a köztermesztésben jelentős, több mint 40%-os termésszint-emelkedést és a termésbiztonság növekedését hozta magával. A hibridek terjedése alapot adott és együtt járt a technológia fejlődésével. A repce továbbra is az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő kultúránk, pár nap késlekedés, a védekezés megcsúszása komoly bevételkiesést okozhat – hangzott el a batidai bemutatón Virágné Pintér Gabriella kereskedelmi vezető előadásában.

A Gabonakutató 2018. évi bemutatóiban két eltérő klimatikus körülmény között vizsgáztak hibridjeik. Táplánszentkereszten kiváló feltételek mellett, jó csapadékmennyiségekkel fejlődhetett az állomány. A tőszámkísérletekben a 30 növény/m2-rel vetett állomány is kiváló termésekkel kecsegtet. Batidán, Hódmezővásárhely mellett az aszály komoly limitáló tényezővé vált, de a kiváló tápanyagszintek sokat kompenzáltak a termésen. Itt bizonyították a GK hibridek kiváló alkalmazkodóképességüket. A Gabonakutató két hibrid repcéje, a GK Csenge és a GK Réka, kiváló választás az intenzív technológiákhoz, választ ad a változó környezet adta kihívásokra is. Ugyanakkor a télállóságuk és alkalmazkodóképességük miatt a gyengébb területeken gazdálkodóknak is jó választást jelentenek. Mindkét hibrid gyors kezdeti fejlődésű, és az esetleges tőszámcsökkenést is jól kompenzálják. Termőképességük intenzív technológia mellett nagyüzemben is meghaladja az 5 tonnát hektáronként, olajtartalmuk 46–48%. Erukasav mentesek, glükozinolát tartalmuk mindössze 12–18 mikromol/g. A GK Csenge középérésű hibrid, az átlagtól alacsonyabb, kiváló kompenzáló képességű, elsősorban intenzív technológia mellett ajánlott. A GK Réka középérésű hibrid, termésstabilitása kiváló, a fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony. Akár közepes termőhelyen és technológiával is sikeresen termeszthető.

Caussade

A technológiai, termésszint és minőségi szempontból is helytálló hibridek jellemzik a magyar repcekínálatot. A termelői körökben is elfogadottan befektetésigényes kultúra eredményességét a genetikai értékek mellett az alkalmazott technológia precizitása idén is befolyásolta. Vajon az állományok megdőlésében csak a szél vagy más repce ellenség is szerepet játszott?

A Sclerotinia – Fehérpenészes rothadás és a fómás szárrákkal szemben van kémiai védekezési lehetőség, azonban mégis az
5 éves vetésforgó betartása, a szármaradványok leforgatása, a toleráns és RLM génnel felszerelt hibridek választása a preventív védekezés célirányos és legköltséghatékonyabb formái – hangsúlyozta Fehér Gyöngyi fejlesztési felelős Szerencsen. Az általános termékjellemzők mellett egyre nagyobb figyelmet kap a hibridek tápanyag-hasznosító képessége is. Plasztikus, bőtermő és egészséges hibrideket kíván a piac. Az extenzív és intenzív termesztési körülményekhez masszív termőképességgel igazodó SIRTAKI CS és a BASALTI CS ezt az igényt kielégíti. Hozam és stabilitás a jellemzőjük, amint az újgenerációs és az európai piacra berobbanó, kozmopolita MEMORI CS is. Állományaik szárerősség és betegségtolerancia tekintetében kimagaslóak. Ezzel együtt idén is azok számíthatnak veszteségmentes betakarításra, akik nem spórolták meg a kétszeri gombaölő szeres kezelést és inkább többször, mint ráérősen védekeztek a tavalyinál jóval nagyobb számban betelepülő repce kártevőkkel szemben. A virágzási idő idei lerövidülése visszaköszön egyes hibridek termőréteg vastagságában.

A hagyományos technológiájú hibridekkel megegyező becőrétegűek az ETENDAR CL és más CL technológiájú repcék. Nem különböznek szem-, becőberakódottságban sem. A hibrid és a technológia kedvező együttműködését igazolják a termelők, akik a CL repce után libatoptól, maszlagtól, galajtól, pipacstól, zsombortól, árvakelésű gabonától, keresztesvirágúaktól mentes földön termelhetnek. Bő termés nehezített körülmények között is és gyomoktól mentesített talaj az utóvetemény számára. Ezek az ETENDAR CL termelők megvalósult céljai.

Karintia Kft.

Az első sorban a bőtermő szója és kalászos vetőmagok által ismerté vált Karintia Kft. az idei évben a Mauthner csoporthoz tartozó nemesítő háztól származó Harry, Berny fajtarepcékkel továbbá a Pedro hibridrepcével lesz jelen a piacon. Az országos lefedettséggel rendelkező szaktanácsadói hálózat révén első kézből kapjuk a visszajelzéseket a termelőktől, melyek az országos repcevetés esetében 2018-ban a drága vetőmag, a megdőlés és a pergés jellemzett.

A Karintia Kft. mind a 3 problémára megtalálta a megoldást a fajtakínálatával. A Harry és a Berny fajtarepcék 20.000 forint alatti hektárköltségével nagyon jó ár/érték arányt képviselnek. Termőképességük eléri a hibrid repcékét, a klimatikus viszonyok változása okozta stresszhelyzetekre ugyanakkor nagyon előnyösen reagálnak. Az alacsony növekedésű, masszív, Pannon régióra nemesített fajtáink a megdőlésre kevésbé hajlamosak, a növényvédelmi beavatkozás pedig akár önjáró permetező nélkül is megoldható. A kiemelkedő télállóság, az egységes és korai érés segítségével, a fajtáinkkal biztonságosabb bevétel érhető el.

A repce termesztőknek az idei évtől kiemelt figyelmet kell szentelniük a zöldítő keverékek kiválasztására, ugyanis a vegyszer használatának kötelező mellőzésével, a keresztesvirágú komponensekkel segíthetjük a repce kártevők elterjedését is. A Karintia a 8 zöldítő keverékének összeállításánál ezt is figyelembe vette, így 4 olyan zöldítő keveréket is ajánlunk, melyeket a repce termesztők is nyugodt szívvel vethetnek. 

Marton Genetics

A modern repcenemesítésnek köszönhetően a hibridkínálat egyre változatosabb. Ma már nem csak a magas terméspotenciál és az alkalmazkodóképesség azok a tulajdonságok, amik közül a gazdák választhatnak a hibridek esetén, de egyre nagyobb teret nyer pl. a gyomírtószer-, phoma-, gyökérgolyva rezisztencia is. Ezen irányok szerint is, a Marton Genetics portfóliója egy megújult, minden igényt kielégítő, prémium kategóriás portfólióval szeretné megkönnyíteni a termelők választását-hallhattuk Martonvásáron.

Legújabb hibrid, a Kyudo. Terméspotenciálja jelenleg az egyik legjobb a piacon. A Bázismag Kft. termékfejlesztési kísérleteiben a legjobban teljesítő hibrid volt, a piacvezető hibridekhez képest több mint 11%-kal több termést adott 2017-ben. Bólyban elérte a 7,34 t/ha nettó termést is. Robosztus állomány jellemzi, óriási becőkkel. Magassága 130 cm körül alakul, területtől függően. Télállósága, tavaszi fejlődési erélye, valamint betegségtoleranciája kiemelkedő.

A Kicker a rezisztencianemesítés új képviselője. Itthon, az első hibrid, ami APR-37 génnel rendelkezik, melynek köszönhetően a fómás szár- és levélfoltossággal szemben is rezisztens. Akár csak a Sombrero, a Kicker-nek is magas az alkalmazkodóképessége. Ennek köszönhetően a gyengébb talajokon is maximalizálható a terméseredmény. A legmagasabb terméshozamát normál gabona sortávú vetésnél éri el. Hamvas, viaszos habitusa rögtön kitűnik a tömegből. 49% körüli olajtartalommal rendelkezik és társainál rendre korábban virágzik. Biotikus és abiotikus stressztűrése magas.

A Duplex CL hibridet az imidazolinon hatóanyagú gyomirtást előnyben részesítő partnereik számára ajánlják. Gyomirtószer-rezisztenciája mellett termése is kiemelendő, ugyanis a termékfejlesztési eredmények alapján a korábbi CL hibridekkel ellentétben, a Duplex CL esetén nem volt termésmennyiség csökkenés realizálható a hagyományos hibridekhez képest. A legtöbb talajművelési rendszerbe jól illeszthető. Ennek megfelelően a redukált menetszámú lazításos, mulcsos talajművelési rendszerben is sikeresen termeszthető.

Bayer Farm

Gyórón, a repcehibridek bemutatásánál Szundy Péter vetőmag üzletágvezető kiemelte, hogy az új InVigor termékek jelentős előrelépést hoznak a portfólióba. Az InV1030 az első hibrid repce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot. Olyan helyzetekben, amikor a magas termés elérését valamilyen külső tényező limitálja (pl: sekély termőréteg), a hektáronkénti árbevétel maximalizálásának egyik módja, hogy kifejezetten magas olajtartalmú hibridet választunk bonifikációs értékesítésre. Ehhez az InV1030 kiváló genetikai alapot biztosít. Az InV1022 kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával teremt új kategóriát. Ez utóbbi tulajdonság különösen értékes, mert az őszi káposztarepcénél – ahogy a termelési kockázat növekedett – felértékelődött a termésbiztonság. Gyakoribbak lettek az időjárási extrémitások és a repcetermesztés is intenzívebbé vált. A Safer hibridet, mint a mennyiség-minőség közötti egyik legjobb kompromisszumot mutatta be Szundy Péter. Grafikonon is láthattuk, hogy a Safer egyszerre tud magas olajtartalmat és kimagasló termést produkálni.

A repcéhez kapcsolódó növényvédelmi technológia több szintjét is végigkövethették az érdeklődők a bemutató parcellákon.
A rovarkártevők és a betegségek elleni okszerű és intenzív védelemmel, illetve a télállóságot és az oldalelágazások számának növelését szolgáló regulátorhasználattal javítható a termésbiztonság, és biztosítható a jövedelmező repcetermesztés. Látható volt, hogy a lehető legegyenletesebb állomány eléréséhez, a repceszárak elágazódásának fokozásához az őszi és a kora tavaszi regulátorhasználat együttesen vezet. Erre a feladatra a Tilmor szerepel a Bayer ajánlatában, amely egyúttal megfelelő védelmet biztosít a fejlődés korai szakaszában fellépő kórokozóktól is. A tenyészidő későbbi szakaszában jelentkező fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia) és a becőrontó (Alternaria) elleni védelemre a Propulse szolgál, amelynek betegségek elleni hatékonyságán túl zöldítő hatása a termőképesség-termésminőség növelésében is megnyilvánul.

A betegségekhez hasonlóan a rovarkártevők elleni védelemnek is le kell fednie a tenyészidőszak őszi és tavaszi részét egyaránt. Az őszi, illetve a tavaszi virágzást megelőző időszakban a taglózó hatású, több kultúrában is felhasználható Decis Mega, illetve a taglózó és felszívódó, elnyújtott hatású hatóanyagot is tartalmazó Proteus alkalmazását javasolják a Bayer szakemberei, míg virágzásban – fénybogár, becőormányos ellen – teljes biztonsággal használhatjuk a méhekre nem jelölésköteles Biscaya készítményt. A rovarölő szeres védekezésekkel kapcsolatban a Bayer szakemberei megjegyezték: napjaink egyik jelentős problémája a fénybogarak egyre elterjedtebb piretroid-rezisztenciája. Erre az eltérő hatásmódú hatóanyagok váltogatása vagy kombinálása jelenthet megoldást, és az utóbbira éppen a Proteus egy jó példa.

A termés védelmének utolsó, betakarítás előtti kritikus pontja a pergési veszteség csökkentése. A legegyenletesebb állományban is számolni kell a különböző szinteken lévő becők elhúzódó érésével. A Lamfix készítmény a becők felnyílását, ezáltal a magok idő előtti kipergését akadályozza meg. Felhasználható önállóan vagy szükség esetén állományszárítással egy menetben is. A becőragasztóval kapcsolatban a Bayer munkatársai elmondták: ez év júniusától a Lamfix engedélyokiratának kiterjesztése is megtörtént. Ezt követően a pergési veszteség csökkentésén túl, állományszárító szerrel együtt használva, cseppnehezítőként is felhasználható, ezért nem szükséges külön erre a célra más terméket alkalmazni.

Syngenta Szer-show

Dalmandon a gazdák meggyőződhettek arról, hogy a Syngenta repce hibridjei nehéz helyzetben is helytállnak. A Bluestar és a Florida a legtöbbet termő középérésű fajtájuk, amelyek gyors kezdeti fejlődéssel, jó sortakaró képességgel rendelkeznek. Ennek is köszönhető kiemelkedő gyomelnyomó hatásuk. Vetés után a gabona-árvakelés bosszantja a gazdákat, aminek a kikapcsolására az Outplay jelent megbízható megoldást, a kétszikűek ellen pedig a preemergensen alkalmazható Brasan. A repce a becők 70 százalékát az oldalhajtásokon hozza, így ajánlott a regulátor alkalmazása. A Toprex gyökérfejlesztő hatással és gombaölő hatással is rendelkezik. A Syngenta-hibridek a fómával szemben rezisztensek, így egy gonddal kevesebb jut a gazdáknak. Amikor viszont megjelennek a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek, érdemes az Amistar Sun-t segítségül hívni. Ez nem pusztán egy fungicid, hanem a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. A rovarkártevők ellen a Syngenta repcehibridjei inszekticides csávázással is elérhetőek. A tapasztalatok jó közepes terméskilátást vetítenek előre, ami természetesen az időjárással együtt még változhat. Jól alakul a becőszám, az ezermagtömeg is megfelelő.

Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer Hi-Bred

Ebben a kultúrában két teljesen új megoldást láthattunk a bemutató parcellákon. Jelenleg az egyetlen engedélyezett repce rovarölő szeres csávázó készítmény, a DuPontTM Lumiposa®. Kiváló hatású a korai kértevők ellen, köztük a repcebolha, káposztabolhák, kis káposztalégy és a repcedarázs álhernyók. Mivel hivatalosan engedélyezett, ezért nem kell külön bejelentési kötelezettség. A cég elmondása szerint minden repce vetőmagjuk be lesz csávázva ezzel a készítménnyel.

A repcében számos gyomproblémát nem, vagy csak nehezen lehet megoldani. Ide alapvetően a keresztesvirágú gyomnövények tartoznak. Mivel a repce is keresztesvirágú, ezért a gyomirtás is problémás. A cég kutató-fejlesztő szakembereinek köszönhetően bevezetésre kerülő Belkar készítmény megoldja ezeket a gondokat. Hatóanyaga, az Arylex®, amely egy teljesen új hatóanyagcsoport első tagjaként kiválóan alkalmas lesz a rezisztenciatörésre, illetve megelőzésre is. Széles hatásspektrumának köszönhetően hatékonyan irtja a keresztes gyomokat (sebforrasztó zsombor, mezei tarsóka, pásztortáska stb.), miközben megfelelő időben alkalmazva szelektív a repcére nézve. Ezen gyomok mellett kiváló hatékonysággal irtja az árvacsalán-, gólyaorr fajokat, ragadós galajt is. A repcében az ősz elején nagy tömegben megjelenő melegigényes gyomnövények ellen is rendkívüli módon hatékony. Így nem ellenfél a parlagfű, a libatop-, a szerbtövis fajok, a csattanó maszlag sem.

A céltudatos és innovatív nemesítésnek köszönhetően a Pioneer repcehibridek minden körülmények között hozzák az elvárható maximumot a saját szegmensükben. A Pioneer nemesítése csak a hibridekre koncentrál, ezért minden erőforrásunkkal azt a célt szolgálják, hogy egyre nagyobb termőképességű hibridek kerüljenek a piacra a MAXIMUS®, és a hagyományos (magas) termékkörben.

A bemutatókon láthatták a termelők a Pioneer hibridekben rejlő lehetőségeket, terméspotenciált. Bemutatásra kerültek a legnépszerűbb hibridek, melyek közül két meghatározó termékre tértek ki. A PX113 a legnagyobb terméspotenciállal rendelkező MAXIMUS® hibrid. Fontos tudni róla, hogy Phoma ellen rezisztens, mert tartalmazza az Rlm7-es gént. Egyéb kórtani tulajdonságai is nagyon jók, különösen a szklerotínia ellenállóságát lehet kiemelni. A PX113-nak gyorsabb a tavaszi újraindulása is, korábban virágzik, mint a többi Pioneer MAXIMUS® hibrid.

A másik kiemelt hibrid a PT271, az elmúlt szezonban lett bevezetve a piacra és rögtön az első évében kiemelkedően sikeresen mutatkozott be. Termőképessége a legmagasabb kategóriát képviseli, mindemellett Phoma Rlm7 rezisztenciával rendelkezik. Megdőlésre nem hajlamos, télállósága nagyon jó. Olajtermése is a legjobb hibridek szintjén van, kipergéssel szemben nagyon jó toleranciával rendelkezik.

BASF

A repce nagy figyelmet és gondoskodást igénylő növény, melyet kimagasló jövedelemmel hálál meg. A kétsopronyi bemutatón elhangzott; a fiatal repcenövények a keléstől kezdve folyamatos versenyben vannak a különböző károsítókkal. Elsőként a földi bolhák korai támadása tizedelheti meg az állományt, melyek ellen a Fendona® 10 EC-vel védekezhetünk hatékonyan. A készítmény eredményesen használható a kora tavaszi vagy a virágzás idején fellépő rovarok ellen is.

Az ősszel elvégzett hatékony gyomirtás biztosítja a repce kezdeti gyors fejlődését. A keresztesvirágú gyomok, vagy a melegkedvelő T4 életformájú gyomok ellen a hagyományos technológiák nem, vagy csak részben adnak megoldást. A Clearfield® technológiában használható Cleratop® + Dash® HC kombináció viszont a hagyományos repcegyomok mellett kimagasló hatékonysággal irtja ezen gyomnövényeket, beleértve az egyszikű gyomokat is.

A hagyományos repcehibrideket termesztők számára a gyomok elleni küzdelemben a Butisan® Complete a megoldás. Három hatóanyagának köszönhetően megbízható hatékonyságot nyújt a repcében előforduló összes jelentős gyom ellen. Rugalmasságának köszönhetően pre- és korai posztemergensen is használható. Nagy előnye, hogy DMTA-P hatóanyaga a jó vízoldékonyságának köszönhetően már kevés csapadék esetén is kifejti hatását.

A Caramba® Turbo használatának célja kettős: egyrészt, mint növekedésszabályozó készítmény erősíti a növény gyökerét, ezzel együtt növeli az oldalelágazások számát, amelyen aztán több virág és több becő képződik. Másrészt az azol hatóanyagának köszönhetően az ősszel vagy kora tavasszal fellépő gombák ellen is védekezhetünk vele. A két hatás együttes eredménye pedig az elérhető magasabb termés.

A virágzás idején támadó gombák, különösen hűvös, csapadékos időben újabb veszélyt jelentenek a repcére, és ezzel együtt az eddigi befektetéseinkre. Az ilyenkor fellépő szklerotínia vagy az alternária jelentős, akár több mázsás termésveszteséget is okozhatnak. A Pictor® használatával hatékonyan és eredményesen védekezhetünk ezen károsítók ellen a virágzás teljes időtartama alatt. Élettani hatásának köszönhetően a Pictor® használata akkor is megtérül, ha a gombafertőzés ilyenkor alacsony.

Kwizda Terepszemle

A Kwizda Terepszemle felsőnánai repceparcelláin arra a kérdésre keresték a választ, vajon melyik tőszám és mikrogranulált starter kombináció adja a legjobb eredményt. A gyökértömeg-vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a kisebb tőszám és a nagy mennyiségű foszfor kombinációja volt a legeredményesebb. Ezeknél a parcelláknál várják a legnagyobb termést is.

Azokon a területeken, ahol nagy a szklerotíniaveszély érdemes a PS Double-t használni, ezt az előző évek eredményei is megerősítik. Fungicid kezeléseknél megerősítést nyert az őszi tebukonazolos kezelések eredményessége a tavaszi kijuttatással szemben. A jobb hatás érdekében adjuváns használata erősen ajánlott (Velocity). A lombtrágyás kezeléseknél a folyékony N-kijuttatást, valamint a kénes, bóros lombtrágyák hatását tesztelik. Idén is csakúgy, mint tavaly az általános Kwizda lomb­trágyaprogram sikerét várják (Jello Fluid vagy Wuxal Sulfur, Wuxal Boron Plus és Wuxal Ascofol).

Kukorica

Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer Hi-Bred

A kukorica gyomirtásban a két cég (Dow és DuPont) közös ajánlatát láthattuk. Ezek közül kiemelkedik a Principal Plus Gold továbbfejlesztett változata, a Principal Plus Python. A technológiai javaslat erősebb és hosszabb tartamhatással rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen, míg a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen erősebb levélen keresztüli hatással bír. Kiemelkedik a selyemmályva, libatop fajok és a mezei acat elleni hatékonyságnövekedése. Meggyőződhettünk egy olcsóbb, de széles hatásspektrumú javaslat, a Victus Python Flexi hatékonyságáról is. Az évelő kétszikű gyomok ellen a Colombus-t javasolják.

A kukorica toxinfertőzése az elmúlt években számos problémát okozott a termelőknek. A toxinfertőzés ellen alapvetően közvetetten lehet védekezni. Ennek egyik eleme a rovarok elleni védelem. Elsősorban a molykártevők hernyói által megnyitott sebzéseken megtelepedő toxintermelő gombák jelentik a gondot. Tehát, ha a hernyók ellen lehet hatékonyan védekezni, akkor ez lehet a megoldás. Ebben segíti a termelőket a Runner használata. A termelő számára felhasználása nagy biztonságot ad, mivel tojás- és lárvaölő hatással is rendelkezik a lárvák bármilyen stádiuma ellen. Nagyon kis mennyiségben is hatékony a kártevő ellen (70 nanogramm már halálos egy hernyóra). Méhekre nem jelölésköteles, tehát nappal is alkalmazható. A természetes ellenségekre (pl. fürkészdarazsak, ragadozó atkák stb.) nincs toxikus hatással. UV-stabilitásának köszönhetően a nyári melegben is rendkívül hosszú hatástartammal rendelkezik.

Bayer Farm

A Bayer bemutatóin a preemergens kijuttatástól a késői állománykezelésekig minden lehetséges időzítésre több megoldási lehetőséget is láthattunk kukoricában. Rikk István és Nagy Lajos kalauzolt bennünket:

A preemergens kezelések sorát az idén kereken 20 éves Merlin széfener technológiával kiegészített utóda, a Merlin Flexx kezdte. A Merlin Flexx kiegészítésére – elsősorban az egyszikűspektrum erősítésére – szolgál az új Aspect T (flufenacet + terbutilazin) készítmény, mely kiváló kombinációs partnere a HPPD-gátló herbicideknek. A már viszonylag kevés csapadék hatására is aktiválódó Adengo szintén kiemelkedő hatékonyságú volt preemergensen kijuttatva. Korai posztemergensen kijuttatva is kiváló hatékonyságot mutatott a Merlin Flexx + Aspect T kombináció. Mindkét készítmény talajon és levélen egyaránt kifejti a hatását. Az Adengo – száraz időszakban – elsősorban korai állománykezelésre javasolt, amely Dicopur Top kiegészítéssel már évelő kétszikűek és a viaszos levelű fehér libatop ellen is megbízható hatást ad. A klasszikus posztemergens időszak (3–6 leveles kukorica) széles spektrumú, tartamhatású készítménye a Capreno, a Bayer egyetlen nem OD formulájú posztemergens kukorica gyomirtó szere, így a megfelelő hatékonyság érdekében a készítményhez minden esetben 2 l/ha Mero tapadásfokozó anyagot kell keverni.

A Monsoon és Dicopur Top kombinációja magról kelő és évelő, egy- és kétszikű gyomok ellen volt bevethető. Ahol erős évelő egyszikű (fenyércirok) fertőzésre, elhúzódó gyomkelésre lehetett számítani, ott kézenfekvő megoldás a talajhatással is rendelkező Monsoon Active. A magról kelő egy- és kétszikű gyomok nagyon széles körét irtja a tartamhatással is rendelkező Mester Power. Olyan problémás gyomok esetében is számíthatunk rá, mint a köles vagy tarackbúza. A késői állománykezelések jól bevált, rugalmas felhasználású készítménye a Laudis, melyet bemutattak önálló kijuttatással és 0,3 l/ha Bika-kiegészítéssel is. A kombinált felhasználás az évelő kétszikűek elleni hatást erősíti. A széfener technológia révén a Laudis még megkésett kezelésben is biztonságos kukoricára, a Bayer szakemberei azonban hangsúlyozták: minél későbbre marad a gyomirtás, annál nagyobb kárt tesznek a gyomok a termésben, ezért lehetőség szerint időben védekezzünk.

Syngenta Szer-show

A legfontosabb szántóföldi növényeink közül egyedül a kukoricának kedvezett az idén tapasztalható korai nyár, viszont számos helyen már a csapadékhiány tüneteit mutatta az állomány. Az időben elvetett növények a szokotthoz képest fejlettebb állapotban vannak, de a később elvetett állományok meglehetősen heterogén képet mutatnak. Mint Schipp Márton kampánymenedzser elmondta: a meleg időjárás miatt 2–3 héttel korábban, már május második hetében megjelentek a kukoricabogár lárvák, majd június elején az első imágók. A sikeres és minőségi kukoricatermesztéshez megfelelő növényvédelemmel kell fellépni a rovarkártevők ellen. A Syngenta az Ampligót ajánlja erre a célra, amely taglózó hatása mellett hosszú tartamhatást biztosít a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen, hatóanyag-összetételéből következően egyúttal hatékonyan gyéríti a kukoricabogár és a levéltetű állományt is.

Az idei újdonságokról szólva Schipp Márton elmondta: az új szárazságtűrő Artesian kukoricahibrid-család új fejezetet nyitott a vállalat kukorica portfóliójában. Az Artesian hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amelyek a növekedés bármely szakaszában képesek megfelelő választ adni a vízhiány okozta stresszre, és lehetővé teszik a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az SY Chorintos és az SY Orpheus, melyek prémium csávázással kerültek forgalomba.

A Maxim Quattro négy hatóanyagot tartalmazó, széles spektrumú gombaölő csávázószer, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt, hanem a fiatal növényt is védi, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukoricanövény jobb egészségi állapotát. A Vibrance nem csupán egy gombaölő csávázószer, hanem a kezdetektől erősíti a gyökérzetet, növeli a növény nitrogénfelvételét, fokozza a növény fotoszintézisének aktivitását. A Force 20 CS rovarölő csávázószer pedig a drótféreg fertőzés gyérítésével védi a kukorica gyökérzetét. Megtudtuk, hogy 2019-től megújul a Syngenta kukorica posztemergens gyomirtó portfóliója is. Az Elumis Bang egy három hatóanyagot tartalmazó gyomirtó csomag, amely komplett védelmet biztosít a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen, beleértve a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. Az Elumis Bang a posztemergens hatása mellett 3–4 hetes tartamhatással rendelkezik az újrakelő, magról kelő kétszikű gyomok ellen is.

Kwizda Terepszemle

A jövedelmező gazdálkodási gyakorlatokat bemutató Kwizda Terepszemle felsőnánai helyszínén a kukorica kísérletekben a starter műtrágyák hatását vizsgálták a tőszám függvényében, illetve a folyékony nitrogénpótlás, valamint a lombtrágyázás aktuális kérdéseire keresték a választ. A starter kezeléseknél átlagos gyökér- és növénytömeg adatokat hasonlítottak össze. Az eredmények alapján ezekre a paraméterekre a legkedvezőbb hatással a mikrogranulált műtrágya (Pannon Starter Mega) volt 30 kg/ha adagban. A sor­trágyázás önmagában nem növelte jelentős mértékben a gyökértömeget, viszont mikrogranulált műtrágyával együtt kiadva jól szerepelt. A tőszámkísérleteknél a legnagyobb műtrágyareakciót a 85.000 tőszámú parcellák adták. A sűrített tőszámnál közel kétszeres gyökértömeget mértek a kezeletlenhez képest, miközben az 55.000-es tőszám esetén csak 20%-kal növekedett a gyökértömeg értéke. A starterezés termésnövelő hatása a várakozásuk szerint a 70.000 és a 85.000 tő/ha tőszámú parcellákon lesz jelentős és várhatóan a legsűrűbb állományban lesz a leghasznosabb.

Viszonylag új technológiai elem a kukoricában a folyékony N-fejtrágyázás. Ebben a blokkban tesztelték a hagyományos Azospeed mellett az aminosavas biostimulátor hatással is bíró változatot is, az Azospeed Aminót. A kísérlet érdekessége, hogy a standard UAN-oldatos parcellák látványosan perzselnek, míg az urea-formaldehid hatóanyagú Azospeed a lassú N-hasznosulás következtében még alacsony hígítás mellett sem okozott semmilyen perzselést, így használatuk jó alternatívát jelent a nitrogénadagok megosztott kijuttatására.

Napraforgó

BASF

A BASF szekszárdi bemutatóján elhangzott, a hazai napraforgó termelők a gyomirtást nevezik meg az egyik legnagyobb problémának a termesztés során, a legtöbben a parlagfű károkozásától tartanak. A BASF a Clearfield® Plus technológiával egy hatékonyabb és rugalmasabb megoldást nyújt a parlagfű és számos más jelentős gyomnövény (fehér libatop, vadkender, mezei acat) ellen. A technológia három pillére a Clearfield® Plus napraforgóhibridek, a Spectrum® preemergens gyomirtó szer 1,0 l/ha és a Pulsar® Plus állománykezelésben 2,0 l/ha dózissal.

A Spectrum® vízérzékenységének köszönhetően már kevés bemosó csapadék hatására aktivizálódik és kiváló hatással rendelkezik a kakaslábfű, a muharfajok, illetve a jelentősebb magról 

kelő egyszikűek, valamint kétszikűek közül a disznóparéjfélék ellen. Jelentős mellékhatással bír a parlagfű ellen is, ezzel megfelelő alapot biztosítva a Pulsar® Plus számára.

A Pulsar® Plus a Pulsar® 40 SL-nél jóval rugalmasabban használható. Az adjuváns rendszer által több hatóanyag jut be a gyomnövényekbe, ezáltal hatása gyorsabb, markánsabb. Ez különösen látványos a viaszos-, szőrős és keskeny levelű, valamint az elágazásra hajlamos gyomok esetén.

Ha tőlünk független okok miatt megcsúszunk az időzítéssel, a Pulsar® Plus egy erősebb hatáskifejtésre lesz képes, mint a Pulsar® 40 SL. Ha a parlagfű túlnő az ideális, 2–4 leveles időzítési stádiumon, a Pulsar® 40 SL a növekedést már nem tudja megállítani és a gyomnövény újra ki fog hajtani, míg a Pulsar® Plus a 4–6, 6–8 leveles parlagfű növekedését még képes megállítani. A parlagfű nem hajt ki újra, nem hoz virágot és magot.

A BASF technológiai ajánlatának eleme a Pictor® gombaölő szer is, mellyel a termelő biztonságban tudhatja a napraforgó állományát valamennyi jelentős gombabetegségtől. Egyedülálló hatása van a szártőszklerotínia ellen, és kimagasló élettani hatásának köszönhetően pedig gombabetegségek hiányában is bizonyítottan növeli a termést.

A teljes Clearfield® Plus technológia tehát betakarításig tiszta, gyommentes és egészséges állományt biztosít a maximális terméshozam elérése érdekében.

Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer Hi-Bred

A napraforgó érzékeny a gyomirtó szerekre. Szinte mindegyiknek van valamilyen negatív hatása a kultúrnövényekre. Pl. növékedésgátlás, sárgulás, nekrózis, deformáció. Nem kivételek a speciális egyszikűirtók sem. Üdítő kivétel a Perenal, amelynek semmiféle fitotoxikus, illetve negatív hatása nincs napraforgóra. Nem gátolja a növekedést, nem okoz színelvátozást, nincs deformáció. Teljesen szelektív. Így a termésre sincs negatív hatással. Ugyanakkor kiváló hatással irtja a magról kelő egyszikű gyomokat (kakaslábfű, muhar fajok, köles fajok, nagy széltippan, magról kelő fenyércirok) a kultúrnövény minden olyan fenológiai állapotában, amikor a gyomirtást el lehet végezni (10–12 leveles állapotig). A készítmény nem keverhető semmilyen más gyomirtó szerrel. Az IMI napraforgóban a kétszikű gyomirtást követően 10–14 nappal, míg SU napraforgóban a kétszikű gyomirtást 5–7 nappal követően lehet használni a készítményt. A Perenal így hozzájárul a kockázatok minimalizálásához.

Bayer Farm

A napraforgó, mint a harmadik legnagyobb területen ter­mesztett szántóföldi növényünk, sok – jelentős veszteséget okozó – szár- és tányérbetegség fertőzésének van kitéve. A legfontosabb betegségeknek (fehérpenész, szürkepenész, fómás és alternériás levélfoltosságok, hamuszürke szárkorhadás) eltérő ökológiai igényei vannak, ami miatt szinte minden évben jelentős kártételre számíthatnak a termelők. A csúcsra járatott napraforgó területtel együtt jár a rövidebb vetésforgó, amikor a napraforgót már akár három éven belül is napraforgó követi. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a közös betegségeket hordozó növények (például repce, szója) tovább növelik a betegségek megjelenésének kockázatát.

A kórokozók elleni védekezések számát és a kijuttatás időzítését tekintve többféle technológia is létezik a termesztők körében, amit leginkább az időjárási- és talajviszonyok valamint a gépi háttér is meghatároz. A tavalyi évtől napraforgóban is engedélyezett Propulse gombaölő szer ezek mindegyikében megállja a helyét, széles gombaölő spektruma mellett zöldítő, termésnövelő hatása is kihasználható.

Syngenta Szer-show

Az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, a növények fejlettségi fokára a csillagbimbós állapot a jellemző, hangsúlyozta Ácsné Szekeres Dóra a Syngenta Szer-show dalmandi állomásán.

A szakma egyelőre bizakodva néz az idei napraforgótermés elé, de természetesen ez még a szezon hátralevő részének – különösképpen a virágzás időszakának – időjárásán fog múlni. A gazdálkodóknak már most érdemes odafigyelni a táblák gyomviszonyaira – hangsúlyozta, a preemergensen kezelt táblákon (Dual Gold 960 EC, Gardoprim Plus Gold) a termésmennyiség akár 10–20 százalékkal nagyobb lehet az alapgyomirtás nélküli táblákhoz képest. Ezenkívül a szezon sajátosságaiból adódóan, a talaj-előkészítés nehézségei miatt a napraforgótáblák heterogénebbek, illetve a gyomfertőzöttség is nagyobb, így ebben az évben kiemelt jelentőségű lesz a deszikkálás: a Reglone Air alkalmazásával akár 400 kilogramm termés is menthető hektáronként.

Ácsné Szekeres Dóra felhívta a figyelmet a második gombaölő zseres kezelés (tányér védelem) fontosságára, hiszen az Alternaria és a Phoma, amennyiben a növény csillagbimbós állapotában, vagy azt követően fertőzi meg a napraforgót, a nagy levélveszteség és a szárszilárdság csökkenése által igen nagy termés kieséshez vezethet. A 2018-ban piacra vezetett Amistar Sun azoxistrobin, valamint difenokonazol tartalmának köszönhetően biztos védelmet nyújt a napraforgó, valamint a repce levél- és szárbetegségeivel szemben. Az azoxistrobin kiváló élettanihatásának köszönhetően már egy Amistar Sun kezeléssel akár 12% terméstöbblet is elérhető. Idén a vetést követő időszakban kialakult csapadékszegény időjárás miatt az alap gyomirtás csökkent hatékonyságot mutatott, valamint a gyomok heterogén kelése miatt a felülkezelések szükségessé váltak, így a Clearfield® Plus technológiában alkalmazható Listego Plus is bizonyíthatta tudását a fejlettebb gyomnövényekkel szemben, mint a parlagfű, fehér libatop, kakaslábfű. A szer-show résztvevői ezen kívül testközelből láthatták a piacvezető Syngenta napraforgó kínálatának, a hazai termesztési viszonyokat teljesen lefedő 13 hibridje közül a különböző szegmensek vezető hibridjeit.

Kwizda Terepszemle

A felsőnánai Terepszemle napraforgó kísérletekben a startertrágyázásra fókuszáltak. Az első gyökér- és növénytömeg mérések szerinti eredmények itt is megerősítették, hogy a legjobb foszfor reakciót a mikrogranulált starter műtrágyáktól várhatjuk, amit érdemes magas kálium tartalmú sortrágyával lombinálni.

Ha tehetjük, válasszunk klórmentes, szulfátos sortrágyát, mivel ezzel nagy mennyiségű ként is kiadunk, valamint elkerüljük a klór káros hatását is.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06