Ha a különbséget zongorázni tudnám...

Agro Napló

Väderstad Carrier L/XL rövidtárcsa – amikor a szármaradvány kihívást jelent

Változatlan koncepció

A Carrier L/XL tarlómunkákra, magágykészítésre, valamint alapművelésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz. A mellső művelőeszközök, a tárcsák, valamint a tömörítő hengerek széles választékának köszönhetően a Carrier L/XL képes megbirkózni a modern talajművelés összes kihívásával, az ultrasekélytől a mélyművelésig. A típus megalkotása nem jelenti azt, hogy a gyártó szakított volna korábbi koncepciójával, hiszen a 4,25–6,25 méter munkaszélesség tartományban elérhető modellek 510 vagy 610 mm átmérőjű kúpos tárcsákkal vannak szerelve. A 8–9 t/ha termésátlagot meghaladó kukorica által visszahagyott nagy mennyiségű szármaradvány bedolgozásakor a klasszikus Carrierek 450 vagy 470 mm-es tárcsái hamar elérik teljesítőképességük határát. Ekkor tűnik jó választásnak a Carrier L/XL.

A kúpos tárcsaforma előnye

A kúpos tárcsaforma egyik előnye, hogy a kopástól függetlenül változatlan marad a tárcsa vágóéle/vágószöge, így a munkavégzés hatékonysága és kiváló minősége a teljes élettartam alatt garantált. A kúpos tárcsa – szemben a gömbsüveg alakúval – nem temeti, hanem egyenletesen keveri be a szármaradványt, továbbá kevesebb kárral műveli a talajt szélsőségekben, hiszen nem rögösíti a száraz talajt, a nedves talajon pedig nem gyúr talpat.

A kúpos tárcsa nem temet, hanem egyenletesen kever

Állítható tárcsaszög az alkalmazkodás kulcsa

A tárcsa átmérője alkalmassá teszi a Carrier L/XL 425–625 rövidtárcsákat mélyebb művelésre és/vagy nagyobb mennyiségű szármaradvány bedolgozására. Az ún. MultiSet tárcsaagynak köszönhetően a tárcsák szöge három fokozatban állítható, 11 és 17 fok között, ami megteremti a munkamélység és a művelési intenzitás közötti össz­hangot. Így biztosított a tökéletes szármaradvány-aprítás a sekély művelés során, valamint a könnyű talajba hatolás nagyobb munkamélység esetén, végső soron a talaj nedvességtartalmához és a szármaradvány mennyiségéhez való alkalmazkodás.

A három fokozatban állítható tárcsaszög segíti az alkalmazkodást

A szállítókerekek a művelést is segíthetik

A Carrier L/XL 425–625 munkagépek szállításra használatos kerekei munkahely­zetben is leengedhetők, ami segíti a rövidtárcsa manőverezhetőségét. A táblavégi fordulókban a gép a tömörítőhengeren és a járókerekeken egyaránt meg tud fordulni.

A járókerekek akkor is leengedhetők, amikor kissé nyirkosabb a talaj, vagy amikor sekélyebb művelésre van szükség. A járókerekek segítségével könnyű a tábla sarkainak megművelése is.

A szállítókerekek segíthetik a művelést

A mellső művelőeszközök még sokoldalúbbá teszik az eszközt

A CrossCutter késes hengerrel felszerelt Carrier L/XL a szármaradványt egyidőben a haladási iránnyal párhuzamosan és arra merőlegesen is aprítja, mindez felgyorsítja a talajban lejátszódó bomlási folyamatokat. A késes henger a repce- és a napraforgótarlón, valamint a zöldtrágya növény állományának felszámolásában is kiválóan használható. A Carrier L/XL rövidtárcsák CrossBoard Heavy hidraulikus simítóval is rendelhetők, mely páratlan porhanyító és felszínegyengető eszköz. A CrossBoard simító ún. Master and Slave hidraulika rendszere az egyengető sor egyes szekcióinak helyzetétől függetlenül ugyanazt a talajművelő hatást biztosítja a teljes munkaszélességben.

A széles vágóasztallal rendelkező kombájnok egyenetlenül terítik a szármaradványt, ami a soron következő növényállomány egyenetlen csírázását és kelését eredményezheti. A szárrendező felszerelésével a Carrier nem csupán aprítja, de egyenletesen el is oszlatja a növényi maradványt, mely így táblaszinten hasonló kelési feltételeket teremt a következő növény számára.

Különböző művelőeszközök a sokoldalúság jegyében

Talajtípushoz adaptált tömörítő henger

A Carrier L/XL különböző hengertípusokkal szerelhető fel az eltérő igényeknek megfelelően. A gumifelfüggesztés csillapítja a rázkódásokat és meghosszabbítja a váz és a hengeregység élettartamát.

BioDrill 360 aprómagvető egység felszerelésével a Carrier L/XL 425–625 alkalmassá válik aprómagvú növények, mint például repce, valamint takaró- és zöld­trágya növények talajműveléssel egyidőben történő precíz vetésére. A haladási sebességet egy radar méri, a vetőmag kiadagolását pedig egy – a Rapid vetőgépekről már ismert – Fenix rendszer végzi, míg a teljes munkaszélesség mentén történő egyenletes mageloszlásért egy nagy kapacitású hidraulikus ventilátor felelős. A BioDrill jelentősen csökkenti a művelési költséget, valamint a felhasznált idő mennyiségét.

A gumiágyazású csapágyazás hosszabb élettartamot garantál

Vaderstad Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!