2024. július 19. péntek Emília

A permetezőgép tisztítása

Agro Napló

Miért?

A permetező gépet – márkától, típustól, alkalmazási területtől függetlenül sokféle növényvédő szer, növekedés szabályzó anyag, levéltrágya, adalékok stb. kijuttatására használjuk, amelyek hatóanyaguktól, formulációjuktól függően különböző vegyi anyagokat tartalmaznak.

Ezek az anyagok lerakódnak, kicsapódnak a permetező gép tartály falára, csövekre, szűrőkbe, a fúvókákra. Az így felgyűlt rétegek tartalmazhatnak az éppen permetezésre kerülő növény számára káros anyagokat, hatóanyagokat, amelyek látható módon vagy akár látens, rejtett módon csökkentik a termés mennyiségét és minőségét, ezzel jelentős kárt okozva a gazdának. Rosszabb esetben maga a permetező gép is károsodhat.

Mikor?

Bár kényelmetlennek tűnhet, a legjobb, ha minden használat után erre a célra kifejlesztett szerrel kimossuk a permetező gépet. Ezzel az egymásra rakódó, egyre vastagodó rétegek kialakulását előzhetjük meg, amelyek – még ha ebből a szempontból veszélytelen anyagból képződnek is (pl. gombaölő szer)– nagyobb mennyiségű, kárt okozni tudó hatóanyagot (pl. gyomirtó szer) kötnek meg, amely a következő kultúrnövényünket veszélyeztetik. Ne hagyja a permetlevet rászáradni a gép belső és külső felületére.

Mindenképpen ki kell mosni a permetező gépet minden gyomirtó szer használat után. A nem vízoldható, nagyon kis mennyiségben is hatékony gyomirtók esetében különös figyelemmel és alapossággal járjunk el.

Alaposan ki kell mosni a gépünket a téli leállás előtt is.

Hogyan, mivel?

A mosás hatékonyabbá tehető, ha a szereket a kipermetezés előtt teljes egészében feloldjuk ill. diszpergáljuk. Ehhez megfelelő berendezés és elegendő idő szükséges a permetlé készítés során.

A gép tartályát a permetezés után lehetőség szerint teljesen ürítsük ki. Soha ne ürítse a tartály maradékot a talajra, jelentős környezetszennyezést okozva ezzel.

Sokan használnak háztartási tisztító szereket (pl. hipó, trisó stb.) permetező gép tisztítására. Ezek a szerek nem erre a célra lettek kifejlesztve, hatékonyságuk nem elegendő, és a környezetet is jelentősen károsítják.

A gépet a tartály kapacitás 10%-át kitevő tiszta vízzel öblítsük át, beleértve a szórókeret csöveit, fúvókákat is.

A tartály kapacitás 20%-át kitevő tiszta vízzel töltsük fel és adjuk hozzá a szükséges PERGETIS™ mennyiséget. Helyezzük rövid időre nyomás alá a rendszert, amíg a tisztító folyadék megjelenik a fúvókáknál. A tisztító folyadékot 15 percig cirkuláltassuk a keverő berendezés használatával.

A tisztító folyadékot a fúvókákon keresztül permetezzük ki arra a kultúrnövényre, amire a mosásra kerülő szert használtuk. A PERGETIS™ minden növényre kipermetezhető. A tankot teljesen ürítsük ki.

Különösen ellenálló szennyeződések esetén a szert 24 órán keresztül hagyjuk a rendszerben.

A szűrőket, fúvókákat szereljük ki és PERGETIS™ tartamú mosóoldattal (20-40 ml/10 l víz) mossuk át.

PERGETIS™ permetezőgép tisztító koncentrátum

Hatóanyag: kálium-dodecilbenzén-szulfonát, tetrakáliumfoszfát, tenzidek

Kérésre részletes termékismertetőt küldünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?