2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Tudásra alapozva

Agro Napló
Ezen a télen komolyabb fagyokat nem igazán, csapadékot viszont jóval többet kaptunk, mint a tavalyi esztendőben. Mélyek és telítettek, főleg a mélyebb térszintek kötöttebb talajai. Változó mértékben ugyan, de sok helyen belvíz okoz gondokat.

Őszi káposztarepce

Döntő részt nagyon szépek voltak a káposztarepcék tavaly év vége felé közeledve – ehhez a 2017-es ősz mind időintervallumban, mind időjárásban optimális körülményeket biztosított –, mára viszont már egyre heterogénebb képet mutatnak. A Yara repce esetében is komplett lombtrágyázási javaslatot ad a gazdálkodók számára, melyet felhasználva hozzájárulunk állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez. Gyengébb fejlettség esetén: 2–3 l/ha YaraVita Kombiphos-t (foszforhangsúlyos lombtrágya a foszforhiány gyors kezelésére és a gyökérfejlődés elősegítésére) + 1 l/ha YaraVita Bortrac-ot (150 g/l vízoldható bórtartalommal) ajánlunk. Ennek kijuttatása a lehető legkorábbi időpontban történjen, majd az állomány megerősödése után adjunk ki YaraVita Brassitrel Pro-t 2–3 l/ha mennyiségben. Erőteljesebb fejlettség esetén: 2,5–3 l/ha Yara Vita Brassitrel Pro, majd zöldbimbós-sárgabimbós állapotban Yara Vita Bortrac kezelést javaslunk 1,5–2 literes adagban.

A YaraVita Brassitrel Pro, amely az őszi káposztarepce, napraforgó, borsó, cukorrépa és szója igényeire kifejlesztett növényspecifikus lombtrágya, portfóliónk egyik meghatározó terméke. Sárga színű, szuszpenziós, magas fajsúlyú koncentrátum, 10 literes kiszerelésének tömege 15 kg feletti. 443 g/l összhatóanyag-tartalmával kiváló ár-érték arányú készítmény.

A YaraVita Bortrac a bórpótlás ideális terméke, önálló alkalmazása esetén 2–3 l/ha az adag, YaraVita Brassitrel Pro használata mellett ez 1–1,5 l/ha-ra csökkenthető. A bór a megtermékenyülésben, gyökérnövekedésben, a szénhidrátok, zsírok anyagcseréjében és a tápanyagszállításban nélkülözhetetlen szerepet betöltő mikroelem. 

Kalászosok

Őszi búza és őszi árpa termesztése során kalászosaink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, mely – lassan egy évtizede már – ígéret helyett a bizonyíték, ha lombtrágyázásról van szó. Halványpiros, lazac színű szuszpenziós koncentrátum, literenként több, mint fél kg: 604 g/l össz hatóanyag-tartalom, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. Jellemző tápanyagtartalma mellett a speciális nedvesítő, felületi feszültség csökkentő és ragasztóanyag a YaraVita Gramitrel sikerének – ezzel együtt hatékonyságának, kiváló esőállóságának és több hónapos tartamhatásának – kulcsa. Ajánlott dózisa tél végén, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk bokrosodáskor illetve szárbainduláskor, a második nódusz megjelenéséig.

Minőségjavítás céljából a YaraVita Thiotrac (750 g/l SO3, 200 g/l N) alkalmazását javasoljuk 3 l/ha adagban a fülecske teljes kifejlődésétől a szemek teljes érésének időszakáig, vagy kétszer 2 l/ha adagban a zászlóslevél rész fejlődésének látható jelétől a teljes érés végéig, jellemzően kalászvédelemmel egy menetben.

A növény- és talajanalízisekre épülő Yara Analitikai Szolgáltatások (Yara Analitical Services) hátterét az elsősorban Nagy-Britanniában, de a partnerlabor hálózaton keresztül már világszerte működő MEGALAB biztosítja, amely évente 250 000 (!) db talajminta vizsgálatát végzi el. Ez a mintaszám valamennyi magyarországi talajlaboratórium együttes összkapacitásának felel meg. A vizsgálati jegyzőkönyv 3 napon, levélanalízis esetében pedig 24 órán belül a gazdálkodó kezébe kerül, kiértékeléssel és a tapasztalt tápelemhiányok kezelésére vonatkozó, komplex szaktanáccsal. A mintavétellel, megrendeléssel kapcsolatos kérdéseikkel keressenek bennünket bizalommal.

Szabari Szabolcs
+36-30/964-9513

A cikk szerzője: Szabari Szabolcs

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

Alapos okunk van rá

Alapos okunk van rá

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

2021 a remény éve

2021 a remény éve

Nem szeretném hosszan elemezni a mögöttünk lévő évet – sokan megteszik ezt helyettem is –, ezért csak a rendkívüli meteorológiai helyzeteket (aszály,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!