Tripali® - egy új erő a ragadós galaj ellen (x)

Agro Napló
Az FMC a 2018-as tavaszi kalászos gabona gyomirtási szezonra új gyomirtó szert is ajánl a termelők figyelmébe kétszikű gyomok irtására őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, rozs és tritikálé kultúrákban.

 

A Tripali® gyomirtó hatását három hatóanyag biztosítja. Összetétele: 105 g/kg floraszulam + 82,8 g/kg metszulfuron-metil + 83 g/kg tribenuron-metil. A metszulfuron-metil és a tribenuron-metil hatóanyagok a szulfonil-karbamid hatóanyagcsoportba, a floraszulam hatóanyag pedig a triazol-pirimidin-szulfonanilid hatóanyagcsoportba tartoznak. A Tripali® mindhárom hatóanyaga nagymértékben az acetolaktát-szintetáz (ALS) enzim specifikus inhibitorai. Ez az enzim részt vesz az esszenciális aminosavak (valin, leucin és izoleucin) bioszintézisében. Az ALS enzim gátlása a növényi sejtosztódás és növekedés gyors leállítását eredményezi. A Tripali® gyomirtóval kezelt érzékeny gyomok elpusztulnak.

A kalászos gabonák jól tolerálják a készítmény hatását, mert gyorsan lebontják a hatóanyagokat. A Tripali® engedélyezett és dupla dózisával végzett szelektivitási vizsgálatai is ezt igazolják (1. ábra).

A készítményt tavasszal, posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény 3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig. A ragadós galaj 2-3 levélörvös fejlettségekor, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. Dózisa 37-50 g/ha.

A Tripali® gyomirtó spektrumába beletartozik a legtöbb magról kelő és évelő kétszikű gyomnövény, beleértve a ragadós galajt és a mezei acatot is. Ezt a rendkívül széles hatásspektrumot számos európai teszt is alátámasztja (2. ábra). Mezei acat és erős ragadós galaj fertőzés esetén, valamint fejlettebb 3-5 örvös fejlettségű egyedek ellen önmagában az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni. A termék mellé biztosított Trend® 90 nedvesítő szer hozzáadása minden esetben szükséges.

A termék a kultúrnövény fejlettségéhez rugalmasan felhasználható, de mivel a termék nem tartalmaz hormon típusú gyomirtó hatóanyagot, így hidegben is jól működik. Korai felhasználásra kiválóan alkalmas. A Tripali® korai kijuttatásban ragadós galajjal erősen fertőzött területen is jól megállja a helyét.

A Tripali® gyomirtó szert Európa szerte számos kísérletben vizsgálták más szerekkel való keverhetőség szempontjából is. A 330 keverési tesztben 90 különböző növényvédő szer szerepelt, számos lombtrágya és szárszilárdító is (pl. Stabilan*, Medax Top**). Ezekben a tesztekben sehol sem tapasztaltak fizikai inkompatibilitást.

A Tripali® egy új lehetőség a kalászosok kétszikű gyomnövényei elleni védekezésében: széles hatásspektrumával, kiváló szelektivitásával és jó keverhetőségével felveszi a versenyt a nehezebben irtható gyomokkal szemben is.

FMC-Agro Hungary Kft.

  A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! A ® jellel jelölt termék az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve. *a Stabilan a Nufarm, ** a Meddax Top a BASF bejegyzett márkaneve  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Heti fókusz: Agyő, széltippan!

Az őszi gyomirtási technológia az őszi kalászos gabonákban, elsősorban a nagy széltippannal fertőzött területeken terjedt el. Szakértők mutatnak rá a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!