Indul a szójaintegráció a Bonafarmnál

Agro Napló
A termelőket kedvezményes vetőmag, és a piaci árnál magasabb végtermék-felvásárlási árakról tájékoztatták Bólyban, a szójaintegráció startgombját elindító rendezvényen.

Az óriási érdeklődéssel kísért találkozón Ádám János vezérigazgató a Bonafarm minőségi élelmiszertermelésben betöltött szerepét hangsúlyozta, amelynek alapanyagát saját termelésben állítják elő. A növekvő piaci igények okán az állatlétszám növelése szükséges, ami maga után vonja a takarmányigény kielégítésére a szójatermesztésben érdekelt gazdaságok integrációját, ezáltal a szükséges takarmányalap biztosítását. Kiemelte, a sertéságazatuk mintegy 1 millió sertés integrációját tervezi a jövőben, ehhez nélkülözhetetlen a jó minőségű, magas fehérjetartalmú GMO-mentes takarmány szója alapanyag. A piaci árnál magasabb felvásárlási árat kínálnak az integrációban részt vevőknek, ami arra vezethető vissza, hogy a világpiacra juttatott GMO-mentes kész élelmiszerért ugyanúgy felárat fizetnek a vásárlók. A Bonafarm egyébiránt GMO-mentes  takarmánytermelés, -gyártás és -raktározás, valamint sertéstartás minősítését igazoló osztrák tanúsítvánnyal rendelkezik.

Tímár András

A jelenlegi szójafelvásárlás duplája – évi 50–60 ezer tonna – a céljuk, s mindezt hosszú távon képzelik el. Ehhez – a KITE-vel közösen – keresik a felelősen és jó technológiával dolgozó termelőket, hiszen tudásalapú kultúráról van szó. A szójaintegrációt hivatalosan bejelentő Tímár András (képünkön), vetőmagágazat igazgató elmondta, a Bonafarm szerződéses rendszerben kívánja működtetni az integrációt, amelynek alapvető ismérvei a kedvezményes áron történő vetőmag-kihelyezés, a termesztéstechnológiai ajánlás, a korszerű növényvédelmi technológia, a folyamatos szaktanácsadás, valamint a minőséghez kötött, a piaci árnál magasabb felvásárlási ár. Hangsúlyozta, ebben a rendszerben a termelői célkitűzéseket kell összehangolni az integrátori célokkal. Sokak szerint a szója állami támogatástól függő növény, annak, aki tudásalapon, megfelelő technológiát alkalmazva termeszti, megfelelően jövedelmez. A tanácskozáson bemutatott költségszámításból kiderült, a szója nyereségtermelésben földbérlet és termelési támogatás nélkül is jövedelmezőbb a kukoricánál és az őszi búzánál.

Az integrációban érintett szójafajták: Boglár, Bólyi27, Bólyi117, Es Navigator, RGT Speeda, Es Pallador.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!