Pioneer napraforgó hibridek

Agro Napló
Magyarországon évről-évre nő az Express gyomirtási technológia vetésterülete napraforgóban. Ezzel együtt a P64LE25 hibridet is egyre több termelő választja. A Kleffmann piackutató vállalat adatai szerint 2017-ben 2016 után ismét a P64LE25 került a legnagyobb területen elvetésre és így továbbra hazánk legnépszerűbb napraforgó hibridje. E nagyszerű napraforgó mellett két újabb Express gyomirtási technológiában termeszthető LO fajtára is szeretnénk felhívni a figyelmet, ezek pedig a P63LE113 és a P64LE99. A magas olajsavas napraforgók tekintetében a fő hangsúly a P64HE118-on van.

A P64LE25 sikerének titka elsősorban az, hogy Európa óceáni partjaitól a dél-orosz napraforgó termesztési területekig mindenhol stabilan megállja a helyét. Azaz rendkívül jó az alkalmazkodó képessége. Eltérő termőhelyeken, csapadékos vagy aszályos viszonyok között mindenhol számíthatunk magas termőképességére. Termesztésének széles földrajzi lehetőségei között azonban kiemelkedően jól szerepel a hazánkra jellemző klímán, ahol esetenként szárazsággal és gyakran betegségekkel is fel kell vennie a kesztyűt.

A P64LE25 fontosabb tulajdonságai:

  • Korai hibrid, magas termőképességgel és magas olajtartalommal.
  • Az Express® gyomirtási technológiához ajánlott, igen magas herbicid toleranciával.
  • Protector® szádor és Protector® peronoszpóra minősítéssel rendelkezik, azaz:
  • A napraforgó szádor „E” rasszával szemben rezisztens és a „G” rasszig toleráns
  • A legújabb peronoszpóra rasszokkal szemben rezisztens (714)

Rendkívül magas termőképességét számtalan kísérletben bizonyította, így a Pioneer saját kísérleteiben is minden évben az elsők között végzett (1. ábra).

A P63LE113 termőképessége megegyezik az LE25-tel, de sok esetben még meg is előzi azt. Előnye a koraisága, ugyanis a koraibb virágzásával elkerülheti a legforróbb időszakot. További előnyéhez lehet sorolni az alacsonyabb növényfelépítését. Azoknak a gazdálkodóknak feltétlen ajánljuk akik a hidastraktoros technológia miatt az alacsonyabb hibrideket keresik. Folytatva a P63LE113 előnyeit feltétlen meg kell jegyezni rendkívül magas olajtartalmát, mely a legmagasabb a portfóliónkon. Kórtani tulajdonságai megegyeznek az LE25-tel, azaz Protector minősítéssel rendelkezik a peronoszpóra és a szádor ellen is.

A P64LE99 a legkésőbbi napraforgónk, így zöld száron érő habitusáról ismert. A kórtani tulajdonságokat egy kalap alá véve az LE99 rendelkezik a legszélesebb spektrumú betegség ellenálló képességgel. Természetesen Protector minősítéssel rendelkezik a peronoszpóra és szádor ellen is.

A magas olajsavas Express toleráns hibridjeinket tekintve két terméket ajánlunk a napraforgó termesztőknek.

Az idei szezonban került bevezetésre az új HO hibridünk a P64HE133, egyelőre limitált mennyiségben. Eddigi eredményei szerint nagy jövő áll előtte, javasoljuk minden HO termesztőnek kipróbálásra.

A fő hangsúly azonban a P64HE118 hibriden van, stabil, megbízható termőképessége miatt. A HE118 peronoszpóra ellen Protektor minősítéssel rendelkezi, szádor E rasszig pedig rezisztens. Termőképessége kifejezetten magas, olajsav tartalma 91% felett van. A magas olajsav tartalom megőrzéséhez természetesen legalább 100 méter izolációs távolságot kell betartani.

Fábián László
Termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft

A cikk szerzője: Fábián László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!