2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A korszerű almaültetvényeké a jövő

Agro Napló
A Sumi Agro Hungary Kft. 2017. nyarán rendezett vajdabokori almavédelmi tanácskozásán számos, idei évre is hasznos információ hangzott el.

A kertszemlének otthont adó 5 hektáros, 2 éves, jéghálóval fedett korszerű almaültetvény előnyei már korán megmutatkoztak, mert a mellette fekvő hagyományos ültetvényben egy nyári jégeső komoly kárt okozott. A terület tulajdonosai Simon László és Szilágyi Csaba további jéghálós almatelepítést terveznek a most még zöldtrágya­növénnyel takart közel 5 hektáron, mert a jövő gyümölcstermesztése már csak így képzelhető el gazdaságosan véleményük szerint. Őket sem kímélte a virágzáskori fagy áprilisban, fajtától függően 10–40%-os virágelfagyást szenvedtek el, hasonlóan a megye többi gyümölcstermesztőihez. A tulajdonosok az almaültetvényeikben évek óta sikerrel alkalmazzák a Sumi Agro készítményeit, ezek hatásosságáról a jelenlévők a kertszemle során meggyőződhettek.

Simon László mutatja a fagy hatását

A gyümölcsösök ez évi növényvédelmi problémáiról és a lehetséges megoldásokról, mint a Sumi Agro Kft. területi szaktanácsadója tartottam előadást. A betegségek közül az almalisztharmat járványos fellépése a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) komoly többletvédekezésre kényszerítette az almatermesztőket. Az eddig almalisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelentek a betegség tünetei szinte minden ültetvényben, sőt a toleráns Re fajtákon is szokatlanul erős levélfertőzöttség alakult ki az elmúlt években. A gyakorlati tapasztalatok alapján az almalisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a régióban, ami átgondoltabb és összetettebb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől. Azokban a kertekben, ahol nem védekeztek hatásosan az almalisztharmat ellen 2017-ben, ott 2018-ban már kora tavasszal egy súlyosabb primer lisztharmat fertőzöttség ellen kell majd védekezni. Ez esetben nagyon fontos, hogy a téli metszés során a fertőzött vesszőket el kell távolítani. Az almalisztharmat ellen csak integrált védekezéssel lehet hosszú távon hatékonyan védekezni, ahol a kémiai védekezés mellett a szakszerű agrotechnikára  (metszés, tápanyag-utánpótlás) is figyelnek.

A Sumi Agro néhány éve forgalmazza hazánkban is a CYFLAMID nevű lisztharmat elleni fungicidet, amely egy új originális hatóanyagcsalád (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3–0,5 l/ha dózisban. Rezisztenciatörő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak. A CYFLAMID fungicid a korábban alkalmazott lisztharmat elleni szerektől eltérően nem egy vagy két ponton támadja a gombát fejlődése során, hanem öt ponton avatkozik be a gomba életébe, így a lisztharmat ellen minden növekedési stádiumában hatékony. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a felhasználó valójában a virágzástól a vegetáció végéig bármikor kijuttathatja évi két alkalommal, akár egymás után is 10 nap körüli permetezési fordulóval. Ez a rugalmas kijuttatás teszi lehetővé, hogy kihasználjuk a készítmény akár preventív (megelőző), akár kuratív (gyógyító) hatását. A CYFLAMID kiváló mélyhatása mellett erőteljes gázhatással is rendelkezik, emiatt sűrű ültetvényekben is nagy hatékonyságot mutat, és a permetezés befejezését követően két órával már csapadékálló.

Bár a csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a ventúriás varasodásnak, ennek ellenére járvány nem lépett fel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami annak is köszönhető, hogy a zivatarok után gyorsan el tudták végezni a termelők a gombaölő szeres védekezéseket. Így kevesebb áttelelő varas folt képződött nyár végére,  amely könnyebbé teheti 2018-as  növényvédelmi szezon elejét. Ezzel szembe  az enyhe téli időjárás  kedvez mind a gombabetegségek, mind az állati károsítók áttelelésének.

A bemutatókertben is alkalmazták a tulajdonosok a Tiuram Granuflow gombaölő szert több alkalommal is. A jól bevált kontakt gombaölő szer több ponton támadja a varasodás kórokozóját, ezért rezisztencia nem alakult ki ellene sehol a világon. Betakarítás előtt 35–40 nappal kipermetezve 3 kg/ha dózisban elősegíti a gyümölcs színeződését.

Új jelenség, hogy a betegségekre rezisztens almafajtákon is varasodás és lisztharmat fertőzöttség lépett fel, helyenként számottevő kárt okozva 2017-ben, ami az eddigi növényvédelmi technológia átgondolására kényszeríti az ipari célú almaültetvények tulajdonosait.

Az állati károsítók közül a takácsatkák jelentették a legnagyobb problémát, mert a meleg nyári időjárás miatt a megye több pontján gradáció lépett fel. A sűrű, vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet, ilyen esetben csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen.  Ezért  2018 tavaszára a piros gyümölcsfa-takácsatkák tojásai  az ágvillákban, a rügyek tövében megtalálható lesz. A vegetáció kezdetén célszerű védekezni a tojásölő hatással is rendelkező Nissorun készítménnyel, hogy minél korábban - akár már virágzáskor - mentesüljenek az almafák az atkáktól. Ha ezzel elkéstünk, akkor az Ortus atkaölő szert javasoljuk 1 l/ha dózisban, amely a lárvák, a nymfák és a kifejlett alakok ellen hatásos, rövid 4 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett.

Az ültetvényben a levéltetvek, a levélaknázó és a gyümölcsmolyok ellen két alkalommal is védekeztek a felszívódó hatású Mospilan 20 SG-vel. A méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer kiválóan beilleszthető a védekezési technológiába a vegetáció során bármikor, akár virágzáskor is. Hosszú hatása révén kiváló rotációs partnere a fejlődésgátló inszekticideknek.

A korszerű,  intenzív almaültetvények visszatérő problémája a tősarjak folyamatos képződése, melyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt. Erre ad megoldást a Sumi Agro új készítménye almában, a Kabuki.
A gyomirtó szer a tősarjakra kipermetezve azok gyors elszáradását okozzák, de a kétszikű gyomok is elpusztulnak a kezelés hatására.

A rendezvény végén az almatermesztők egyhangúan megállapították, hogy a korszerű, jéghálós ültetvényekben termesztett alma sikeres növényvédelem esetén gond nélkül tárolható és értékesíthető.

Simon Zoltán
Sumi Agro Hungary Kft. – mérnök-üzletkötő

A cikk szerzője: Simon Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
30 éves a Sumi Agro

30 éves a Sumi Agro

Nemzetközi meghívottak, hazai termelő partnerek, kereskedők ünnepelték a közelmúltban a Sumi Agro Hungary Kft. 30. születésnapját. A magyar cég a japá...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

X. Sumiversitas

X. Sumiversitas

A SUMIVERITAS program védjegye a szakmában éppen aktuális témák boncolgatása és a fiatal szakmérnökök részére a tudás átadása. Hibrid módon, az ország...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!