A még precízebb munkavégzésért fejleszt az AMAZONE

Agro Napló
Az AMAZONE fejlesztéseinek középpontjában az egyre nagyobb pontosság elérése áll, amelyek tovább tökéletesítik a precíziós technológiákat. A vállalat legújabb innovációit a németországi Brémában mutatták be a sajtó képviselőinek.

Az AMAZONE számos új termékkel jelenik meg a magyar piacon. A vontatott UX 01 Super permetezőgép csak egy ezek közül, amely a legújabb rendszerű szórókeret-mozgatási – billentési, talajkövetési – lehetőségekkel rendelkezik. Az újgenerációs permetezőgép megnövelt permetezési pontossággal és tartálykapacitással (4200, 5200 és 6200 literes tartályokkal) érhető el, a növényeket és magát a permetezőgépet is alul elhelyezett burkolat védi. Külsőleg a legnagyobb változást a permetlétartály elején található szürke burkolólemezek jelentik, ezek alatt kapott helyett a SmartCenter kezelőpanelje és számos védett tároló, illetve a szívó- és nyomóági feltöltés csatlakozója. A permetező alján két sorban LED fényforrások helyezkednek el (opcionális kiegészítő), amelyek tökéletesen megvilágítják a környező területet és a közvetlenül a szabályzószelepek alatt elhelyezett 60 literes keverőtartályt is éjszakai munkavégzéskor. Az egyedi kialakításnak köszönhetően folyamatos működést garantáló 200 liter/perc átfolyás érhető el feltöltéskor és a permetlétartály maradék permetlé nélküli leürítésekor is.

UX 01 - Super permetező

Arra is figyelmet fordított az AMAZONE tervezőgárdája, hogy a por alakú, illetve granulált permetezőszerek is könnyen bekeverhetők legyenek a beöntőnyílás alatt elhelyezett keverőfúvókával, amelynek teljesítménye – ugyanúgy, mint a tartályban körbefutó, nagy teljesítményű tartálymosó vezetéké – fokozatmentesen állítható. Az UX 01-hez Comfort csomag is rendelhető, amiben a Twin Terminal 3.0 kezelőállomás is helyet kapott. A rendszer kényelmes és gyors kezelést biztosító funkciókra is képes, mint például a permetezés befejezésekor indítható, a fúvókákat, a tömlőket, a vezetékeket és magát a tartályt érintő automatikus átöblítés és tisztítás.

A Twin Terminal 3.0 gyors és kényelmes kezelést biztosít

A permetlétartály töltöttségi szintjének csökkenésével a keverési teljesítmény is csökken egészen a teljes kikapcsolásig azért, hogy a habképződés elkerülhető legyen. A csomag része az erőgépbe telepíthető vezérlőpanel, amelynek segítségével a gép összes tartálya a még hátralevő permetezési feladat ismeretében automatikusan a megfelelő mértékig tölthető fel. A szintén opcionálisan rendelhető, hidromotorral hajtott szivattyúval a keverőtartály még könnyebben öblíthető, valamint a permetlétartály feltöltése is gyorsabb. A kerekek megnövelt kormányzási szöge (már 28°-os) nagyon szűk fordulókat tesz lehetővé, a fordulókör minimális átmérője 4,5 méter.

A CatrosXL kompakt tárcsás borona termékcsalád tagjai (3003, 3503 és 4003) 3 és 4 méter közötti munkaszélességben állnak rendelkezésre. Az új fejlesztésű gépek 610 mm átmérőjű tárcsái 16 cm munkamélységig képesek a talajba hatolni, szemben a 12–14 cm-es munkamélységet garantáló Catros vagy a Catros+ modellekkel. Az új kialakításnak köszönhetően a szármaradványok folyamatosabban, biztosabban haladhatnak át a tárcsák között. A fejlesztésnek köszönhető magasabb, 12–18 km/óra közötti munkavégzéssel a nagyobb területek művelése is könnyedén, hatékonyan és jó minőségben végezhető. A nagyméretű tárcsalevelek és a szellős elrendezésű tárcsák nagy mennyiségű szármaradványt képesek feldolgozni és továbbengedni. A kisebb művelési mélységet előtérbe helyező gazdák részére kifejlesztett csipkés tárcsatípus sekély művelés esetén is biztosítja a megfelelő talajmozgatást.

CatrosXL - tárcsái 16 cm munkamélységet garantálnak

A tárcsák egyenkénti felfüggesztése mellett a Catros modellek karbantartást nem igénylő csapágyai kerültek beszerelésre a CatrosXL-be is. A tárcsák 12,5 cm osztástávolsága, valamint az elöl 17, hátul pedig a 14°-os támadási szöge megfelelő forgatómunkát garantál. A szélső tárcsák a következő fogásnál történő optimális csatlakozás érdekében egyenként állíthatók, illetve a közúti közlekedésnél elvárt szélesség biztosítására felhajthatók.

12-18 km/óra közötti munkavégzéssel is hatékonyan

A Ceus 4000-2TX, 5000-2TX, 6000-2TX és a 7000-2TX kultivátormodellekkel az AMAZONE a költségcsökkentő és a talajkímélő technológiák koncepcióját valósítja meg a 4–7 méter közötti munkaszélesség-tartományban. A Ceus ötvözi a rövid tárcsás boronák és a szántóföldi kultivátorok előnyeit, munkavégzési hatékonyságát. Tökéletes választás azok számára, akik nagy mennyiségben szeretnének a talaj felső rétegébe szármaradványokat juttatni tarlóhántáskor vagy magágykészítéskor. A 8–15 km/óra közötti munkasebesség ideális az elsődleges talajműveléshez, a mélylazításhoz vagy a magágykészítéshez. Ezzel az eszközzel több munkaművelet végezhető egyetlen menetben, az elöl dolgozó két tárcsasor 510 mm átmérőjű tárcsaleveleivel 5–14 cm mélységű sekély művelés valósítható meg, majd a mélylazításban már bevált, 30 cm munkamélységben is kiváló munkát végző C-MIX kapák következnek. A tárcsák a növénymaradványokat felaprítják és bekeverik a talajba, ezzel egyidejűleg nagyon finom talajszerkezetet állítanak elő, elősegítve ezzel az aláforgatott növényi rostok optimális feltárását és elbontását. A 12,5 cm osztástávolságú tárcsák az első sorban 17, a második sorban pedig 14°-os szögben dolgoznak. Az AMAZONE nagy hangsúlyt fektet a munkagépek könnyű vontathatóságára mélylazításkor is, további kényelmi és egyben praktikus megoldás, hogy sekély művelés esetén a mélylazító kapák teljesen kiemelhetők a talajból. A kapákat követő mélységállító hengersor biztosítja a lehető legpontosabb talajkövetést, azonban nedves, tapadós talajon ez elhagyható, ilyenkor funkcióját a futómű látja el. A 6 méter, illetve annál nagyobb munkaszélesség esetén szükséges talajkerekek nyomát megfelelő nyomlazítók tüntetik el.

Ceus - 30 cm munkamélységben is kiváló munkát végeznek a C-MIX kapák

A Vogel&Noot ekegyárának átvételével az AMAZONE kibővítette Cayron termékcsaládját ekeprogramjában. A Cayron váltvaforgató ekék következő generációja már féligfüggesztett kivitelben, Hektor márkanévvel kerül piacra. A 6–8 ekefejes, 36–48 cm közötti fogásszélességű, 150x150x12 mm keresztmetszetű gerendellyel rendelkező Hektor ekéket nagy teljesítményű munkavégzés, problémamentes üzemeltetés jellemzi.

Hektor - féligfüggesztett váltvaforgató eke

Az egyszerű ekebeállításnak köszönhetően bármilyen munkakörülmény esetén biztosítható az optimális munkavégzés. Az ekefejek 100 cm-es osztástávolsága és a 82 cm-es gerendelymagasság nagy átömlési keresztmetszetet garantál. A nagyméretű hátsó kerék (500/45-22,5) könnyű talajba húzást és pontos mélységtartást tesz lehetővé, továbbá alacsony talajnyomásával kíméli a talajt. Az eke túlterhelés elleni védelmét nyírócsavaros eketest-biztosítással oldották meg. Az ekékhez a ©plus eketestek és szántóvasak teljes palettája csatlakoztatható.

Hektor - alacsony talajnyomásával kíméli a talajt

A Cirrus 3 és 6 méter közötti, új TwinTec+ rendszerű kettős tárcsával szerelt vetőgép RoTeC+ típusú egytárcsás megoldással is ellátható. A kötött, kemény és gyakran változó adottságú talajokra a kéttárcsás TwinTec+ rendszer az ideális, hiszen kovácsolt acélból készült tárcsái kitűnő ellenállóképességgel rendelkeznek. Az együtt forgó, 380 mm átmérőjű tárcsák csekély dőlési szögűek, egymáshoz egészen közel helyezkednek el, a szalma és a talaj biztosan halad el mellettük. A vetőcső egyetlen csavar meglazításával eltávolítható a csoroszlyából, amelynek eltömődését kovácsolt acél védőlemezek akadályozzák meg.

Cirrus TwinTec+ rendszerű vetőgép

A belső – keményfémmel felhordott kivitelben is kérhető – lesodró és az elülső magvezető is az új Cirrus rendszer része. A következő generációs Control+ mélységvezető görgők 50-60-80 mm méretben érhetőek el, ezzel lehetőség van mind laza, mind pedig kemény talaj hordképességéhez igazodni. A Cirrushoz kifejlesztett behúzó, talajtakaró elem még finomabb talajt biztosít a barázda felett, így annak jobb vízelvezetésével javítja az elmosódás elleni védelmet. A vetési mélység kényelmesen és pontosan szabályozható a beállítókarok segítségével, az aktuális mélység egy skála segítségével folyamatosan ellenőrizhető. A csoroszlyák terhelését, talajba nyomását a fúvóventilátorok olajkörébe bekötött és egymással kapcsolatban álló hidraulikus körök végzik. A csoroszlyák nyomása 10 fokozatban, távvezérléssel, kényelmesen beállítható az ISOBUS-terminálon keresztül.

   

A csoroszlyák nyomása 10 fokozatban, távvezérléssel, kényelmesen beállítható az ISOBUS-terminálon keresztül

    

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!