2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Intelligens ekékkel hasít az Amazone a munkagéppiacon

Agro Napló
A német Dreyer család tulajdonában lévő, jövőre 140 éves évfordulóját ünneplő Amazone intelligens, professzionális, felhasználóbarát mezőgazdasági gépek gyártására pozicionálta magát. A talajművelő és vetőgéppiacon meghatározó, valamint a növényvédelmi és műtrágyaszóró piacon vezető cég összesen 8 európai gyárban végzi gyártói tevékenységét.

A cég a Schmotzer vállalat kultivátor termékcsaládjának átvételével – az EU növényvédő szer felhasználás csökkentési törekvéseivel összhangban – a mechanikus növényvédelem gépesítésére is fókuszál a jövőben. Mintegy 2000 dolgozót foglalkoztat az Amazone, világszerte 11 önálló értékesítő szervezettel és 70 importőrrel dolgozik, 2021-ben 665 millió euró forgalmat bonyolított.

A világcég hazai képviselője az Amazonen-Werke Kft. a debreceni telephelyükön gépbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott, ahol a legújabb fejlesztések kerültek bemutatásra Kovács Tamás ügyvezető és munkatársai által. Nagy hangsúlyt kapott az Amazone 4.0 precíziós programjuk, amely a precizitás, tökéletesség és hálózatépítés hármas egységére épül. Kiemelendő, hogy a termékkör népszerűségének és a precíziós támogatásnak köszönhetően a cég ez évi bevétele elérte a 7,2 milliárd forintot.

A gépbemutató a talajművelés innovációira: a forgatásos talajművelés két újdonságára, a Teres és Tyrok ekékre, valamint a Cobra 7000 2TX sekélykultivátorra fókuszált. Az Amazone fejlesztői által végletekig átgondolt ekék ismérvei a robusztus felépítés, a minőségi munkavégzés, a körülményekhez való optimális alkalmazhatóság és a kitűnő megtérülés.

Tyrok 400 eke

Az Amazone Tyrok félig függesztett váltvaforgató eke újdonsága a legkorszerűbb SpeedBlade ekefej-koncepciónak köszönhetően 8–10 km/h sebességnél optimális szántást eredményez. Az egyedülálló SpeedBlade ekefej növelt méretű kormánylemez előrésszel és ©plus hőkezelési eljárással nagyobb sebességet tesz lehetővé kisebb kopás mellett.

SpeedBlade ekefej extra nagyméretű elülső résszel rendelkező kormánylemezzel. A csoroszlyacsúcs befedi az ekevasat, az illesztési hely a csoroszlyacsúcsban védve van

Az ekefej fő kopási pontja még nagy sebességnél is a kormánylemez megnövelt elülső részén van, nem pedig a kormánylemez-csíkoknál vagy teli lemez esetében középen. Ez más kivitelezési módokkal összehasonlítva jelentős megtakarítást jelent a kopás okozta költségek terén.

A SpeedBlade ekefejek választékában az alkalmazási területnek és a célnak megfelelően réselt és tele kormánylemezek közül lehet választani. Az ekefejek optimális kialakítása a ©plus hőkezelési eljárás előnyeivel párosulva alacsony vonóerőigényt és ezáltal csökkentett üzemanyag-fogyasztást biztosít. A SpeedBlade-fejek másik nagy előnye a széles barázdaképzés, különösen a szélesebb traktor­abroncsok növekvő használata miatt.

Az átforduló eke sebessége terén sem kell már kompromisszumot kötni. Az új SmartTurn rendszer jóvoltából az átforduló eke sebessége a földvégi fordulóban röviddel a vége előtt hidraulikus megoldással a felére lassul, ami anyagkímélő csillapító hatást eredményez a munkahenger behajtásakor. A kíméletes fordítási művelet mindössze 9 másodperc alatt befejeződik.

Teres 300 eke

A függesztett váltvaforgató eke 4, 5 és 6 fejjel szerelt változatban készül. A maximum 300 lóerő traktorteljesítményig kínált munkagép a nagy sebességű (8–10 km/h) művelés egyik kiváló eszköze.

A Teres V változata hidraulikus munkaszélesség-állítással rendelkezik, a VS típus pedig kőbiztosítással kiegészítve érhető el.
A SpeedBlade ekefejek gyorsan dolgoznak és kiváló kopásállóságot biztosítanak a kormánylemezen. A Teres eke vázbehúzó fordítórendszerrel, a Tyroknál már említett SmartTurn rendszerrel rendelkezik, amely az adott munkaszélességnek megfelelő mértékben működteti a vázbehúzó munkahengert, az átfordítási folyamat ezáltal gyors és kíméletes.

A Teres 300 V és VS fokozatmentesen változtatható hidraulikus munkaszélesség-beállítással, illetve első ekefej fogásszélesség-illesztéssel felszerelt. Így az első barázda kényelmesen beállítható a fülkéből, és a különböző talajokhoz és lejtőkön végzett munkához is igazítható.

Az új AutoAdapt automatikus első ekefej fogásszélesség-állítás óriási előnyt kínál a kényelem és a pontosság szempontjából. A fejlesztés lehetővé teszi, hogy az elülső barázda beállítása is automatikusan megtörténjen akkor, amikor a Teres ekék teljes munkaszélességét megváltoztatják. A tökéletes illesztés pedig rendezett munkaprofilt eredményez.

Cobra-2TX vontatott kultivátor

Az AMAZONE új megoldást kínál a sekély tarlóműveléshez, a második vagy harmadik menet közepes mélységben történő munkájához, terményváltás, illetve magágykészítés esetére.

A gazdák sokféle előművelő egység, kapa és henger közül választhatnak a területeik adottsága alapján, így minden talajtípushoz kialakítható az ideális felépítés. A 4–13 centiméteres mélységben dolgozó munkagép a vibráló ECO rugóskapák jóvoltából finomabb talajszerkezetet, ezáltal kiváló csírázási körülményeket biztosít a növények számára. A pontos mélységállítás a Cobra kultivátorokon a támaszkerekek és a tömörítő henger segítségével végezhető el.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen neh...

Finom talajművelés

Finom talajművelés

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a klímaváltozás végett és azért is, hogy minél költségtakarékosabban tudjuk elvégezni az első művelete(ke)t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!