2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Korszerűbb és zöldebb

Agro Napló
Idén júliusban ismét Brüsszelben jártunk, hogy az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalának munkatársaitól megtudjuk, mik az Unió tervei az agráriumra nézve, milyen változásokat hozhat a KAP megújulása.

A Központi Agrárpolitikának, vagyis a KAP-nak ugyanis újra meg kell újulnia. A szakemberek fő célja, hogy modernizálják és egyszerűsítsék a KAP-ot. A cél az, hogy a modernizáció, a korszerűsítés, a fenntartható fejlődés a Bizottság tíz fő prioritásának egyike legyen.

A pontos terv kidolgozásához a civilek segítségét is kérték: egy online kérdőívet kitöltve mindenki elmondhatta a véleményét és hogy miként lehetne hatékonyabb a KAP. A kérdőívet február másodikától május másodikáig tölthette ki bárki, aki a tagállamokban él. A legtöbben Németországból válaszoltak (46%), a magyarok már jóval kevesebben voltak: az összes válaszadó 1,15%-a. E kérdőív és a szakemberek, bizottsági tagok legjobb tudása alapján készül majd el az új KAP-reform.

Tassos Haniotis (képen) a stratégiai, egyszerűsítési és irányelvek elemzéséért felelős osztály igazgatója a KAP megújulásáról szóló vita részleteibe avatott be minket.

Florence Buchholzer és Tassos Haniotis

A terv megreformálóinak megannyi kihívással kell szembenézni: növelni kell a versenyképességet az EU-ban a mezőgazdasággal foglalkozó szakemberek és a világ többi gazdasága között. Növelni kell az Unió export- és az importmennyiségét, illetve meg kell tenni mindent a bevétel mennyiségének stabilitásáért és növeléséért ebben a nagyon sérülékeny és árérzékeny környezetben.

Persze a reformnak bizonyos hiányosságokra, gyengeségekre kell megoldást találni, tudják ezt a szakemberek is. Például a növekedés mellett erősödnie is kell az uniós mezőgazdaságnak. Hiba továbbá az is, hogy a munkaerőhiány miatt – a munkaerő folyamatos kiáramlása nem segít a probléma megoldásán – az agrárszakemberek és politikusok a munkaerő helyettesítésére teszik a hangsúlyt. Ezzel nem is lenne baj, de emellett a kutatás-fejlesztésbe kevesebb energiát fektetnek.

Ugyanakkor probléma a bizonytalanság, bizalmatlanság is: az egyenlőség, a biztonságos hálózat és az egyszerűség továbbra is megkérdőjelezett értékek.

Fontos feladatokat kell a jövőben megoldani: meg kell változtatni az árucikket, az árat, a gazdasági és a kereskedelmi környezetet. És persze gondolni kell és választ adni a klímaváltozás adta kérdésekre, súlyos problémákra. Növelni kell a fenntarthatóságot, közben vigyázni a környezetre, ez nem is lehet kérdés.

A „zöldítés” persze komoly kihívásokkal jár. Együttműködés nélkül nem találunk jó, hatékony megoldást – a tagállamoknak is be kell látniuk, sokat kell költeni a környezet megóvására, sokkal többet, mint eddig bármikor.

Szembe kell néznünk a jövő kihívásaival is: a technológiai fejlődés a mezőgazdaságban is megjelent. Egyre több gép tud egyre jobban és hatékonyabban dolgozni az agráriumban, az emberi kézre, munkára pedig egyre kevesebb szükség van – a munkahelyek megóvása szintén fontos cél.

A jövőben meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a magán- és a közjó érdekében, szembesíteni az állami és a privát szektort a piaci hibákkal. Újra kell definiálni az egyensúlyt az EU, a tagállamok és a farmok felelősségében – egyszerűsíteni a szabályokat és elkerülni az ebből fakadó hibákat, plusz megtalálni a megoldást arra a kérdésre, hogy tartsuk meg az állásokat és hogyan erősítsük a technológia fejlődését – egyszerre.

Az igazgató kitért az élelmiszerlánc jövőjére is: megoldást kell találni az emberi, állati és növényi egészségre, ugyanakkor megfelelő mennyiséget kell előállítani megfelelő minőségen, a fenntarthatóságról már nem is beszélve…

A kiskereskedelem szerepét újra meg kell erősíteni. Ha a terméket végigkísérjük az előállítástól addig, míg az asztalra kerül, elkerülhetjük a minőségi romlást; a pazarlást, ha az előállító visszacsatolást kap a fogyasztott termék mennyiségéről,
a vásárló árérzékenységéről. Ez a kommunikáció és kapcsolat segíthet a kiegyensúlyozott szabályozás kialakításában.

Florence Buchholzer (képen) az Európai Bizottság, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési főigazgatóság tanácsadója. Ő a fenntarthatóságról és a növekedés javításának kihívásairól beszélt az EU agrárpolitikájában és a vidéki gazdaságokban.

A célok gazdasági téren: az intelligens és rugalmas mezőgazdaság segítése. Természetvédelmi téren: javítani a környezeti fenntarthatóságot és választ adni a klímaváltozás kihívásaira, problémáira. Társadalmi téren pedig: erősíteni a társadalmi-gazdasági szerkezetet a vidéki gazdaságokban is.

Oliver Sitar, az agrárpiacok irányításáért felelős egység alelnöke az EU élelmiszer-ellátási piac felügyeletéről beszélt. Ez az egység felügyeli a folyamatot, míg az étel a termelőtől az asztalunkra kerül – sőt még utána is. Vigyázzák, hogy minden az előírások szerint történjen a termelés és a feldolgozás során, hogy ne legyen szabálytalanság a szállításban, az élelmiszer tárolásában, míg a fogyasztóhoz kerül, illetve ügyelnek arra is, hogy a megmaradt élelmiszert megfelelő módon semmisítsék meg.

A munkájuk nem csak az élelmiszerbiztonság miatt fontos. Ők közvetítik a vásárlók preferenciáit, megváltozott igényeit a termelők felé, ahogyan azt is, miből mekkora a szükséges mennyiség. De mindemellett az ő munkájuk kell ahhoz is, hogy az élelmiszerek megfizethetőek legyenek, hogy a versenyhelyzet fennmaradjon a gyártók között, hogy a termelés a fenntarthatóságra törekedjen, illetve ügyelnek a foglalkoztatásra is.

A trend az élelmiszer-ellátási felügyelet tapasztalatai szerint a piacorientáltság (a KAP is egyre inkább azzá válik). Fontos feladatuk, hogy nyomást gyakoroljanak a költségvetésre, hogy továbbra is minőségi élelmiszerek jussanak el a fogyasztóhoz.

A korszerűsítésről és egyszerűsítésről szóló végleges közleményt a tervek szerint még idén év végéig közzéteszik.

-hj-

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!