Legenda az egyszikű gyomok ellen (x)

Agro Napló
A legszelektívebb egyszikű irtó készítmény. Napraforgó, repce, cukorrépa, hagyma posztemergens gyomirtására az egyik leghatékonyabb egyszikű irtó herbicid.

 

Hatásmechanizmus

A Perenal hatóanyaga, a haloxifop-R-metilészter az ariloxi-fenoxi-propionátok (Fop-ok) közé tartozik és az acetil-KoA karboxilázt (ACC-áz gátlás) gátolja a növényben (A herbicid-csoport). A levélen keresztül, felszívódva fejti ki hatását a magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen. A kezelt növények növekedése 24 órán belül leáll, majd 5-10 naponbelül sárgulni kezdenek (a hőmérsékleti viszonyoktól függően) és fokozatosan elhalnak. ‚Graminicid”, tehát a Graminae növénycsaládba tartozó gyomnövények ellen hatásos.

 

Javasolt növényvédelmi technológia

A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen azok 2-6 leveles állapotában a leghatékonyabb 0,5 l/ha dózisban. Érzékeny gyomok a kakaslábfű, muharfélék, köles fajok, vadzab, rozsnok fajok. Ősszel a gabona árvakelés, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnok-fajok ellen 0,4-0,5 l/ha dózisban kell kijuttatni.

 

Gyakorlati felhasználási javaslatok

 

Napraforgóban a kultúrnövény szik-8 leveles állapota között a leghatékonyabb. Később a növény borítása miatt a hatékonyság csökkenhet. Kiváló és költségkímélő komplex megoldás napraforgóban a Goal Duplo 0,5 l/ha dózisban preemergensen történő kijuttatása a kétszikű gyomok ellen és a Perenal-os állománykezelés az egyszikű gyomok ellen.

Herbicidtoleráns napraforgóban a kezelést közvetlenül a kétszikű irtás előtt (1-2 nappal) vagy CL napraforgóban a kétszikű irtást követő 10-14 nappal illetve a SU napraforgóban 5-7 nappal a kétszikű irtást követően kell elvégezni.

Repcében az árvakelésű gabona és a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok ellen azok 3 leveles állapotától a bokrosodásig a leghatékonyabb a kultúrnövény szik-8 leveles állapota között. Az árvakelés kezelésekor 3 leveles állapotig 0,4 l/ha dózist javaslunk, ezután a dózist növelni kell 0,5 l/ha-ra. Az őszi árpa árvakelés ellen 0,5 l/ha-t javasoljuk. A Perenal szelektivitása miatt kelőfélben lévő repcében is használható. A kijutattás történhet önállóan vagy gyomirtó szerekkel (pl. Ikarus, Galera illetve Runway) illetve rovarölő szerekkel (pl. Nurelle D) egymenetben. A permetlé egyszerre 4-5 hatóanyagnál többet ne tartalmazzon. Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt.

Cukorrépában a kultúrnövény 2-8 leveles állapota között önmagában célszerű kijuttatni. Hatásfokozó hozzáadása nem javasolt. Stresszes cukorrépa kezelése nem javasolt. Az esti vagy éjszakai órákban elvégzett kezelések biztonságosak és hatékonyabbak. Intenzív
csapadék vagy öntözés után legalább 1 napig ne kezeljünk.

Hagymában dughagyma esetében a meggyökeresedés után, míg a magról vetett esetében a kaszahányás (1-2 leveles stádium) után lehet a kezelést elvégezni A szelektivitás alapjának számít a viaszréteg. Ezért eső vagy öntözés után 2-3 (napsütéses, száraz) napig nem javasoljuk a kezelést. Csak önmagában történjen a kezelés, nedvesítő szer hozzáadása nem javasolt. 20 ºC felett ne kezeljünk. A kezeléskor a javasolt nyomás 1,8-2,2 bar és legalább 300-400 l/ha lémenynyiség legyen.

Vöröscsenkeszben (magtermesztés) tavasszal a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a bokrosodás végéig kell elvégezni a kezelést. A készítmény hatékony nagy széltippan (Apera spica-venti), puha rozsnok (Bormus mollis), meddő rozsnok (Bromus sterilis), csomós ebír (Dactylis glomerata), egérárpa (Hordeum murinum) és réti komócsin (Phleum pratense) ellen. A kezelés évében betakarítást követően dózistól függetlenül ősszel és a következő év tavaszán bármi vethető.

A főnövény kipusztulása esetén bármilyen kétszikű kultúra vethető. Kalászosok és kukorica a kezelést után 4 héttel, mély talajművelést követően vethetők. AKG programokban felhasználható.

A készítmény ugyanazon a területen háromévenként csak egy alkalommal használható!

Hatóanyag: 108 g/l haloxifop-R-metilészter

Formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC)

Forgalmazási kategória: I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

Munka-egészségügyi várakozási idő: 2 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Napraforgó: 100 nap, cukorrépa 90 nap, vöröshagyma: 28 nap, őszi káposztarepce: az előírt növényvédelmi technológia betartása mellett nem szükséges

Kiszerelés: 1 és 5 literes műanyag palack

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre több lesz a csapadék

Végre több lesz a csapadék

Országszerte mérséklődött az aszály az augusztus utolsó dekádjában kezdődött csapadékosabb időjárás hatására. A hét végéig nagy területen számíthatunk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06