Mit tehetünk a biztonságos repcetermesztésért? (x)

Agro Napló
A talajbaktériumok technológiába emelése ma már nem lehet kérdés a korszerűen gazdálkodó termelők számára. Ugyanis a szervetlen műtrágyák hatása jelentősen függ a talaj tápanyag szolgáltató képességétől, ez pedig a talaj mikrobiológiai aktivitásának függvénye, mint ahogy a talaj vitalitása, termőképessége is. Nincs annál keserűbb tapasztalat egy gazdának, amikor a kijuttatott tápelemek nem hozzák a megfelelő, elvárt hatást. Mit tehetünk?

Talajoltás BactoFil® B10 baktériumkészítménnyel!

A BactoFil® B10 talajoltás előnyei:

  • lebontja az elővetemény megmaradt szármaradványait,
  • a szármaradványok elbontásával párhuzamosan a talajkolloidok építésével hozzájárul a talaj szerkezetének, vízháztartásának javításához, ami elengedhetetlen akár extrém csapadékos, akár extrém szárazság idején,
  • jelentősen fokozza a szervetlen műtrágyák (N;P;K) hasznosulását, illetve a légköri nitrogén megkötésével tovább javítja a nitrogénháztartást,
  • hormon- és vitamintermelése jelentős támogatást jelent a csíranövény számára,
  • a Pseudomonas fluorescens törzs intenzíven vonja el a fonalas gombák (szklerotínia) elől az életfolyamataihoz létfontosságú a vasionokat (Fe++), ezáltal szaporodásuk és fertőzési potenciáljuk erősen csökken.

A kalászosok a repce leggyakoribb előveteményei. Érdemes látnunk, hogy a visszamaradt gyökér-és szármaradványok milyen mennyiségű és értékű - a repce számára felvehetetlen - nitrogén, foszfor és kálium tápanyagot tartalmaznak. Ez a tápanyag mennyiség a BactoFil® B10 használatával felvehetővé tehető.

 

Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét. A BactoFil® B10-ben lévő talajbaktériumok auxint, gibberellint, kinetint szintetizálnak, melyek nagymértékben elősegítik a csírázást és a gyors és egyenletes kelést. A repce mélyre hatoló gyökérzetet fejleszt, ellenállóbbá válik a kifagyással és felfagyással szemben. A télállóság ily módon történő növelése különösen nagy jelentőséggel bír. A BactoFil® B10 korlátlanul használható nitrát érzékeny területeken, mely tovább növeli a termék értékét!

A Trichoderma harzianum hiperparazita hasznos gombát tartalmazó TrichoMAX mikrobiológiai készítmény BactoFil® baktériumtrágyával történő együttes kijuttatása jelentősen csökkenti a talajból támadó szklerotínia fertőzés kialakulásának esélyét!
Mert:

  • a BactoFil® B10-ben lévő Pseudomonas fluorescens sziderofor termelésével tovább segíti a TrichoMAX szklerotínia elleni biokontroll hatását
  • stimulálja a kultúrnövény immunrendszerét, segítve a növények kórtani ellenálló képességét

További információkért keresse területi képviselőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?