2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Bemutatták a vetőmagszektort érintő legújabb Bayer fejlesztéseket

Agro Napló
A budapesti Vetőmag Világkongresszus kiváló alkalmat teremtett arra, hogy a Bayer bemutassa a sajtó képviselőinek e téren elért legújabb innovációit.

Az utóbbi két esztendőben mintegy 10%-os növekedést produkáló, világszinten 3500 alkalmazottat foglalkoztató Bayer Vetőmag Üzletágat Charles Grange, az AMMEE régió üzletágvezetője mutatta be. Kiemelte, hogy a Bayer a vetőmagiparban is vezető pozíciót tölt be az InVigor canola repcének, a Fiber Max gyapotnak és az Arize hibrid rizsnek is köszönhetően. A Nunhems zöldségvetőmagok piacrésze a ranglista negyedik helyére emeli a Bayert ebben a szegmensben. A vállalat újdonságai közül a Bayer hibrid búza programjára és a kipergésellenálló repcére hívta fel a figyelmet. Ez utóbbi hazai relevanciája, hogy 2016-ban a vállalat a világon elsőként Magyarországon jelentette be regisztrációra az első kipergésellenálló őszi káposztarepce hibridjét.

 

Megalkották ugyanis a kipergés ellenálló repcét

A repcebecők két falát egy speciális szövet tartja össze erősen. Amikor a becő beérett, ez a szövet elhal, elveszíti rugalmasságát, a becő felreped, és a magok kiperegnek. Ez természetes folyamat, azonban a repcetermesztés szempontjából problémát jelent a heterogén érés miatt. „Ha a már érett állományt erős széllökések érik, a becők felnyílnak és a termésveszteség akár jelentős méreteket is ölthet”.

A Bayer fejlesztő csapata új megoldást fejlesztett ki, amely megóvja a növény olajban gazdag magjait a kipergéstől. Hogy ezt megvalósítsák, megváltoztatták a botanikusok által kopácsnak (a becő felnyílási zónájának) nevezett rész jellemzőit, mégpedig az IND gén szabályozásával, ami felelős a törékeny szövet kialakulásáért.

Több mint tíz év laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi kutatómunka, továbbá egy 3 éves szabadföldi kísérleti fázis kellett ahhoz, hogy a növény pontosan az általuk keresett jellemzőkkel rendelkezzen, vagyis a becők ne legyenek túl ellenállóak, de ne is nyíljanak fel nagyon könnyen.

Az első ilyen canola típusú tavaszi repce vetőmagját a gazdálkodók Kanadában már megvásárolhatják InVigor™ L140P néven. A kanadai gazdálkodók számára a betakarítási időszak nyugalmasabb lesz, nem kell aggódniuk a jelentős termésveszteség kockázata miatt. Lehetőségük van a magas olajtartalmú canola repcét az optimális időben, egy menetben betakarítani, így a termés kellően be tud érni, nem kell alkalmazni a plusz munkafolyamatot jelentő kétmenetes betakarítást. A jobb minőségű, maggal kitelt becőknek köszönhetően nagyobb hozam érhető el.

 

Komplex gondolkodás csávázásban

A Bayer Seed Growth fejlesztői a Franciaországban található kutató-fejlesztő és gyártó központjukban, továbbá világszerte 5 csávázási laboratóriumukban foglalkoznak a vetőmagszektor minden szereplője számára kínált, egymásra épülő szolgáltatásokkal, készítményekkel, csávázási segédanyagokkal és csávázógépekkel – mondta Martin Gruss, a Bayer Csávázószer Üzletág vezetője.

A komplex gondolkodás jellemzi a csávázószer fejlesztéseiket, igyekeznek egyszerre megküzdeni a talajlakó kártevőkkel és az állományt megtámadó kórokozókkal, javítva a kezelt magok csírázóképességét, a fejlődő növény tápanyag-hasznosítását. Ennek eredményeképpen az USA-ban már nagy népszerűségnek örvend a VOTIVO biológiai csávázószer, mely összetett hatást képes kifejteni a csírázó kukoricára oly módon, hogy jótékony baktériumok segítségével erősíti a gyökér fejlődését, továbbá védelmet biztosít a fonálférgek ellen. 2019-re tervezi a cég a készítmény európai bevezetését.

 

BaySTEP technológia, ami a vetőmagok zenéjére alapoz

A jó csávázási gyakorlat elengedhetetlen a sikeres termesztéshez. A Bayer optimalizálva a csávázási folyamatot, tökéletesítette a precíziós csávázás technikáját. A mai modern szakaszos üzemelésű csávázógépek számítógép vezérelt adagoló rendszerekkel rendelkeznek, amelyek egyöntetű és azonos mennyiségű csávázószer bevonatot képesek biztosítani a vetőmag felületén. A szárítási szakaszban viszont annak az optimális pontnak a meghatározása, hogy melyik pillanatban kell kinyitni a berendezést ahhoz, hogy a kezelt magokon lévő anyag túlszáradása ne következzen be, ezáltal ledörzsölődés jöjjön létre, kihívás elé állította a szakembereket.

A vájt fülű gépmesterek technikáját „ellesve” lépett a Bayer és megalkotta a hang alapú technológiát, a „vetőmagok zenéjét” mérni képes akusztikus berendezést, ami garantálja az optimális fedettségi állapot elérését. A mikrofonból és szoftverből álló rendszer a meglévő gépekhez adaptálható, a jövő évben várható az európai piacokon való megjelenése.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új (gondolat)vetés a csávázásban

Új (gondolat)vetés a csávázásban

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ez idáig a talajlakó é...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!