2024. május 14. kedd Bonifác

ÚJ BÚZAFAJTA A BAROMFIAK EGÉSZSÉGES CSONTOZATÁÉRT

Agro Napló
A kutatók azt mondják, találtak egy olyan különleges búzát, amely képes csökkenteni a takarmánykiegészítők használatát, mivel tartalmaz minden olyan kulcsfontosságú tápanyagot, ami az egészséges csontok kialakulását teszi lehetővé baromfiknál. 

Egy közös kutatásban az angliai Nottingham Trent egyetem és a dán Aarhus egyetem kutatói erős csontszerkezetet akartak fejleszteni a madaraknak. Az Aarhus egyetem molekuláris biológiai és genetikai tanszékének tudósai fedezték fel azt a természetes nemesítéssel előállított búzát, amely nagy mennyiségű fitázt termel, egy enzimet, mely szükséges a foszfor lebontásához, és amelyre a madaraknak szükségük van az egészséges csontváz kialakításához. Míg a dánok kifejlesztették a búzát, a Nottingham csoportja tesztelte azt az egyetem saját baromfikutató részlegén.

Fotó: Bart Nijs

Foszfor: A kulcs alkotóelem

Az utóbbi 50 évben kimagasló növekedési rátákat értek el a madaraknál, de most a hangsúly egy egészséges, jól fejlett csontváz kialakításán van. A takarmányozási szakemberek kiegészítéssel biztosították az étrend ásványi anyag egyensúlyát. A kulcs alkotóelem a foszfor, egy ásványi anyag a növényi szövetekben, a gabonafélékben és olajos magvakban, amely létfontosságú a csontváz növekedéséhez és fenntartásához. Azonban nem csak a foszfor-kiegészítés nagyon drága, hanem a növényi eredetű foszfor is, ami jelen van a baromfi- és sertéstakarmányokban, nagyon alacsony a hasznosulása, mert a növényi anyagokban fitát formájában van jelen. A fitát alakban lévő foszfort nem képesek hasznosítani a monogasztrikus állatok, mert gyomrukban nagyon kevés a fitáz enzim, amely szükséges ahhoz, hogy a fitátból a foszfort felvehetővé tegyék. Ez az antinutritív hatása a fitátnak több mint 1,3 milliárd fontba (1,5 milliárd euró) kerül a termelőknek évente. Ráadásul a fitát alakban lévő foszfornak negatív környezeti hatása is lehet az eutrofizáció révén.

Búza magas fitáztartalommal

A legutóbbi munkájuk során az Aarhus egyetem növénynemesítői arra használták a tudásukat, hogy egy egyszerű és hatékony termeszthetőségű búzát állítsanak elő magas fitáztartalommal. A Nottingham Trent egyetem baromfi táplálkozási kutatócsoportja ezután megtervezett és kivitelezett egy baromfi tápanyag-kísérletet, hogy összevessék ezt az új fitázforrást a hagyományos baromfitakarmányokkal. Az derült ki, hogy a magas fitáztartalmú búza takarmányba keverése nagyon hatékony módja a foszfor felszabadításának. Dr. Henrik Brinch-Pedersen, az Aarhus egyetem csoportjának vezetője így fogalmazott: „Magas fitázaktivitás elérése a búzaszemekben már évek óta cél volt. Most, hogy ez megvalósult, az egy mérföldkő, de látni azt, hogy jól működik az állati takarmányozásban, az rendkívüli előrelépés. Különösen izgalmas kiegészítő következménye, hogy talán az embereknél is működhet. Világszerte 700 millió ember szenved vérszegénységben, amely részben az étrendjük magas fitáttartalmának tudható be.

Egy olyan búzafajta biztosítása, melynek saját fitátlebontó enzime van, nagy előrelépést jelenthet sok nemzet egészségének javításában.”

További lehetőségeket tártak fel

Dr. Emily Burton, a Nottingham Trent egyetem baromfikutató csoportjának vezetője hozzátette: „Izgalmas volt felfedezni egy teljesen más módot a húscélú csirkék foszforszükségletének kielégítésére. A búza eredetű fitáz további lehetőségei után fogunk kutatni, mivel egy feltörekvő kutatás ezen a területen megmutatta, hogy a fitát antinutritív hatásai a baromfiknál messze túlnyúlik az elzárt foszforon.”
               
               

Forrás: AllAboutFeed News, 2017. 04. 05.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?