Hatékonyság és biztonság új dimenzióban

Agro Napló
A 2017 mozgalmas év a Valkon 2007 Kft. történetében. Tíz éves fennállását ünnepli idén a kecskeméti székhelyű cég, továbbá januárban az AgrárgépShow keretein belül mutatta be az első teljesen elektromos üzemű rakodógépét, amely főszereplője volt az áprilisban négy helyszínen megrendezett gyakorlati bemutatójának. A körút célja az volt, hogy a gazdálkodók, gépkezelők kipróbálhassák a gépeket és megtapasztalják azok előnyeit.

A Kramer gépeket német gyárban szerelik, német minőségbiztosítással rendelkeznek, jó minőségűek, strapabíróak. Ez megfelelő pozíció ahhoz, hogy minél több gépet tudjanak értékesíteni a magyar piacon – hangsúlyozta Bárth Gábor termékmenedzser.

A tesztkörút egyik főszereplője a KT276 típus volt – amely az egyik legkedveltebb a gazdák körében. Kompakt méreteivel (1980 mm magasság; 1960 mm szélesség) 2,7 tonnát képes megmozgatni, a teleszkóp 6 méter hosszúságig képes kinyúlni.

 

Baráth Gábor termékmenedzser

 

A KT276 típus régi típusú istállókba is könnyen befér. A manőverezés szintén egyszerű a négykerékkormányzásnak, a 40 fokos alákormányzási szögeknek és a háromféle választható kormányzási módnak (négykerék; első kerék; „kutyázó”/oldalazó mozgás) köszönhetően. A hidrosztatikus összkerékhajtás és a fokozatmentes váltás miatt verhetetlen a manőverezés, kitűnő terepi mozgékonyság és élvezetes manőverezhetőség érhető el. A 6 méteres emelési magasságnak és a gyorsan cserélhető adaptereknek köszönhetően a bálák rakodása vagy a termények rendezése is végezhető egy ugyanazon géppel.

 

 

 

KL25.5e

 

A teszt örút másik résztvevője az elektromos üzemű KL25.5e típus volt. A gép egy integrált töltővel rendelkezik, egy egyszerű 230 voltos csatlakozó segítségével tudjuk az akkumulátort feltölteni. A két elektromotornak köszönhetően a menetelés és a hidraulika funkciók elkülönülnek, függetlenek egymástól. A munkagép környezetbarát, nincs közvetlen károsanyag-kibocsátás, hangszennyezés. Az alacsony üzemeltetési költségek hónapok alatt megmutatkoznak a hasonló méretű dízel üzemű versenytársakhoz képest. Nem kell az egyre dráguló üzemanyagot beletölteni a gépbe, csupán a konnektorba bedugni. Egyre több helyen látni a háztetőkön megjelenő napelemeket és olyan üzemeket, ahol önmaguknak állítják elő az elektromos áramot. A folyamatos szervizköltségek is jelentősen csökkennek, hiszen a gépnél nincs már szükség az időszakos motorolaj és szűrők cseréjére, amelyek a gép élete során súlyos költséget rónak az üzemeltetőkre.

 

 

Hans-Peter Kärcher, a Kramer rakodók piacfejlesztési menedzsere, a márka magyarországi felelőse a magyar bemutató körúton elmondta, a tradicionális Kramer márka jól ismert Európában, legismertebb a gazdaságilag kulcsfontosságú országokban, úgy mint Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság. Az elektromos rakodóval új piacot szeretnének létrehozni, az elektromosság fontos trend lesz a mezőgazdaságban, mivel nincs károsanyag-kibocsátás. Alacsony továbbá az üzemeltetési költség, hiszen nem kell drága üzemanyaggal tölteni és az egyre szigorodó emissziós szabályoknak folyamatosan megfelelni.

 

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?