NITROGÉN STABILIZÁTOR HASZNÁLATA

Agro Napló
Az Európai Unió Klíma politikájáért felelős Főigazgatóság (DG Climate Action) megbízásából 2016-ban készített tanulmányt az Európai Környezetpolitikai Intézete az agrárium klímaváltozásban betöltött szerepéről, helyzetéről.

A dokumentum rámutat arra, hogy az agrárium adja az EU teljes üvegházhatásúgáz emissziónak 12%-át (ez az ÜHG kibocsátás is hozzájárul a globális felmelegedéséhez). Ez a negatív adat legnagyobb részt az állattenyésztésből származó szervestrágyák és a helytelen nitrogén utánpótlási gyakorlatból származik. A mikrobiális tevékenység folyamatosan termeli ezeket a gázokat. Ezért a dokumentum 22 különböző javaslatot tesz arra, hogy a 2020 utáni közös agrárpolitika (KAP) milyen eszközökkel tudná lényegesen csökkenteni ezt az értéket.

A legfontossabb eszköz a nitrogén stabilizátorok használata lehet. Ezek az anyagok blokkolják a nitrifikációban részt vevő mikróbák élettevékenységét, ezért a kultúrnövények termesztéséhez kijuttatott szerves és/vagy szervetlen trágyákból származó nitrogén formák NEM a KÖRNYEZETET TERHELIK, hanem a növények táplálását fogják szolgálni. Ezen eszközök használatával nemcsak a klima politikai célok eléréséhez járulnak hozzá az EU gazdálkodói. hanem termelésük eredményessége is jelentősen javul.

TECHNOLÓGIA KUKORICÁBAN, GABONÁBAN

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni az első fejtrágyázás alkalmával. Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során be kell tartani a folyékony nitrogén-trágyázás szabályait. Ezek a következők:

  • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar
  • nagyon durva cseppek: 1000 µm felett
  • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű vagy ütközőlapos fúvóka
  • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h
  • szeles idő után várni kell néhány napot
  • álló helyzetben ne ‚nyomassuk meg a gépet”
  • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni
  • tűző napsütésben nagyobb a perzselés veszélye

A kezeléseket célszerű minél hamarabb elvégezni, amíg a növényzet be nem borítja a talajfelszínt. Az N-Lock-al a talajt kell kezelni. Az N-Lockot közvetlenül a permetezés előtt kell a tartályba tenni. A permetlé készítése során folyamatosan kell a tartályba adagolni a terméket a minél homogénabb eloszlás miatt.

A nitrogénstabilizáló N-Lock – hatásmechanizmusából adódóan – Nitrosollal, karbamiddal és hígtrágyával együtt használható eredményesen.

Az N-LOCK nevű nitrogén stabilizátor kiváló eszköze az intenzív gazdálkodást folytató termelőknek. Különösen a kukorica termesztése során lehet látványos termésbeli többletet tapasztalni.

DOW AGROSCIENCES KFT.: A világ egyik vezető agrárinput vállalataként folyamatosan fejleszti termékeit, hogy megfeleljen a környezeti, termelői és fogyasztói elvárásoknak. Ezen folyamat szerves része, hogy a cég  figyelemmel kíséri a globális környezet változásait és ezekre a kihívásokra ad választ. Az N-LOCK 2016 ban már több, mint 100 000 hektáron garantálta, a jelentős terméstöbbletet és nitrogén felhasználás hatékonyság javulást a magyar gazdálkodóknak.  ‚Az ember igazán akkor ütközött össze környezetével, amikor a környezete, mint természeti lényt nem tudta tovább eltartani. Amikor a gyűjtögetés, a vadászat és a halászat erőforrásai elégtelenné váltak, a vadászmező kicsi lett.” * A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az innovatív formulációval rendelkező és nagyhatású hatóanyagot tartalmazó N-Lock készítmény a magas termést a hatékonysággal párosítja.

*Dr Kádár Imre Szennyvizek, iszapok, komposzotk, szervestrágyák a talajtermékenység szolgálatában, 2013 Budapest MTA

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

Jövőre indul az Agro-ökológiai Program

2023-ban új közvetlen támogatási formával bővül a Közös Agrárpolitika agrár-környezetgazdálkodási eszköztára. A hektáralapú támogatás célja a környeze...

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Szántóföldi vetésváltás 2023-tól

Az idei nyáron számos termelőnek az aszály jelentette nehézségek határozzák meg az életét. Ugyanakkor az előretekintés és a tervezés érdekében indokol...

Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!