„Megtaláltam azt, amit kerestem”

Agro Napló
14 hónap használat után túl a 3000. üzemórán a Sárkeresztesen gazdára lelt Kubota M110GX. A Sárkeresztesi Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjét és a traktor kezelőjét kérdeztük a Kubotával való kapcsolatukról és, hogy 2015-ben miért esett ismét a japán márkára a választásuk.

 

Az 1999-ben alakult Sárkeresztesi Mezőgazdasági Zrt. közel 1600 hektáron foglalkozik növénytermesztéssel és állatállományuk is nagy jelentőséggel bír. Tejelő tehenészetük 310 tehenet számlál, teljes állományuk a szaporulattal együtt 550–600. Ahhoz, hogy a tehenek megfelelő minőségű és mennyiségű tejet adjanak, elengedhetetlen, hogy az állatok napirendje pontos, pihenésük zavartalan legyen. A legkisebb probléma is jelentős csökkenést okozhat, így a legüzembiztosabb erőgép mellé esett a választásuk több mint 5 évvel ezelőtt. Gesztesi Tamás ügyvezető igazgató úr ezen fő szempontot figyelembe véve döntött akkor úgy, hogy a korábban használt elavult traktorukat egy megbízhatóbb, pontosabb és gyorsabb technológiára cseréli, mely a modern munkaeszközökkel még hatékonyabb munkavégzést eredményez. A Kubota márkával először egy kiállításon találkozott, ahol már akkor szimpatikussá váltak számára ezek a japán gyártású traktorok. Óriási, világszínvonalú gépgyártó cég hírében áll, aki minimális beszállítói körrel rendelkezik, „mindent maga gyárt” biztos hátteret nyújtva a felhasználók számára. Több olyan gazda véleményét is megkérdezte a beruházás előtt, akik Kubota erőgépeket használnak munkájuk során, így a pozitív visszajelzések hatására a meggyőző japán technológia és gyártásszínvonal mellett tette le a voksát. Elsőként egy 95 lóerős Kubota M9540 került a gazdaság birtokába, amelyet 2012 márciusában vásároltak tartós extrém használatra: elsősorban a tehenészeti telepen történő munkavégzésre, szippantó kocsi húzásra, bálabontásra, -kiosztásra, etetőkocsi üzemeltetésre. A jármű üzembiztosságáról és megbízhatóságáról tanúskodik, hogy az évek alatt mindössze egyetlen apró, csavar okozta meghibásodása volt. Az üzemórák száma 10000 fölé emelkedett, a munkaeszközök teljesítményigénye pedig később új, nagyobb erőgép beszerzésének gondolatát vetette fel. Bár a feladatokat 100%-os teljesítmény kihasználással, kedvező fogyasztással tökéletesen ellátta, a tulajdonos 2015 novemberében úgy döntött, hogy munkáját egy új Kubota, a 116 lóerős M110GX traktor veszi át, a 95 lóerős gép pedig a növénytermesztésben folytatja pályafutását. A beszerzés óta eltelt 14 hónap alatt a jármű 3000 üzemórát dolgozott meghibásodás nélkül. Gesztesi úr kiemelte, hogy bár nem jellemző a Kubotára a meghibásodás, ennek ellenére nagyon megnyugtató számára, hogy a Két-KATA Kft., mint a márka kizárólagos magyarországi forgalmazója az egész országot lefedő gyors és szakszerű szervizhálózattal áll a tulajdonosok rendelkezésére. A megbízhatóságot tanúsítja, hogy a gyártó 3 év vagy 3000 üzemóra garanciát vállal mezőgazdasági traktoraira.

Az M110GX traktor a közel másfél éves munkája alatt nem okozott csalódást a tehenészet számára. A váltásnak köszönhetően az addig tapasztalt kedvező fogyasztást sikerült még alacsonyabbá tenni, a tágasabb és kényelmesebb fülke kiváló vezetői környezetet teremt, a traktor magasságának köszönhetően a látótér is megnövekedett, így még hatékonyabb munkavégzést elérve. Beszélgetésünket Gesztesi úr azzal zárta, hogy minden gazdának nagyon szívesen ajánlaná és ebben a 140 lóerőig tartó kis- és közép kategóriában ő sem választana mást, csak Kubotát.

„Megtaláltam azt, amit kerestem”- hangzott el.

Az M110GX kapcsán megkértük Pánczél Gábor gépkezelőt is, hogy ossza meg velünk tapasztalatait. A traktor adta vezetői környezetet Gábor maximálisan kiélvezi; 210 cm-es magassága ellenére is nagyon kényelmesnek találja az Ultra Grand II fülkét: tágas, csendes és a vezetőülés is nagyon komfortos.
A gépkezelővel folytatott beszélgetésünk során a műszaki paraméterekre helyeztük a hangsúlyt. Nagyon meg van elégedve a 24/24-es csoport-powershift váltóval, ami 8 sebességgel és 3 fokozattal (gyors, közepes, lassú) rendelkezik. A 3 fokozat mindegyikét kihasználják a tehenészeti telepen való munkavégzés során: a gyorsat országúton, a közepeset etetéskor, a lassú, mászó fokozatot bálabontáskor. A tehenészetben lényegesen többször használják a praktikus irányváltót, mint a szántóföldeken. Tapasztalatai szerint a gép Bi-Speed kanyarodási rendszer bekapcsolása nélkül is fordulékonyabb versenytársainál, így mivel vontatott munkaeszközöket használnak, nincs is szükség aktiválására.  Munkagépek alkalmazása esetén az 540/540E TLT és a 4800 kg-os önsúly is nagy megelégedettségre tett szert. „Alacsony, 1500 1/perces fordulaton is kiválóan működtet mindent”. Gábornak volt alkalma kipróbálni az M110GX-et szántóföldön is, kötött talajon, 1 késes lúdtalpkapával szerelt mélylazítóval. A nehéz talajviszonyok ellenére is kiválóan vizsgázott a Kubota: „nem erőlködött és jobban rugózik a fülkéje, mint más, hasonló kategóriás rugózott fülkével rendelkező versenytársé”.

Semmi nem is jelent többet annál, mint a felhasználó és a tulajdonos abszolút pozitív tapasztalata egy gépet illetően. „Nem is lehet szavakba önteni, milyen jó az a traktor, amelyik olajcserétől olajcseréig nem áll meg”.

 

Forgalmazói ajánlat

A japán Kubota MGX széria tagjai az elmúlt időszakban sok gazda megbízható társává váltak Magyarországon is. Az MGX-ek jelenleg 2 teljesítményváltozatban érhetőek el; az M110GX 116 lóerő, az M135GXS 140 lóerő teljesítménnyel. 2017-ben utolsó lehetőségként AdBlue rendszer nélkül kínáljuk Önöknek a sikerszéria tagjait, így rendkívüli kedvezménnyel, a régi áron most minden megvásárolt Kubota GX traktor mellé grátisz műtrágyaszórót adunk!

Két-Kata Kft.

06-28/465-053

kubota@ketkata.hu

 

A cikk szerzője: Két-Kata Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Weidemann at EuroTier 2022

Weidemann at EuroTier 2022

The reworked Weidemann Hoftrac® 1190e with Lithium-Ion battery | 1260LP – a reinterpretation of a Weidemann classic! | The Weidemann telehandler T4512...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!