A bálázási idő csökkentésére, a bálázási teljesítmények növelésére irányuló fejlesztések

Agro Napló
A bálázógép fejlesztéseket, a bála készítésére fordított idő csökkentése, a bálázási teljesítmény növelése, mind a két fő követelmény motiválja. Minél rövidebb idő alatt készítse el a bálázó – legyen az hengeres, vagy szögletes – a bálát, és ezen belül a bálakészítés ideje arányaiban növekvő legyen a kötözési és kirakási időhöz képest (vagy ez ki is iktatható), annál nagyobb a bálázógép produktív teljesítménye.

Az egy bála elkészítésére fordított idő csökkenthető:

  • a munkasebesség és az áteresztőképesség növelésével,
  • a kötözési és a kirakási idők csökkentésével,
  • hengeres bálázóknál folyamatos – nonstop – bálázással.

A bálázási teljesítmény növelhető:

  • a bálakészítés idejének csökkentésével (előző pontok),
  • tömörebb, nagyobb tömegű bálák készítésével,
  • a kiszolgáló mellékidők (pl. kötözőanyag csere) csökkentésével.

Hengeres bálázók áteresztőképességének növelése

A bálázás során a munkasebesség a gép áteresztőképességének a függvényében növelhető, amely lehetővé teszi a bálázási teljesítmény növekedését és a bálakészítés idejének csökkentését.
A hengeres nagybálázóknál a nagyobb átmérőjű és fordulatszámú 5 tűtengelyes rendfelszedő dobokkal, valamint a nagyobb átmérőjű és újszerű elrendezésű csillagrotorokkal, az anyagáram kontinuitásának javításával, ill. a bálaképző szerkezetek (dobok, szalagok stb.) kerületi sebességének fokozásával növelhető a bálázók áteresztőképessége és teljesítménye. A CLAAS Variant 465 RC Pro bálázónál a 360º-os nagy átmérőjű adagoló csillagrotor és a 3 m/s heveder- (szalag) sebesség, ill. az automatikus tömörségszabályozás teszi lehetővé az áteresztőképesség növelését és a bálázási idő csökkentését. A John Deere 960-as változókamrás bálázóval is az új, robusztusabb kialakítású pick-up és az adagoló csillagrotor járul hozzá az áteresztőképesség növeléséhez. A Pöttinger Impress 185 VC Pro változó kamrás hengeres nagybálázónál a nagy teljesítményű rendfelszedő és a megszokotthoz képest ellentétes (felső szállítású), nagy átmérőjű adagoló csillagrotor és a megnövelt hevedersebesség járul hozzá az áteresztőképesség növeléséhez. A Göweil G-1F 125 fix kamrás bálázó nyolc ágú, nagy átmérőjű, automata anyagáramlás-szabályzóval (AFC) felszerelt adagoló csillagrotorja az áteresztőképesség növelésének a kulcsa.
A hagyományos hengeres nagybálázóknak a bála kötözéséhez és kirakásához meg kell állniuk, ennek ideje beletartozik a bálázó produktív idejébe, de az alapidőn (bálázási időn) túli időt jelenti, amelyet minimalizálni lehet.

A bálakötözési idő jelentősen csökkenthető netz hálós és takarófóliás kötözéssel. Míg egyágú zsineges kötözésnél a bála a bálakamrában 22–25 fordulatot, kétágú kötözésnél ennek felét, 11-12 fordulatot tesz meg, addig a netz hálós kötözésnél csupán csak 3,0–3,5 fordulatra, takarófóliás kötözésnél pedig 2,0–2,5 fordulatra van szüksége a bálának. Ez önmagában a kötözési idő 70–80%-os mérséklését teszi lehetővé. Az állásidő tovább csökkenthető a bálakirakás – a kamraajtó nyitásának és bála kigördítésének – gyorsításával. A bemutatott új fejlesztésű hengeres nagybálázóknál a bálakirakás csupán 6-7 sec-ot vesz igénybe. Ennél is kisebb (4-5 sec) a John Deere 960-as bálázónál a kirakási idő, amely a könnyű szerkezetes, ponyvás, gyors nyitású harmonika kamraajtójának és az 5-5 cm-re kifelé elmozduló bálakamra oldalfalaknak köszönhető.
A bálázási teljesítmény növelését és a bálakészítés idejének lerövidítését segíti elő a bálázóknál a traktor vezetőfülkéjéből bálamonitorról ISOBUS-on keresztül történő vezérlése, ellenőrzése is. Több gyártó ajánl a bálázóihoz a traktor sebességét és a bálázó áteresztőképességét összehangoló automatikus szabályzókat (CLAAS, John Deere, Krone), amellyel a lehető legnagyobb teljesítmények hozhatók ki a bálázókból (1. táblázat).

Folyamatos üzemű (nonstop) hengeres bálázók

A nonstop üzemű hengeres nagybálázó konstrukciókat is az hívta életre, hogy a bálázónak ne kelljen megállnia a kötözéshez és bálakirakáshoz, azaz a bálázó teljes produktív idejét bálakészítéssel töltse el, ezen belül a legnagyobb áteresztőképesség mellett a lehető legkevesebb időráfordítással készüljenek a bálák. Jelenleg három neves bálázógép gyártó is rendelkezik folyamatos üzemű, de eltérő konstrukciójú hengeres nagybálázóval (2. táblázat).

Elsőként a Krone jelent meg az Ultima CF 155 XC változó kamraméretű, automata nonstop hengeres bálázójával. A bálacsomagolóval összeépített bálázó 50%-kal több bálát képes elkészíteni óránként, mint a szakaszos üzemű netz hálós kötözésű társai. A nagy teljesítményű pick-up-al és szeletelős, adagolós csillagrotorral felszerelt bálázó az adagolórotor és a bálakamra között alsó- és felső szalaggal behatárolt, táguló pufferoló előtároló térrel rendelkezik, amely a kész bála kötözésének és kirakásának idejére képes befogadni a szálas anyagot, majd a bálakamra kiürítése után, a pufferolt szálastakarmányt automatikusan a kamrába juttatni. Így nem kell a bálázónak megállnia a kötözéshez. A rudas-láncos bálasodró és tömörítő szerkezet belső hurkos ága tömöríti a szálas anyagot 1,25–1,5 m közötti egyenletes, tömör hengeres nagybálává, a rudas lánc külső ága tárolja, feszíti és adagolja a bálaátmérővel növekvő bálakamra határoló láncrészt. A bálázóval széna-, szalma- és szenázsbálák is készíthetők. Szenázsbálák készítéséhez különböző számú (7/13/26) szeletelőkéssel is felszerelhető. Netz hálót vagy takarófóliát használ a kötözésnél, és ráépített bálacsomagolóval is rendelkezik. A bálázó és vontató traktor összehangolt üzeméről az ISOBUS és TIMS (Traktor-Implement-Management-System) gondoskodik.

A Vicon FastBale nonstop bálázója, az előzőtől merően, eltérő konstrukciót képvisel. Az állandó kamramérettel dolgozó dobos, sodró rendszerű, fix kamrás bálázó eleve két egymással összeköttetésben álló bálakamrából épül fel. A bála készítése a palástján 11 tömörítődobbal dolgozó előkamrában kezdődik, mialatt az előzőleg elkészült bálát 13 dobos főkamrában beköti a gép. Az előkamrában 80–85 cm átmérővel elkészült bálát a gép automatikusan a főkamrában továbbítja és a szálasanyag-áramlást is átváltja a főkamra irányába. A végleges 1,25–1,27 m átmérőjű bála a főkamrában készül el, majd a kötözés megkezdése előtt, a szálasanyag-adagolás ismét áttevődik az előkamra irányába. A bálázó nagy teljesítményű, 80 cm átmérőjű SFS (Super Feed System) adagoló csillagrotorral rendelkezik, amelybe 12/13 vagy 25 db szeletelőkés is beszerelhető. A Vicon FastBale bálacsomagolóval összeépített változatban is készül. A különleges bölcsős kiképzésű bálacsomagoló sajátossága, hogy vízszintes fóliatekerccsel dolgozik és helytakarékos konstrukció. A bálázó a Kverneland Tellus terminálról vezérelhető, amely szintén képes a traktor és a bálázó teljesítményének energetikai összehangolására.

A Lely Contionous BS nonstop bálázószalagos (hevederes) rendszerű és változó kamrával dolgozó bálázó. Ennél a gépnél a bála egy ugyanazon kamrában két lépcsőben készül, amelyet az extra (22 m) hosszúságú 16 db vezető- és feszítőgörgőn megvezetett és egyidőben (egy kisebb és egy nagyobb) két bálakamrát is megformázni képes gumihevederek tesznek lehetővé. A bálázás kezdetén az adagoló csillagrotor mögött kialakult bálamagképző kamra kezdi formázni a bálát mindaddig, amíg az elkészült bála kötözése zajlik, majd a hevederszalagok átrendeződése után a kamra mérete fokozatosan növekszik, míg a bála el nem éri a végleges (1,0–2,0 m) átmérőjét. A Lely bálázó is nagy teljesítményű pick-uppal és adagoló csillagrotorral rendelkezik és 7/12/13, vagy 25 szeletelőkéssel szerelhető fel. Netz hálóval vagy takarófóliával zárja le a kirakás előtt a bála palástját. ISOBUS és vezérlő terminál is tartozik a bálázóhoz.

Nagy teljesítményű szögletes nagybálázók

A szögletes nagybálázóknál ez egy bála készítésére fordított időt az áteresztőképesség és a bálatömörség növelésével igyekeznek javítani a gyártók (3. táblázat). A legújabb fejlesztésű CLAAS Quadrant 5300 szögletes nagybálázó áteresztőképességét nagy teljesítményű rendfelszedővel és PFS átmenő csigával, ill. interaktív adagoló-daraboló csillagrotorral és Raffer hajtással növelték meg.

Háromféle 25 késes RotoCut, 51 késes FineCut, vagy 180 késes SpeciaCut – daraboló szerkezettel szerelhető fel a bálázó. Ezzel és 40 cm-rel meghosszabbított bálacsatornával, ill. az APC automatikus tömörségszabályzóval nagyobb tömörségű bálák készíthetők, amely jelentősen javítja a bálázógép teljesítményét is.

A John Deere L 1534-es szögletes nagybálázójának fejlesztésénél is az áteresztőképesség és a bálatömörség javítása játszotta a fő szerepet. A robusztus pick-up, az integrált csigás rotor, a megnövelt teljesítményű présdugattyú és hajtáslánc sokat javított a bálázó áteresztőképességén és teljesítményén. Az előző CLAAS és a John Deere szögletes nagybálázókra új generációjú, üzembiztosabb kötözőszerkezet került, amely erős szorítókötéssel fogja össze a tömörebb bálákat.

A Krone a BigPack 1290 HDP High Speed bálázójával, az új kialakítású Activ Pick-up-jával, X-Cut darabolós, V-formájú csillagrotorjával és a megnövelt fordulatszámú (1180 f/min) présdugattyú hajtásával 70%-kal tudta növelni a bálázó áteresztőképességét és 10%-kal a bálák tömörségét. A megnövelt bálatömörség a bálázók között egyedülállóan nyolc kötözőfej és nyolcszoros, duplacsomós kötözés alkalmazását tette szükségessé.

Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!