3 ok a rézpótlásra

Agro Napló
  • Javul a növény szárazságtűrő képessége.
  • Javul a fotoszintézis- és anyagcsere-folyamat.
  • Segíti a bokrosodást.
  • A réz szerepe a növényben 

    A réznek elsődleges funkciója abban áll, hogy pozitív töltése révén kapcsolatba lép az élő szervezetben jelentős kis-, illetve nagyméretű molekulák negatív vagy elektrongazdag részeivel, elsősorban fehérjékkel. A több mint 1800 ismert enzim közel egyharmada fémiont tartalmaz. A vas után a cink és a réz a legtöbbet tanulmányozott esszenciális elemek.

    A réz néhány fontosabb élettani hatása a növényi szervezetben:

    • réz hiányában gátolt a növények nitrogénfelvétele és fehérjeszintézise,
    • nitrátok hasznosulását segíti a nitrit redukcióban való részvétellel, 
    • védi a klorofillt a korai lebomlástól, így nő az asszimilációs teljesítmény,
    • a fehérjestabilizációt segíti,
    • szerepet játszik a sejtekben lezajló redoxifolyamatokban,
    • olyan enzimek alkotója, illetve aktivátora – pl. az aszkorbinsav-oxidáz, a triozináz stb. –, melyek részt vesznek a fotoszintetikus elektrontranszportban, a transzpirációs anyagcserében, a szénhidrát-, zsír- és fehérjeszintézisben.

    Hiánytünetek felismerése levélanalízissel 

    Mivel a réznek sok funkciója van, így a tünetek köre is széles. Kisebb hiány esetén nem határozottak a tünetek, ezért ilyenkor nehéz azonosítani a rézhiányt. Például a termés- vagy növekedéscsökkenést nehezen lehet felismerni, pedig ez a látens hiány okozta kártétel a leggyakoribb.

    Ennek felismerésében a levélanalízis segíthet. Tipikus tünetnek tekinthető a fonnyadás, a fiatal levelek elhalása, a levelek besodródása. A Cu-hiány tünetei először mindig a legfiatalabb, aktív anyagcseréjű leveleken és szerveken jelentkeznek.

    A virág- és termésképzést erősebben érinti a rézhiány, mint a vegetatív fejlődést. Az őszi búzában a fiatal leveleken fonnyadás jelentkezik, a levél szürkészöldre színeződik. Erős hiány esetén a levélcsúcstól egyoldalas kivilágosodás lép fel, illetve a levelek kifehérednek. A kalászok nem vagy deformáltan bomlanak ki, a kalászok üresek.

    Ez jellemző tünet, ha nagy kiterjedésben lép fel, akkor a búzatábla fehéres fényt kap, ezt fehérkalászúságnak, csúcsfehéredésnek nevezzük. A legsúlyosabb esetben a levél és hajtáscsúcsok korán kifehérednek, a főhajtások elhalnak. Közben folyamatosan sarjhajtások képződnek, a kalászképződés pedig elmarad.

    A réz pótlása, a rézhiány megelőzése, kezelése 

    A kalászos gabonáink esetében – még a rézzel jól ellátott talajok esetében is – jelentkezhet a rézhiány a gátolt transzportfolyamatok miatt (antagonizmusok). Nagy arányú UAN-oldat felhasználásakor ezen kedvezőtlen hatások még erősebben jelentkeznek. Az ismertetett okokat figyelembe véve a rézpótlásra legoptimálisabb körülményeket akkor tudjuk biztosítani, ha azt az UAN-oldattal együttesen alkalmazzuk (Pecznik, 1976).

    A növényvédelmi technológiába beillesztett lombon keresztüli táplálás nagy előnye, hogy a levélre vitt megfelelően formulázott (kelatizált) tápanyagok gyorsan felszívódnak – a mikroelemek hasznosulása jobb a levélen keresztül, mert azok a talajban könnyen lekötődhetnek –, továbbá számos mikroelem, így a réz pótlása is, levélen keresztül teljes egészében elvégezhető.

    Az őszi búza rézfelvételi dinamikáját alapvetően két intenzív felvételi fázis jellemzi. Az első a bokrosodás időszaka, amikor a búza élete során felvett rézmennyiségének jelentős része felvevődik, a második a virágzás időszaka, amely ugyancsak jelentős mennyiségű rézfelvétellel és -beépítéssel jár.

    Ezekben az időszakokban tehát mindenképpen javasolható a lombon keresztüli nagy mennyiségű rézpótlás.

    ÚJDONSÁG a rézpótlásra a Fitohorm Kft.-től: Fitohorm Turbo Réz (ajánlott dózis: 3 liter/ha) 

    A FitoHorm Turbo Rézben található speciális és stabil formulációnak köszönhetően nagyon magas rézpótlásra van lehetőségünk. Segítségével megelőzhető a növények megdőlése.

    Körülnéztünk a lombtrágyapiacon…

    …és azt tapasztaltuk, hogy a megtekintett rezes lombtrágyák között a FitoHorm Turbo Réz tartalmazta a legnagyobb mennyiségben a rezet!

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Pezseg a pezsgőpiac

    Pezseg a pezsgőpiac

    Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója – derül ki a Nemzeti Ag...

    Stresszcsökkentés napraforgóban

    Stresszcsökkentés napraforgóban

    A mai napraforgóhibridek genetikai potenciálja igen magas. Egyes hibridek 5 tonna feletti termésre is képesek. Ezen termés eléréséhez viszont minden k...

    Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

    Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

    Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!