2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Aszály ellen a kalászosokban

Agro Napló
A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóföldi és kertészeti növényeink esetében egyaránt. Az élet azonban időnként felülírja az axiómákat, és olyan helyzeteket produkál, amelyekben a kivételek erősítik a szabályt.

Ilyen kivétel a FITOHORM TURBO NITROGÉNje, amely az elmúlt években bebizonyította, hogy a lombon keresztüli nitrogénpótlás igenis lehet gazdaságos, hatékony és egyben biztonságos is.

A tenyészidőszak során kijuttatott szilárd nitrogén műtrágyák hasznosulását leginkább a bemosó csapadék mértéke határozza meg. E tekintetben az utóbbi években rendre visszatérő tavaszi, nyár eleji aszályos periódusok a leginkább kritikusak, hiszen a műtrágya feloldódása és gyökérzónába jutása egyaránt csapadékigényes folyamat. Ennek hiányában elkerülhetetlen a nitrogén hatóanyag szublimációja, amely szélsőséges esetben akár 90% is lehet! Ezekben a szituációkban tökéletes alternatíva lehet egy jól formulázott nitrogén lombon keresztüli pótlása!

Kétségtelen tény, hogy a levélen keresztül pótolható nitrogén hatóanyag mennyisége elmarad egy jól megázott szilárd nitrogénműtrágya által biztosított hatóanyag-mennyiségtől, ugyanakkor tévedés lenne ennek hatását lebecsülni. A FITOHORM TURBO NITROGÉNben levő formaldehid karbamid hatóanyag gyantaszerűen tapad fel és terül szét a levél felületén, a benne lévő nitrogénforrás pedig nagyjából 5–7 nap alatt szinte teljes mértékben felszívódik és hasznosul. Ezen kimagasló hasznosulási arány annak köszönhető, hogy más, részben nitrátokat is tartalmazó nitrogén levéltrágyákkal ellentétben a FITOHORM TURBO NITROGÉN 100%-ban amid nitrogén, amely a levélen keresztül tökéletesen felvehető. A kimagasló zöldítő hatás érdekében a FITOHORM TURBO NITROGÉN olyan további mezo- és mikroelemeket is tartalmaz (S, Mg, Cu), melyek elősegítik a felvett nitrogén beépülését, valamint serkentik a fotoszintézis aktivitást és a fehérjék szintézisét.

Az elmúlt években a FITOHORM TURBO NITROGÉN számos szántóföldi kultúrában bizonyított. Kalászosokban a második-harmadik fejtrágya kiváltására, kukoricában a virágzást megelőző molyok elleni védelemmel egy menetben a virágszervek fertilitásának fenntartására, repcében a becők növekedésének elősegítésére, más termesztett növényeinknél pedig általános nitrogénpótlásra és zöldtömegnövelésre ajánljuk legalább 8, legfeljebb 20 l/ha dózisban.

Gyói Gábor
Fitohorm Kft.
 

A cikk szerzője: Gyói Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02