Szigorú, feszes technológia része a biostimulátorozás

Agro Napló
„A kezelést követően a vegetatív részek növekedése lényegesen intenzívebb volt
a korábbi évekhez képest.” „A kezelés után 10-14 nappal a napraforgó színe, vitalitása, kondíciója javult.
A sorok még az erodált domboldalakon is záródtak.” „A kezelés segít a repce korai fejlődésében, végső soron segíti a becőszám növekedését. A második kijuttatási időszak a levélfejlődés-virágzás kezdeti időszaka, ekkor a terméskötődésbe és a majdan betakarítandó termés minőségébe tudunk besegíteni.”

A fentiekben néhány tapasztalat azoktól a termelőktől, akik beépítették technológiáikba az Arysta biostimulátor készítményeit. De, ne szaladjunk ennyire előre! A február végén megtartott, a biostimulátorokra fókuszáló rendezvényen Vitéz Péter, az Arysta termékfelelőse friss fotókkal dokumentált előadásában mutatta be, hogy a hosszú, kemény tél milyen nyomokat hagyott maga után a szántóföldeken. Az ország jelentős területén tapasztalható, hogy a repcék rosszul teleltek, s hogy az eltérő időben elvetett állományok igencsak eltérő képet mutatnak. Optimizmusra adhat okot a korábban elvetett állományok tüzetesebb vizsgálata, hiszen látható, hogy a növények élnek, s a regenerációjuk beindul majd, csak március közepéig legyünk türelemmel – hangsúlyozta az előadó.

Optimizmusra ad okot a korábban elvetett repcék tüzetesebb vizsgálata


Aggasztóbb képet mutatnak ellenben a későn vetett kalászosok, mint például a tápanyaghiányos tüneteket mutató színét vesztett árpa, amelynél a fejletlen gyökérzet tápanyagfelvevő képessége okozhat későbbiekben problémát.

Aggasztó képet mutatnak a színüket vesztett árpák


Évtizedek óta megoldás a stressz leküzdésében

A növények első reakciója egy bizonyos szintet meghaladó stresszhatásra a „vészreakció”. Ilyen helyzetben a növényben már a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, amelyek egy idő után a növény súlyos károsodásához vezethet. Itt léphet közbe az Atonik növényi biostimulátor, amely segít a növénynek a stresszhatás leküzdésében. A fagykárt elszenvedett növénynél sok esetben még a megmaradó állományoknál is újra kell nevelnie a teljes levélzetet, ebben a nagy tápanyag- és energiaigényű folyamatban lehet meghatározó szerepe a készítménynek. A növény télből való sikeres kijövetelét patronálja oly módon, hogy az életfolyamatokat felpörgetve gyorsítja a tápanyagfelvételét, elősegítve ezáltal a regenerálódást. A már több évtizede forgalmazott Atonik az egyik első és mára piacvezető biostimulátor repcében és cukorrépában, ami mutatja, hogy a vállalat tapasztalatai a biostimulátor termékek forgalmazás terén nem új keletűek. Vitéz Péter kiemelte, szigorú, feszes technológia része a biostimulátorozás, nem kompenzál tápanyagokat és nem tölt ki technológiai űröket.

Akkor mi is a hivatalos megfogalmazása a biostimulátor termékeknek?

Az European Biostimulants Industry Council (EBIC) szervezet meghatározása szerint a biostimulátor: „…. olyan anyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmény, mely a növényen, illetve annak gyökérzetén alkalmazva stimulálja a tápanyagfelvétel természetes folyamatát, annak hasznosulását, az abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességét és/vagy a termésminőséget, függetlenül annak tápanyagtartalmától.”

A fenti meghatározás is egyértelműen elkülöníti a biostimulátor termékeket a műtrágyáktól és lombtrágyáktól. Ugyanis a biostimulátoroknál nem a termék tápanyagtartalma a meghatározó, hanem a biológiailag aktív hatóanyagok jelenléte, melyek hatással vannak a növény élettani folyamataira.

Algakivonat alapú biostimulátorok

Vitéz Péter

A termékkínálat szélesítése érdekében az Arysta 2015–ben megvásárolta a 40 éves múltra visszatekintő Goemar Laboratories francia vállalatot, amely a tengerialga-alapú biostimulátorok gyártásának, fejlesztésének egyik vezéralakja nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is. A PAT technológia, - amelyről 2016-ban Felpörgetve címmel futó cikksorozatot olvashattak az Agro Naplóban- az Arysta által szabadalmaztatott technológia, amely a biostimulátor készítményeinek alapját biztosítja, s amelynek legfontosabb kérdése, hogy milyen eljárással lehet sérülés, illetve veszteség nélkül kivonni ezeket a biológiailag aktív hatóanyagokat az algákból. Az Arysta – hangsúlyozta Vitéz Péter – meghatározó szereplője kíván lenni ezen input kategóriának a hazai piacon, melyhez jó alapot biztosít az egyedülálló gyártástechnológia, a több mint 40 éves kutató-fejlesztői múlttal bíró francia vállalat szakmai és tudományos háttere, valamint a termékeinek közismerten kiváló minősége. A forgalmazott termékek alapanyagát az Ascophyllum nodosum tengeri alga biztosítja. Ezt a francia gazdálkodók évszázadokon át használták földjeik termőképességének fenntartására, javítására. Bár a hatás alapjait nem ismerték, de a gyakorlatban látták a talajba közvetlenül bedolgozott alga jótékony hatását. A tudományos vizsgálatok beazonosították, milyen biológiai alapokon nyugszik ez a jótékony hatás. Olyan molekulákat mutattak ki egyedülállóan nagy mennyiségben ebben a tengeri algában, melyek szerepet játszanak a növény számtalan élettani folyamatában, így a növényi sejt anyagcsere-folyamataiban, a növények növekedésében, a termésképzésében, illetve a betegségekkel és stresszhatásokkal szembeni védekezési reakciókban.

A speciális, hazánkban engedéllyel rendelkező Goemar termékek az olajos növényekben használható Multoleo, amely napraforgóban a nagyobb tányérátmérő és kaszatszám kialakulásának lehetőségét biztosítja, repcében pedig csökkenti a becőelrúgás mértékét a növény jobb ásványi táplálkozásával összefüggésben. A zöldség-, gyümölcstermesztésben régóta ismert Goemar BM-86, továbbá a gabonában javasolt Forthial. A zászlóslevél kiterülésének időszakáig kijuttatható Forthial elősegíti a fotoszintetikus aktivitás növekedését, növeli a tápanyagfelvétel mértékét, ezáltal javítja a betakarított termés beltartalmi értékeit. Segítségével javul a kijuttatott műtrágya hasznosulásának mértéke.

-ga-

Az Arystáról

2014-2015-ben a Platform Specialty Products amerikai pénzügyi befektető konszern megvásárolta a belga illetőségű Agriphar S.A. vállalatot, az amerikai Chemtura vállalat mezőgazdasági üzletágát és az Arystát. Az új cég nevével kapcsolatban az új tulajdonosok az Arysta név megtartása mellett döntöttek. A három cég integrációja már 2015 év folyamán elkezdődött, de 2016 során vált teljessé és véglegessé. Az új Arysta jelenleg közel 100 terméket forgalmaz Magyarországon, 23 főt foglalkoztat és piaci részesedése 7-8% között van.

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atonik 60 éve

Atonik 60 éve

Az Atonik a UPL egyik zászlósterméke. Honnan az erő, ami révén napjainkban is a biostimulátor-piac egyik meghatározó terméke tud lenni?

Semmi kétség…

Semmi kétség…

Elérkezett a biostimulátorok ideje, a készítmények népszerűsége évről évre növekszik. Arról, hogy mi miért éppen az Atonik és Forthial növénykondicion...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?