Egy sikeres versenyzés margójára, avagy az SY Octavius az élvonalban

Agro Napló
Az SY Octavius már évek óta sikeresen szerepel a Magyar Kukorica Klub Top20 kisparcellás fajta-összehasonlító sorozatában, hazai termesztési viszonyok között is majd tízezer hektár körül próbálják ki évente a termelők eredményesen e hibridet. 2016-ban Kis Bertalanné az SY Octavius-szal a Magyar Kukorica Klub 1. régiójában – Dunántúl-Észak – II. helyezést ért el Bakonybánkon 14,845 t/ha versenyeredménnyel.

E cikk írásakor igazi fagyos hangulat uralkodik a szántóföldeken és hidegrekordok dőlnek meg, így még inkább kellemes visszagondolni a tavalyi év szép kukoricatermesztési pillanataira is és megismerni a sikerhez vezető utat a Kis családnál.

Kedves Bence és Berci!

Először is köszönöm szépen, hogy elfogadtátok a felkérést és tudunk beszélni a kukoricatermesztési tapasztalataitokról!

Kérlek, mutassátok be a családi vállalkozásotokat! 

Családunk 650 hektáron gazdálkodik, Bakonybánk, Ászár és Bakonysárkány vonzáskörzetében. Minden évben négy növényünk a következő arányban kerül elvetésre: kukorica 40%, búza és tritikálé 40% és napraforgó 20%-ban, illetve a kertészetet is képviseljük 1,5 hektár szőlőterülettel Ászáron. A területek egyharmada tartozik a jó területek közé, kétharmada közepes, illetve gyengébb adottságokkal bír. Táblaszerkezet és a domborzati viszonyok változatosak, a táblák mérete 1 és 65 ha között mozog. A vállalkozás elindítója Édesapánk, idősebb Kis Bertalan a mai napig tevékenyen részt vesz a szőlőtermesztésben, a szántóföldi növénytermesztést és minden velejáróját átadta nekünk, két fiának. Emellett Édesanyánk és három alkalmazott segíti még munkánkat.

Milyen technológia jellemzi a kukoricatermesztéseteket?

Kukoricatermesztésünk szántásos alapművelésre épül, melyet tavasszal talajlezárás és vetés előtti magágykészítés követ. Tápanyag-kijuttatási döntéseinket megalapozott tápanyag-gazdálkodási terv alapján hozzuk a talajadottságoknak megfelelően diverzifikálva. Ősszel szórjuk szántás előtt a kálium monoműtrágyát, tavasszal pedig magágykészítés előtt a nitrogén és foszfor mű­trágyákat. Vetéskor sor mellé mikrogranulátumot szoktunk adagolni, első évben Pannon Startert. A másod- és harmadéves kukoricáknál viszont Force 1,5 G talajfertőtlenítőt teszünk ki vetéskor. Sorközműveléssel egy menetben szoktunk még nitrogén műtrágyát kijuttatni. Gyomirtásunkat korai posztemergens kezelésre alapozzuk, melyet szükség esetén megismételünk. Emellett cink- és nitrogéntartalmú levéltrágyákat is használunk, valamint az említett legsikeresebb versenyterületen használtuk 2016-ban a Quilt Xcel gombaölő és Ampligo rovarölő készítményeket is.

Milyen hozamok jellemezték idén a kukoricatermesztéseteket? 

Mióta gazdálkodunk 2016-ban sikerült kukoricában a legmagasabb termést elérnünk üzemi szinten, amely nettó 10,5 tonnát jelent hektáronként, a táblánkénti termésátlagok a 9,5 tonnától a közel 15 tonnáig mozogtak hektáronként a 270 ha-os területen.

Miért az SY Octavius-ra esett a választásotok a Magyar Kukorica Klub termésversenyén?

Mivel a gazdálkodásunk kezdete óta a Syngenta Kft. régi, jó, megbízható partner mind a napraforgó vetőmag, kukorica vetőmag és növényvédő szer területén, ezért kértük a területi képviselőt, javasoljon nekünk olyan hibridet, amellyel helytállhatunk ezen a megmérettetésen. Mindenképpen közép­érésű hibridben gondolkodtunk, amely bőtermő és a mi körülményeink közé beilleszthető, illetve folyamatosan figyeljük az országos összehasonlító kísérletek eredményeit, melyben a 2015-ös évben is kimagaslóan szerepelt a SY Octavius.

Schipp Márton, ifj. Kis Bertalan, Geiling János

Milyen tapasztalatokat vontatok le a hibrid termesztése során és mi a 2017-es terveitek?

A választott SY Octavius hibrid kiválóan teljesített és a technológiánkat az eredmény igazolta. Viszont tapasztalatunk szerint a nagyobb termés eléréséhez még több táp­anyagra lenne szükség. Ezek alapján 2017-ben is megkapja a bizalmat a SY Octavius és helye lesz a vetésszerkezetünkben. A sikeren felbuzdulva idén is szeretnénk elindulni a Magyar Kukorica Klub termésversenyén.

Köszönöm, további sikeres gazdálkodást kívánok 2017-ben is az SY Octavius-szal!

Geiling János
Területi képviselő
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Geiling János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!