KITE-kukoricabemutatót tartottak Nádudvaron, új hibrid jön jövőre

Agro Napló
A tavaszi szántóföldi rendezvényét követően újra az interneten tartotta meg az őszi betakarítású növények technológiai bemutatóját a nádudvari központú KITE Zrt.

A kísérleti kukorica-, szója- és cirokállományokat virtuális szántóföldi bemutatón nézhette meg a közönség az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, videós bejelentkezésben. A közvetítésekben a cég munkatársai az idei tapasztalatokat, a technológiai ajánlásokat, valamint a fajtasorok tulajdonságait ismertették. Az Agro Napló a kukorica virtuális szántóföldi bemutatóját követte.

Ezen Nagy László, fejlesztőmérnök mondta el, hogy a vállalat nádudvari kukorica fajtasorának előveteménye 2019-ben a szója volt, melynek betakarítását követően precíziós, zóna szerinti talajmintavétel és azt követő laborvizsgálati eredmények alapján határozták meg az alaptrágya mennyiségét. A tarlóhántást a szármaradványok bedolgozása és a vízmegőrzés végett Rabe Field Bird tárcsás boronával oldották meg. Ősszel a teljes felületre hektáronként 400 kilogramm 8:24:24:9 arányú NPKS mű­trágyát juttattak ki. A tábla alapművelését a tömörödött talaj megszüntetése és a téli csapadék befogadása érdekében forgatás nélküli John Deere 2720 Disk Ripperrel végezték. A gép 76-os osztású lazítókéseinek nyomvonalát felhasználva tavasszal erre vetették a növényi sort.

Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató a talajművelésről beszélt, ami közvetlenül és közvetetten is befolyásolja a talajok fizikai és kémiai tulajdonságait, melyek alapvetően hatnak annak szerkezetére, vízmegtartó képességére, ezáltal pedig a felvehető tápanyagok mennyiségére. Azt tanácsolta, hogy a gyökérzet kerüljön 30–35 centiméter mély laza, a gyökerek által jól átjárható talajba. Alapművelésként a szántás is választható, ám, ha a talaj állapota alkalmas rá, akkor a forgatás nélküli eljárások is megfelelőek. Mivel a kukorica az egyedi produktivitású növények közé tartozik, mérsékelt kompenzációs képessége van az ökológiai hatásokkal, a csapadékhiánnyal, a hőmérsékleti szélsőségekkel és az agrotechnikai tényezőkkel szemben. A magvaknak az elvetés pillanatától azonos körülmények között kell fejlődniük, hogy egyszerre kelhessenek és növekedhessenek. Ennek eléréséhez a John Deere 1755 vetőgépet használták, amely egy Precision Planting képességnövelő csomaggal felszerelve alkalmas ilyen állomány kialakítására.

Sojnóczki István

A vetőgép a talajállapothoz igazodva készít magágyat, és akár térképalapon is pontosan vet. Az automatikus állítású dinamikus vetésmélység-kontroll segítségével a táblán belüli talajkülönbözőségek ellenére is minden magot azonos mélységbe helyez. Azzal, hogy kontrollálja a vetőmag útját a vetőszerkezettől a magárokig, a tőtávot is precízen tartja. A magot egy hevederes magszállító szerkezet fogja meg, és helyezi a magárokba. Továbbá folyékony startertrágyát helyez mellé, ahol az ténylegesen a legjobban hasznosul. A gép a vetéssel egy menetben pre gyomirtó szert juttat ki, így kiküszöböli, hogy az állomány a vetéstől kezdve versenyezzen a gyomokkal. Ezt csak a vetett sorban végzi, így csökkenti a költségeket és a környezetterhelést is.

A jövő KITE-kukoricahibridje

A cég 2021-ben kibővíti a kínálatát az SC3058 kódjelű, Merida névre hallgató, szemes hasznosítási irányú, korai, FAO 370-390-es éréscsoportba tartozó hibrid kukoricával. Ez a magas termőképességét az érésidején belüli hosszú asszimilációs élettartamának köszönheti, és kifejezetten nagy asszimiláló levélfelületet fejleszt. A vállalat négyismétléses kisparcellás teljesítményvizsgálatainak eredménye alapján a Merida akár 16 tonna/ha feletti termések elérésére is képes: 2019-ben Dalmandon 16,2 tonna/ha-os eredményt ért el. A termésképződést segíti, hogy a cső feletti levelek száma 5-6 darab. Jó szilárdságú, ugyanakkor rugalmas szárral rendelkező hibrid. Jól berakódott csövei a száron technológiailag optimális magasságban, 120–130 centiméteren helyezkednek el. A betegségekre csekély mértékben fogékony, és nagyon jól reagál a szárazabb és a csapadékosabb évjáratban is az intenzív tápanyagellátásra.

Nagy László fejlesztőmérnök a növényvédelemről beszélt. Elmondta, hogy az idei évhez hasonló időjárási szélsőségekkel tarkított szezonokban csak egy céltudatos technológia alkalmazásával lehet sikeresen kukoricát termeszteni. A Nádudvaron bemutatott kukorica fajtasor magágykészítését Rabe Strumvogel kombinátorral végezték, majd április 15-én vetettek John Deere szemenkénti vetőgéppel.

Nagy László

A vetéssel egy menetben KITE Start Liquid NP (20 l/ha) és Bactofil A10 (1 l/ha) kombinációját juttatták ki, hogy az állomány gyorsan és egyöntetűen keljen. Ugyancsak a vetéssel egy menetben adtak ki a sorokba FORCE 1,5 G (14 kg/ha) talajfertőtlenítőt a talajlakó kártevők ellen. A kukorica gyomirtása 3-4 leveles állapotban a szélsőséges tavaszi időjárás esetén is megbízható Sulcontrol csomaggal történt, ami az egyszikű és a kétszikű gyomok ellen is kiváló hatást biztosított. Az idei száraz tavaszon ismét megjelentek a táblákon a mezei acatfoltok, ezért a csomagot Magellánnal egészítették ki.

A fejtrágyát 7–9 leveles fejlettségi állapotban a kukorica igényének megfelelően sorközműveléssel egy menetben, folyékony nitrogén formájában juttatták ki, UAN 300 l/ha + N-LOCK 2,5 l/ha dózisban a nitrogénveszteség elkerülése érdekében.

A csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a növények fejlődésének, így a kukoricabogár-lárva kártétele miatti megdőlést csak elvétve lehetett találni. Az idén a kukoricabogár első hím imágói a déli országrészben június végén, Nádudvaron július első napjaiban jelentek meg. Az imágókártétel mértéke változó volt, de a kukorica megtermékenyülése után jellemzően erősödött.

A takarmánykukoricában a kukoricabogár ellen az idén nem kellett védekezni, mivel az imágó kártétele már nem okozott megtermékenyülési problémát. A kukoricamoly első nemzedékének rajzása is június második dekádjában történt, az első lárvák július első hetében jelentek meg. A rovar első nemzedékének károsítása nagyobb volt az átlagostól: a szárak mellett a csöveket is érte. Az idei év tanulsága, hogy számolni kell az első nemzedékkel is, mivel ez is okozhat jelentős mértékű csőkártételt. A gyapottok-bagolylepke első nemzedékének rajzása a kukoricamolyhoz hasonlóan június végén volt. A második nemzedék rajzása július végén indult és augusztus elején javarészt befejeződött. A tömeges lárvakelés augusztus első dekádjában volt, ez ellen indokolt esetben Coragennel kellett védekezni. A kukoricamoly második nemzedékének rajzáscsúcsa Hajdú-Bihar megyében augusztus közepén és második dekádjában érkezett meg, meglehetősen elhúzódó jelleggel. Ellenük is Coragen-t használtak, illetve az elhúzódó rajzás miatt az imágók gyérítése szempontjából célszerű volt Ninja Zeon-nal kiegészíteni a kezelést.

Tekintse meg a KITE virtuális szántóföldi bemutatójának videóját ide kattintva!

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

Újdonságaink kukoricában

Újdonságaink kukoricában

Még jövedelmezőbb kukoricatermesztés? A SAATEN-UNION megújult vetőmagkínálata minden termelői igényre megoldást nyújt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!