A EuroTier kiállítás újdonságai

Agro Napló
A szarvasmarha-, baromfi- és sertéstartás innovációit, emellett az akvakultúra, a juh- és kecsketartás innovációit felvonultató EuroTier kiállítás  újdonságaiból szemezgetünk összeállításunkban.

A Kverneland Group bővítette kultistrip sávművelő gépeinek kínálatát

Miután a Kverneland sikeresen bemutatta a Kultistrip-et az Agritechnica 2013 kiállításon Hannoverben és bevezették a merev vázas változatot Európa-szerte, a Kverneland Group megtette a következő lépést sávművelő technológia szegmensében, az új csukható Kultistrip modellekkel. A Kverneland Kultistrip 4500F és 6000F 4,5 m, illetve 6 m munkaszélességben érhetőek el, minden lehetséges sávtávolsággal és sorral. Kombinálható 6/9 vagy 8/12 sor a kukoricánál/cukorrépánál.

Az új vázszerkezet erős, nehéz talajviszonyok és nagy talajellenállás mellett is működik. Mivel a váz kompakt kialakítású, a Kultistrip kellően rövid, nem szükséges hozzá nagy emelési kapacitás, összevetve a gép teljes súlyával.

A három részben összecsukható új Kultistrip vázzal a munkagép eléri a 3 m alatti szállítási szélességet. Összecsukottan a biztonságos szállítás nagy sebesség melletti biztosításához a szárnyak hidraulikusan és a paralelogramma rendszerrel kapcsolódó sorok pedig mechanikusan blokkoltak.

Szintén elérhetőek már a merev vázas Kverneland Kultistrip-hez, továbbá az összecsukható változathoz is különböző műtrágya-kijuttató eszközök, amelyekkel granulált műtrágya és hígtrágya kijuttatására is van lehetőség. Mivel az ejtőcső a lazítókések mögött kapott helyett, a műtrágya irányítottan a kívánt mélységbe helyezhető le.


Új motorral és kényelmi funkciókkal érkeznek az új Schäffer rakodók

Az EuroTier-en a Schäffer Maschinenfabrik GmbH bemutatta a közepes méretű rakodókat érintő fejlesztéseit. A mezőgazdasági felhasználású kompakt 23-as szériához ún. HTF (High Traction Force) automatikus tapadás elősegítő szabályzó rendszert mutatott be a német gyártó, amivel a gép még fürgébbé válik a napi munkavégzés során.

A 3550 T, 4250 és a 4350 Z változatokhoz új, elektronikusan szabályozott hajtású, 37 kW (50 LE) teljesítményű erőforrás érkezett a Kubota jóvoltából. Az elektronikus vezérlés további biztonsági funkciókat is magába foglal, úgymint a túlmelegedés vagy a túlzottan magas motorfordulatszám elleni védelem.

Kényelmi funkciókkal bővítették a 3550 T típusú gumikerekes rakodókat. A megnövelt kabinméret, a kezelőszervek felhasználóbarát elhelyezése, a kényelmes ülés és az optimális lábtér mind hozzájárulnak a kezelő kényelméhez a hosszú munkanapok során.

Keveset tudni még a Gehl fejlesztéséről

November elejéig homály fedte a Manitou csoporthoz tartozó Gehl AL T750 törzscsuklós teleszkópos rakodót, a részletekre egészen a 2016-os EuroTier kiállításig várni kellett. Sajtóinformációk alapján az új típus a GEHL 750 következő generációja lesz. A rakodó működési tömege 5,5 tonna, maximális emelési magassága közel 5 méter. A T750 teljesítményét és sebességét tekintve megegyezik a korábbi törzscsuklós változatéval. Alapfelszereltsége olyan elemeket tartalmaz mint a digitális kijelző, Power-A-Tach™ munkaeszköz rögzítés, kézi gázkar, LED lámpák stb. A gépet kifejezetten a gazdák igényei mentén fejlesztették, amit jól példáz a 360 fokos kilátás, további kényelmi funkció a sárvédők szélességének szabályozhatósága. A T750-es a 2017-től elérhető négy új modellválaszték (Gehl T650/T750 és Mustang 608T/708T) részét képezi. Mind a Gehl, mind a Mustang esetében a 600-as szériát 46 kW-os (62 LE-s) Yanmar motorral, míg a 700-ast 55 kW-os (74 LE-s) Deutz motorral szerelik.

Változások a Kuhn keverő-kiosztó kocsiknál

Kibővíti takarmánykeverő-kiosztó kocsi kínálatát a Kuhn az új, összesen 18 féle függőleges tengelyű egycsigás Profile DL, CL és Plus modellekkel. Kialakításuk nagyban megegyezik a korábbi kétcsigás vertikális Profile takarmánykeverő-kiosztó kocsiéval: alacsony teljesítményigény, jó keverőhatás, kompakt külső.

A legalapvetőbb változás az új széria felépítését érintette. Elsődleges cél egy a kategóriájában legjobb max. magasság/hasznos kapacitás arányú gép fejlesztése volt, példának okán a 14 m3-es modell kevesebb mint 3,0 m magas. A gépek magassága tovább növelhető, ahogy a Kuhn kínálatának további tagjainál.

Az egycsigás Profile keverő-kiosztó kocsik 9–15 m3 tartálykapacitással bírnak és 45–110 tejelő szarvasmarha kiszolgálására alkalmasak takarmányreceptúra függvényében. A Profile széria DL (direkt kiosztás és oldalsó kihordó szalaggal), CL (keresztirányú kihordó szalaggal) és Plus (szalmafúvó ventilátorral) változatokban érhető el.

A csigára szerelt 8 db vágókés állítható pozíciójú, az áttervezett csiga kialakítás optimális takarmánykészítést és -keverést tesz lehetővé, valamint a nyári időszakban akár kisebb mennyiség is előállítható.

Az egycsigás Profile Plus változat – hasonlóan nagyobb testvéréhez – megkapta az ún. Ventidrive rendszert. A gép alkalmas akár 18 m-re kijuttatni a szalmát, köszönhetően a nagy átmérőjű szalmafúvó ventilátornak. Opcióként a Plus forgatható szalmafúvóval is rendelhető.

Az integrált alvázzal megnövelték az élettartamot miközben megmaradt az alacsony magasság anélkül, hogy veszélybe került volna a hasmagassága. A teljes széria programozható Kuhn KDW 341 mérlegrendszerrel érkezik, ami az alapfelszereltség része.

Joskint érintő fejlesztések

A Silo-Space és a Drakkar silószállító pótkocsihoz új takaróhálót mutatott be a Joskin gépgyártó vállalat Duo-Cover néven. A pótkocsi oldalfalára szerelt két db hálós keret összecsukáskor teljesen lefedi a szállított terményt. Vezérlése elektrohidraulikusan történik vagy direktbe a traktorfülkéből.

A Trans-SPACE 7000/125 és 8000/150 típusjelű nagy szállítási kapacitású teknős pótkocsikhoz új hidraulikusan működtethető acél oldalfal magasítót kínál. A leengedhető egység megkönnyíti a feltöltést, illetve csökken az esetleges szállított termény sérülésének esélye, szállítási pozícióban típustól függően 8,4–9,4 m3  extra térfogat érhető el.

A Belga specialista a tartálykocsik terén is bővíti kínálatát a Dolly rendszerű TetraLiner típussal, összesen négy modellel, 18.000–26.000 l tartálykapacitással. Vákuumszivattyú helyett egy 6000 l/min szállítási teljesítményű térfogat-kiszorítási elven működő szárnylapátos szivattyúval szerelik, ami sűrűbb hígtrágya kezelését is lehetővé teszi, illetve akár 3,5 m mélyről képes a tartály megtöltésére. A háromtengelyes tartálykocsi maximális kerékmérete 1250 x 570 mm. Kialakítása miatt a TetraLiner egy igazán sokoldalú tartálykocsi, alkalmas a szállításra és a nehéz talajviszonyok közötti munkára egyaránt.

Siloking Truckline 4.0 Compact 8 önjáró takarmány-kiosztó kocsi

SILOKING TruckLine 4.0 Compact 8 egy önjáró takarmány keverő-kiosztó kocsi, amely teljesen elektromos hajtással végzi a takarmánykeverést, -szállítást és -kiadagolást, szintén képes dolgozni vezető nélkül, köszönhetően az új radartechnológiának. A takarmányozási technológia szakemberei Tittmoningban bemutattak egy új fejlesztést, ami az idei EuroTier-en debütált. A SILOKING TruckLine 4.0 Compact 8 típust lehet használni „kézi” üzemmódban, ahol a vezető végzi a keverést, a szállítást és a kiadagolást, illetve beállítható automata üzemmódba, ahol vezető jelenléte nélkül, önmaga kiadagolja a friss takarmányt az etetőasztalra, akár naponta többször.

Maximális rugalmasság és hatékonyság. A koncepció alapján, a SILOKING TruckLine 4.0 két szakaszból áll. Az első szakaszban a gép elektromos hajtással működik, és a kezelő vezeti. Egy akkumulátor feltöltéssel 100 tehén és a hozzá tartozó növendékek TMR-ét háromszor tudja elkészíteni és kiadni. Mivel az akkumulátor a 80 V DC feszültség alatt marad, könnyen kezelhető bármelyik mezőgazdasági gépekre szakosodott műhelyben. „A takarmánykeverő-kiosztó kocsi teljesen elektromos hajtású, a gyártócég tesz egy további lépést a jövő felé, és sok előnnyel járó műszaki tartalmat kínál a gazdáknak. Például, az üzemeltetési és karbantartási költségek csökkennek, mivel nincs szükség dízel motorra” – jegyezte meg a SILOKING ügyvezető igazgatója, Georg Mayer. „A megújuló energiák integrációja keretében különösen előnyös a zárt, fedett térben dolgozó állattartó gazdaságoknak” – folytatta Georg Mayer. A TruckLine különösen érdekes azokban a gazdaságokban, ahol biogázüzemek is működnek a bikahizlalás vagy tejelő tehéntartás mellett. A jövőben az akkumulátorok újratöltéséhez a gazdák az elektromos energiát a napelemek, a biogázüzemek vagy szélenergia segítségével állíthatják elő. A nagy keverőtartály, 8 m³ biztosítja a gyors keverést, a magas homogenitást és a körbálák feldarabolását is gond nélkül elvégezi. A második szakaszban a gép önállóan és automatikusan kiosztja az istállóban a takarmányt. A gazda el tudja végezni különböző feladatait, mint például kézi etetése a borjaknak a régi pajtában és ellenőrzi az automata biogázüzemet. Etetés után az automata üzemmódban lévő takarmánykeverő kocsi visszamegy a beprogramozott töltőállomására.

„A TruckLine előnye a nagy rugalmasság, összehasonlítva a hagyományos automatikus etetési rendszerekkel. Az épületeket lehet változtatni vagy meghosszabbítani, mindez független a géptől. A beruházási költségek alacsonyabbak, mivel nincs szükség a takarmánykonyhára és tárolótartályokra, ami igen fontos a gyakorlati használat során”. A gép az új radartechnológiának köszönheti navigációs „képességeit”. Ez a radartechnológia különösen előnyös az istállóban, mivel nem befolyásolja a sötétség, a nedvesség vagy a szennyeződések. A radarszenzorok folyamatosan vizsgálják a teljes területet a gép közelében, miközben maximális védelmet nyújt az emberek és állatok számára. Számos gyakorlati vizsgálat bizonyította, hogy a tehenek naponta többszöri etetése növeli a takarmányfelvételt és jobb takarmányértékesítést eredményez. A gép automata vezetési módja lehetővé teszi, hogy a gazda ezt extra idő ráfordítása nélkül elvégezhesse. Nagy teljesítmény és variálhatóság jellemzi az eszközt. A hossza 6350 mm, szélessége 2280 mm, magassága csak 2250 mm, úgy tervezték, hogy használható legyen a keskeny és alacsony istállókban is. A hátsó kormánymű eredményezte minimális fordulási sugár is előnyt jelent ezekben a kis gazdaságokban. A SILOKING TruckLine Compact 8 teljesen felszerelt a SILOKING 4.0 technológiával: standard felszerelése a SILOKING TruckLine 4.0 Compact 8 rendszer, ami tartalmazza a SILOKING adatállományt (a rádióvezérlésű mérlegrendszerrel, a takarmányozási szoftverrel, az etetések dokumentációs és kiértékelési adataival), a kijelzők tájékoztatnak a berendezés beállításairól, a vezetőfülke körkörös kilátással és fűtött külső tükrökkel, munkalámpákkal van felszerelve. Egyéb jellemzők, mint például a különböző kiadagolási lehetőségek, speciális takarmánykiosztó eszközök vagy ásványi anyagok adagolására alkalmas tölcsér, opcióként áll rendelkezésre.

A gép kereskedelmi forgalomba kerül 2017 második negyedévében, az első időben még automata takarmány-kiosztási rendszer nélkül.

Big Dutchman – Zeus az első LED-es lámpa, amelynél lehetséges egyes alkatrészek cseréje

A Big Dutchman számos új innovációs megoldást mutatott be a hatékony épületvilágításban az idei kiállításon. A Zeus az első LED-es lámpa, amely engedi egyes alkatrészeinek cseréjét.

Amikor egy LED lámpa elromlik, javítani nem lehet, ki kell cserélni. Ez az állítás már nem igaz: a Big Dutchman bemutatta a világ első moduláris és nagyon robusztus panel fényforrását állattartó gazdaságok részére, mely javítható. A Zeus a moduláris felépítés miatt egyes részein hihetetlenül egyszerű, és ráadásul rendkívül költséghatékony. Ez igaz marad akkor is, ha az engedélyező hatóság kiigazításokat ír elő az épületek megvilágításában. A fenntarthatóság mellett a Zeus-nak több jövőbe mutató új funkciója is van. Például baromfitenyésztők kiválaszthatják azt a változatát, ahol lencséket építettek be az üvegbe, vagy tejüveg borítással alakították ki. Ellentétben a hagyományos lámpákkal, az ólakban sokkal egyenletesebb és hatékonyabb megvilágítást biztosít. A lencse optikája megtöri a fényt, és meghosszabbítja annak emissziós spektrumát. Egy jól ismert tény, hogy embereknél a fény pozitív hatással van az egészségre és a jó közérzetre. Ezt a tudást használták sikeresen nyilvános létesítményekben, például kórházakban. A Zeus, a Human Centric Lighting (HCL) módszert alkalmazza első alkalommal a mezőgazdaságban. A lámpa fel van szerelve két különböző csatornával (meleg fehér és hideg fehér), amennyiben szükséges a kettő arányát keverni is lehet. Baromfitelepek menedzsmentje így alkalmazkodni tud az állatok különböző élettani igényeihez. Szimulálni tudja a napszakok előrehaladását, ez pozitív hatással van a madarak jólétére, közérzetére, és ezáltal a teljesítményükre. A Zeus fényforrás nem mutat vibrálást és fényerőssége állítható 0–100%-ban.

Big Dutchman – Culinaflex

A szopós malacok automata etetői különösen magas higiéniai állapotot követelnek meg. Lényeges, hogy a visszamaradó takarmány minimális legyen, amit egy légbefúvóval akadályoznak meg. Így a visszamaradó takarmányok romlása elkerülhető az etetőrendszerben. Big Dutchman által kifejlesztett új CulinaFlex higiéniai szelep, a szopós malacok takarmányait adagoló rendszerben, mindkét kihívásnak eleget tesz. A rendszer ötvözi a hagyományos membrán szelepet, a csővezeték vályú feletti leágazásában, a CulinaFlex higiéniai szelep a leágazó vezetékben helyezkedik el. A takarmányt a tömlőn keresztül juttatják a vályúba, majd az etetés befejeztével sűrített levegőt juttatnak a csészébe. Az így kapott pozitív nyomás összenyomja a csövet, és a takarmánymaradékot lefújja a vályúból. A CulinaFlex higiéniai szelep zárva marad, amíg a következő takarmányt nem kell adagolni, hogy megakadályozza a külső levegő bejutását az elvezető tömlőből. Ennek eredményeképpen a tömlő nem szárad ki, és megőrzi az anaerob körülményeket.

A Sano kiemelt terméke malacok számára 

A kiemelt életszakaszokban adott megfelelő takarmány nagyon fontos tényező az egészséges malacok és hízó sertések napi testtömeg-gyarapodása szempontjából. Emiatt a SANO egy innovatív termékkel bővítette sertés-takarmányozási koncepcióját.

A Sano kifejlesztett egy speciális, félig folyékony malactápszert, amit takarmányadalékként adnak a malacoknak. A SanAmmat F és Bonni M Forte termékeket kombinálták, így a malac tejpótlót és a szilárd malactápszert egyesítették a SanAmmat puddino-ban, az egyszerűbb használhatóságért és az optimális teljesítményért. A malacok fő táplálékforrása a koca anyateje. A sertéstenyésztés fő célja létrehozni egészséges, sok tejet adó kocákat. Szintén alapkövetelmény, hogy sok malacot hozzanak világra a kocák évente, magas születési súllyal. A gyakorlatban sok stratégia létezik arra, hogy segítsék a kocákat a nagy létszámú almok felnevelésében, a szoptatási időszakban.

Malacoknak való tejpótlót és malactápszer-pép adását már próbálták és tesztelték a gyakorlatban. Azt a terméket kell választani, ami megfelel az adott egyéni követelményeknek. A malacok szeretik a pépes ételeket. A gyakorlatban a félfolyékony tápszer bizonyított, mint egy további lehetőség, a folyékony malac tejpótló és a szilárd prestarter mellett. A Sano új SanAmmat Puddino félfolyékony tápszerével különösen könnyű biztosítani a malacok megfelelő táplálék-kiegészítését. Ennek a puding tápszernek fő előnye, hogy olyan fehérje összetevőket is tartalmaz, mint a hidrolizált vérsejtek és speciális tejsavó por. A hidrolizált vérsejtek szignifikáns előnyt jelentenek a malacok teljesítményében és egészségi állapotuk javításában.  Az ok: összehasonlítva a vérplazmával, a vérsejtek elemei tartalmaznak további fontos bioaktív összetevőket, valamint könnyen emészthető aminosavakat, melyek biztosítják a magas napi testtömeg-gyarapodást, és az immunrendszer megfelelő működését. A speciális tejsavó por specifikus galakto-oligoszacharidokat (GOS) tartalmaz. A GOS-nak egy speciális formája a galaktóz. A mikróbák a GOS-t használják táplálékforrásnak, és termelnek rövid láncú zsírsavakat, mint például a propionsav és vajsav. Ezek a savak táplálják a bélbolyhokat és segítik a növekedésüket.  Emellett a káros baktériumok, mint az E.coli és Clostridiumok szaporodását gátolja, és serkentik a malac immunrendszerét.

A SanAmmat Puddino új félfolyékony tápszer használata egyszerű és hatékony.

SanAmmat Puddino tökéletesen alkalmas vályúból való etetésre, valamennyi technológia mellett.

Szakmai információk bővebben.

 -an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!