2024. május 29. szerda Magdolna

Emeljük a szintet!

Agro Napló
A Pioneer új portfóliójának rekord termőképességű Optimum® AQUAmax® hibridje a P9903 AQ*, melyet a FAO300-as éréscsoport végén vezettünk be. Nagy termőképessége, gyors vízleadása és kiváló csőegészsége miatt is jól döntenek azok a gazdálkodók, akik erre a vastag, gömbölyűre termékenyült csövekkel rendelkező hibridre alapozzák a kukoricatermesztésüket.

A P9903 elnyerte az Optimum® AQUAmax® minősítést is, ami azt jelenti, hogy kimagasló a termőképessége aszályos és kedvező években egyaránt. A termésbiztonság egyik nagyon fontos kritériuma a hibridválasztásnak, éppen ezért lett oly népszerű a fent említett PR37N01 is, hiszen jöhetett bármilyen évjárat az PR37N01-re mindig számíthattak a gazdálkodók. Hosszú évek óta ez a hibrid Magyarország legnagyobb területen termesztett kukoricája (Kleffmann piackutatás 2011-2016, kukorica). A nemesítői munka természetesen halad és évről-évre jönnek az újabb és újabb hibridek.

A PR37N01 igen magasra tette a lécet, főleg a termésstabilitást és a megbízhatóságot illetően. Ezért sem volt egyszerű válaszolni a termelők által gyakran feltett kérdésre, hogy mely hibridet tekintjük a PR37N01 utódjának. Ez a kérdés ma már megválaszolható: a P9903 AQ* méltó utód lehet, mivel ugyanezt a termésbiztonságot tudja, de már magasabb hozamszinten. (1. számú ábra.)

1. számú ábra: Magasabb hozam azonos vízzel

P9903 AQ* és a PR37N01 termése a 2015 évi Pioneer nagyüzemi kísérletekben:

A kísérleteinkben a P9903 AQ*, a FAO300-as csoport rekordereként bizonyította termőképességét. Egyre több gazdálkodó dönt e hibrid mellett. Visszajelzéseik alapján az üzemi eredmények is alátámasztják a jó döntésük valósságát.

A P9903 AQ* kedvező agronómiai tulajdonságai mellett kimagaslóan jó csőegészségét kell megemlíteni.   Ezt a tényt, a hivatalos NÉBIH (2014.kukorica fajtajelöltek kórtani vizsgálata) és saját vizsgálataink is megerősítik. A 2014-es NÉBIH vizsgálatok szerint, az összes fajtajelölt és sztenderd hibrid között, a P9903 AQ* mutatta a legalacsonyabb csőfertőzöttséget.

A 2-es ábrán az elmúlt 3 év termékfejlesztési kísérleteinek összesített átlaga látható, a kontinentális kukoricarégióban (Kárpát-medence és a hasonló klímával rendelkező, környező országok). A P9903 AQ* abszolút első helyezett e nagyszámú, több évet átfogó összesítésben!

2. számú ábra: A P9903 az első helyezett több év átlagában is!

Ajánljuk tehát azoknak a gazdálkodóknak, akik nem bíznak semmit a véletlenre és a legmagasabb elérhető haszonra törekszenek – ehhez, a P9903 AQ* egy kiváló választás!

Fábián László
termékmenedzser
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

*AQ= Pioneer Optimum® AQUAmax® kukoricahibrid

A cikk szerzője: Fábián László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A mi fejlesztésünk az önök sikere

A mi fejlesztésünk az önök sikere

Napjainkban rengeteg nehézséggel kell szembenéznie annak, aki mezőgazdasággal foglalkozik. Leginkább talán a kiszámíthatatlan időjárás az, ami a legtö...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?