Egy híján húsz

Agro Napló
Megalakulása óta 19. alkalommal szervezte meg szántóföldi bemutató sorozatát a Vaderstad Kft. A július végére tervezett, három helyszínt magába foglaló rendezvénysorozatot a gépújdonságok puszta műszaki ismertetése mellett a szakmaiság nagyfokú jelenléte is jellemezte.

A bemutató sorozat állandó vendégeként jelen volt Prof. Dr. Birkás Márta, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet Földműveléstani Tanszékének vezetője. A professzorasszony előadásában kitért a talajvédelem fontosságára és a változó klímaviszonyokra, illetve azok talajra gyakorolt hatására.

A változó klíma és az ahhoz való alkalmazkodóképesség fontosságára mutatott rá Garamvölgyi József területi képviselő. Mint mondja, el kell tekinteni a rutinszerű talajműveléstől, alkalmazkodni kell a klimatikus és az adott talajviszonyokhoz. Hozzátette: kímélő módon a lehető legtöbb nedvességet a talajban megőrizve, fenntartható módon kell talajainkat művelni. 

Törökszentmiklós, Dunaújváros-Pálhalma és Látrány helyszíneken összesen hét Väderstad munkaeszköz vonult fel, azonban az időjárás viszontagságai miatt az utóbbi kettőn, mint állógépek szerepeltek. Elsőként a Carrier család XL 525 változatú tárcsája mutatkozott be. A Carrier családról egységesen elmondható, hogy a svéd gyártó egyik legnépszerűbb munkagépének számít, az európai piacra eddig közel 15.000 darabot értékesítettek. A hagyományos változatok alapkivitelben 450 mm-es tárcsalapokkal szereltek, azonban már elérhető növelt, 470 mm tárcsaátmérővel is. Az új, ún. TrueCut 470 tárcsatípus jellemzője a nagyobb átmérő mellett, hogy agresszívabb a csipkézettsége, így nagy mennyiségű szármaradvánnyal is elbír, valamint porhanyító hatása egyaránt jobb. A kúpos tárcsa formája jobb talajba hatolást eredményez és kopástól függetlenül állandó vágószöget garantál. Az új L és XL típusok 51, ill. 61 cm-es, kúpos tárcsákkal rendelhetők, és elsősorban nagyobb mennyiségű szármaradványt hagyó elővetemények tarlómunkáinál hatékonyak.

A Cultus 300 függesztett kivitelű szántóföldi kultivátor vonóerőigénye 160–200 LE. A kapák száma 10, a kapaosztás 30 cm. Új információ, hogy a nagy munkaszélességű Cultus gyártása a jövőben megszűnik, helyét a TopDown alapokon nyugvó Opus veszi át, azzal a különbséggel, hogy a gépen nincs mellső tárcsasor. Az Opus szántóföldi kultivátorok közül az új 400 típusú jelent meg a rendezvényen. A kultivátor akár 40 cm mély talajművelésre képes. A 27 cm-es kapaosztásnak és a 80 cm-es hasmagasságnak köszönhetően könnyen megbirkózik a nagy mennyiségű szármaradvánnyal. Széles választék áll rendelkezésre kopóhegyből és szárból, tömörítő hengere vagy az új fejlesztésű U profilú SoilRunner vagy  az agresszív profilú acél SteelRunner lehet.

A kultivátorok sorát végül a TopDown 400 típusjelű 3,75 m munkaszélességű, úgynevezett multikultivátor zárta. A munkagép különböző művelőeszközök kombinációja. Elöl egy csipkézett tárcsasor gondoskodik a növényi maradvány aprításáról és a felszíni bekeveréséről. A három sorban elhelyezett, 27 cm-es osztásban lévő, hidraulikusan terhelhető kapák akár 40 cm-ig is képesek átlazítani a talajt. A rögrendező tárcsasor az egyenletes felszín kialakításáról, míg az acél hengersor vagy a már említett SoilRunner a felszín tömörítéséről gondoskodik.

Az idei szántóföldi bemutatókon látható először a Spirit vetőgépek új generációja, a Spirit 300 R. A vetőgép gyártása 2016 őszén indul és egyelőre 3 m munkaszélességben érhető el, de az előzetes tájékoztatás alapján a nagyobb munkaszélességű változatokkal is számolhatunk a későbbiekben. Szembetűnő változás – csak hogy néhány jellemzőjét ismertessük – a nagyméretű, 2800 literes műanyag tartály. A ventilátort a tartályba integrálták, így kisebb a porbeszívás kockázata, ami a teljes vetőegység élettartamára is kihatással van. A Spirit 300 R teljesen új, ún. Fenix III magadagoló rendszert kapott, amit kifejezetten kis munkaszélességhez terveztek. A rendszer 1–500 kg/ha magmennyiséget képes kiadagolni 15 km/h sebességnél. A maglehelyezést OffSet elrendezésű 380 mm átmérőjű V tárcsák végzik, az optimális mag-talaj kapcsolatot pedig 380x65 mm méretű tömörítő kerekek alakítják ki. A követőborona két változatban rendelhető, melyek közül az egyik a központi függesztésű változat. A követőborona, valamint a csoroszlyanyomás a traktorfülkében elhelyezett vezérlő egységről szabályozható. A géphez rendelhető E-Control vezérlés és SeedEye magszámláló is.

Az új fejlesztésű vetőgép mellett a jelenlévők további vetőgépekkel is megismerkedhettek, úgy mint a nagy sebességű vetésre képes Tempo F6, valamint a Rapid 300S típusokkal.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A faggyal küzdenek a gazdák

A faggyal küzdenek a gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta agrárm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!