Stratégiai együttműködés a Bio-Nat Kft. és a Busa Bt. között

Agro Napló
A július 15-én, Kardoskúton megrendezett közös Partnertalálkozóval kezdte meg hivatalosan is stratégiai együttműködését a Mikro-Vital® baktériumtrágyát gyártó Bio-Nat Kft., valamint a munkagépeket forgalmazó Busa Bt. A sikeres találkozó különlegessége az volt, hogy a szakmai prezentációk mellett gyakorlati bemutatón is részt vehettek a jelenlévők, amelynek keretében a tarlóhántás és a magágykészítés gépeit láthatták a Busa Bt. jóvoltából, Mikro-Vital® baktériumtrágya egy menetben történő kijuttatása mellett.

Justus Lilla, a Mikro-Vital® baktériumtrágyát gyártó és forgalmazó Bio-Nat Kft. ügyvezetője két, fejlesztés alatt álló termékükről számolt be. A növények vázának nagy része cellulóz, de ezenkívül pektin, hemicellulóz, lignin, szuberin, és fehérjék is alkotják. A cellulóz annyira ellenálló, hogy csak erős savakkal vagy ammóniás réz-oxid oldattal lehetséges a bontása. Ezenkívül a természetben csak néhány gomba, baktérium és rovar képes lebontani, de természetesen a termőtalajban is léteznek cellulózbontó baktériumok, melyek a cellulózt humusszá alakítják” – nyilatkozta Justus Lilla, majd folytatta.

„Az engedélyezés alatt álló egyik termékünk 2 olyan új baktériumot is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével. Ezenkívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint nitrogént kötnek.

Ezenkívül pedig versengenek a patogén gombákkal a nélkülözhetetlen elemekért, mint a vas, sziderofór anyagokat is termelnek. Cellulózbontó hatásukon kívül proteázokat (fehérjebontókat) és kitinázokat is termelnek.

Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.”

„A másik fontos fejlesztésünk a termelőknél felmerülő igények alapján, hogy a Mikro-Vital® baktériumtrágya szilárd halmazállapotban is elérhető legyen. A baktériumtrágya előnyeit a perlit tovább növeli, nem hiába használják világszerte kertészetekben, hiszen pH-semlegessége és sterilitása tökéletes földadalékká teszi, ráadásul az eredeti súlyuk 20-szorosát képesek vízből tárolni, ezért kiváló talajlazítók. A kertészeti perlit környezetbarát, kiváló hőszigetelő, így véd a fagy ellen, valamint a műtrágyáknak is tartósabb hatást biztosít” – zárta gondolatait Justus Lilla.

A Busa Bt. három munkagépet mutatott be (Kontrol N – nehéz vontatott V tárcsa, FKM – forgókapás magágykészítő, KS – frontfüggesztésű forgókapás sorközművelő kultivátor), melyekkel a baktériumok talajba juttatását, valamint életfeltételük biztosítását hivatott segíteni.

Miért nem mindegy, hogy milyen talajművelési technológiát választunk?

Az USA kutatói arra jöttek rá, hogy a növények és a baktériumok szimbiózisban élnek egymással, azaz egymástól függ a létük. Ezen tudományos felismerés alapján az USA mezőgazdasága mintegy ötven év leforgása alatt fokozatosan áttért a talajbaktériumok táplálására, amely automatikusan megjavította a termesztett növények létlehetőségeit és a legnagyobb profitot hozó termelési eljárásnak bizonyult. Az amerikai termelési módszerek lényege az aerob talajbaktériumok előnyös létfeltételeinek folyamatos biztosítása, vagyis a víz, a levegő és a táplálék (szerves anyag) folyamatos rendelkezésre állása. Ezek a parányi élőlények nagyon esendőek, mert ha bármelyik életfeltételük hiányzik, akkor elpusztulnak. Vízhiány esetén szomjan halnak, levegőhiányban megfulladnak, táplálék nélkül éhen halnak.

Ez az esendőség az oka annak, hogy a növényi maradványokat lebontó aerob baktériumok időszakonként pótlásra szorulnak. Az aerob baktériumok mikroszkóp alatt jól megfigyelhetők. Minden gazdának legelső beruházásként mikroszkópot kellene vennie és megnéznie, hogy milyen cselekedetével milyen baktériumgyilkosságot követ el. Nagyobb mennyiségű szármaradvány leforgatáskor nagyon sok esetben nincsenek a talajban baktériumok, amik azt lebonthatnák, ezért célszerű őket baktériumkészítmények kijuttatásával pótolni.

Erre a feladatra alkalmas eszköz a Busa Kontrol tárcsája, amelyen szórókeret található a hátsó tárcsasor előtt, abból a célból, hogy vizes talajra szórjuk rá a baktériumokat, így azok nagyobb eséllyel maradnak életben. Fontos felszerelése még a gépnek a szögvas-spirál ékhenger, amely tömörítéssel lezárja a talajt és megakadályozza azt, hogy az kiszáradjon.

A Busa FKM forgókapás magágykészítőn szilárd halmazállapotú baktérium készítmény kijuttatására alkalmas adaptert (APV) helyeztek el. Ezt a gépet akkor van értelme használni, ha mulcsművelést végeznek és ez a készítmény még nem került kijuttatásra.

A jelenlevők állóbemutató keretein belül megtekinthették a forgókapás sorközművelőt, amely a kultúrnövények korai fejlődési stádiumában hoz létre a talajon apró talajrögökből 4-5 centiméter mély árnyékoló réteget. Ez az árnyékoló réteg megakadályozza a talaj kiszáradását, amely a baktériumok pusztulásának egyik legfőbb oka.

Nem érhetett véget az első közös partnertalálkozó az első közös akció nélkül. 2016. július 15. és augusztus 15. között a bemutatott gépek rendelői közül, akik + 300 liter Mikro-Vital® baktériumtrágyát is rendelnek, a bemutatón is látható folyékony baktériumtrágya kijuttató berendezést kapják grátiszba. Az akcióval kapcsolatos részleteket megtalálja a www.mikro-vital.hu oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!