2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Permetezéstechnikában erősít a Horsch

Agro Napló
Hosszú „túra” vette kezdetét május 17-én a Horsch Maschinen GmbH és az Axiál Kft. közös szervezésében.  A négy napos, gyárlátogatásokkal és bemutatókkal ötvözött programsorozaton a német gépgyártó magyarországi partnerei testközelből ismerhették meg az innovációkat, a gyártástechnológiai folyamatokat, illetve bepillantást nyerhettek egy innovatív gazdaság mindennapjaiba. 

Landau, a Horsch permetezéstechnika központja

A talajművelés és vetéstechnika területén bonyolított forgalommal elégedett a német mezőgépgyártó vezetése. Következő lépésként a permetezéstechnikára való összpontosítást tervezik, mivel óriási potenciált látnak a növényvédelem gépeiben. A Horsch habár korábban önállóan már gyártott permetezőgépeket, mégis 2011-től kezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a növényvédelmi gépek gyártására, a Leebbel kooperálva. A gyárlátogatás alkalmával Siegfried Horsch, marketing és permetezéstechnika specialista kalauzolta a magyar delegációt. A Theodore Leeb által alapított Leeb vállalat 2011-ig gyártott önállóan permetezőgépeket – emlékezett vissza a szakember, majd hozzátette: ezt az időpontot tekintik a közös együttműködés megkezdésének első hivatalos időpontjának. A két gépgyártó család ismertsége azonban korántsem új keletű, hiszen mintegy 20 éves szakmai és baráti kapcsolat áll mögöttük. A Horsch Leeb vállalat a Horsch Maschinen GmbH konszernen belül foglal helyet Landau városában. Az 5 éves együttműködés ugrásszerű növekedést hozott, megduplázták a gyártelep méretét, továbbá a 2011-ben realizált 5 millió eurós forgalom 2016-ra a nyolcszorosára, a szerelőcsarnokban dolgozó alkalmazottak száma pedig 70-ről 110-re nőtt.

A landaui gyáregységben készül az összes Horsch Leeb vontatott kivitelű LT és GS szériájú, valamint az önjáró PT széria. A vontatott permetezőgépek gyártósora szalagszerű, munkafázisokra osztott. Egyes állomásokon meghatározott szerelési munkákat látnak el a szerelők, a nagyobb részegységek külön kerülnek összeszerelésre, így az állomásokon már csak rá kell helyezni a készülő gépre. Az önjáró gépek munkafolyamata ettől eltérő: esetükben egy adott helyszínen szerelik össze az egész gépet, nincs a gyárat átívelő szalagos gyártósor. Az éves kibocsátás a GS széria esetében tavaly 150 db/év, míg az LT szériából 120 db/év. Utóbbit a Horsch Leeb vállalat 300 db-ra kívánja emelni a következő évben. A PT 330 önjáró változatból összesen 15 db került gyártásra 2015-ben.

Testközelben a teljes Horsch paletta

A szakmai út második napján a Horsch schwandorfi főhadiszállására vezetett az út, ahol szántóföldi bemutató keretében a gyártó palettáján megtalálható teljes talajművelő-, vető- és permetezőgép kínálatról kapott átfogó tájékoztatást a magyar csoport Szász Zoltán országfelelős közreműködésével. Olyan, már jól ismert eszközök vonultak fel, mint a tarlóhántásra és magágykészítésre egyaránt alkalmazható, 3–12 m munkaszélességben elérhető Joker rövidtárcsa, a kultivátortechnikából ismert Tiger család 8 méteres MT változata vagy a sekély és mély talajművelésre használható Terrano FM.

Óriási kínálattal rendelkezik a Horsch a vetőgépek tekintetében, amire bizonyságul szolgált maga a bemutató is, hiszen különböző munkaszélességű, felépítésű, specifikációjú eszközök követték egymást.  Bemutatkozott a Pronto család több tagja, így a DC típusú mellett helyet kapott egy SD valamint egy KR változat. Folytatva a sort a teljesség igénye nélkül látható volt továbbá egy Sprinter ST, egy Focus TD, egy az Agritechnica kiállításon bemutatott Express KR és a Maestro család CC valamint SW tagja.

Pillanatkép a szántóföldi bemutatóról

A bemutatózást végül a növényvédelem gépei zárták. A Horsch Leeb permetezőgépek közül 1-1 vontatott GS és LT változatot ismertetett Josef Stangl, a Horsch marketing munkatársa.

Szász Zoltán (balról) és Josef Stangl az LT széria ismertetése közben

Az LT típus hivatalos bemutatójára a 2015-ben rendezett Agritechnica kiállításon került sor. A 4000–5000 literes tartályméretben elérhető permetezőgép sok tulajdonságot örökölt a „nagy testvér” GS változatból. Erős, stabil acélváz a gép alapja, a nagy hasmagasságról a stabil vonórúdbekötés gondoskodik. A szórókeret nyugodt járását a tengelycsonk kormányzás teszi lehetővé még egyenetlen talajviszonyok esetében is. A keskeny vázszerkezet nagy kormányzási szöget engedélyez. A szórókeret paralelogramma felfüggesztésű, hidraulikusan rugózott és csillapított. A 18–42 m szélesség között választható keret munkamagasságát a kezelendő állománytól mért 50 cm helyett 30 cm-re csökkentették, ami szükségessé tette a szórófejek osztástávolságának újragondolását, így 25 cm-es osztásban szintén érvényesül a háromszoros átfedés és az elsodródás lehetőségének csökkentése (megfelelő szélerősség esetében). A szórókeretet ellátták a Boom Control Pro automatikus szórókeret vezérléssel a pontosság és alacsony munkamagasság megőrzése érdekében. Szemmel látható különbség, hogy a tartály már nem rozsdamentes acélból (GS változat), hanem polietilénből készül. A nagy tartályhoz nagy teljesítményű centrifugál szivattyú tartozik, ami gondoskodik a gyors feltöltésről és permetezésről. A permetezőgép gyors tisztításában az ún. CCS folyamatos belső tisztító rendszer segédkezik. Mindez a traktorfülkéből végezhető el. Aktiválásával a membránszivattyú vizet pumpál a csőrendszerbe, a permetezőpumpa ezt elszívja és a permetlét a fúvókákon keresztül kinyomja.

A GS típusjelzésű permetezőgép a bemutatott 6000 literes tartály mellett további két, 7, illetve 8 ezer literes változatokban is elérhető. Összességében a konstrukció nagyban megegyezik az LT változattal. Szórókeret választéka 21 métertől 36 méterig terjed. A feltöltésről és a permetezésről egy 1000 l/min szállítási teljesítményű szivattyú gondoskodik. Ahogy a többi szériánál, úgy a GS permezőgépek esetében sem gond az éjszakai munkavégzés: a szórókeretre szerelt LED-világítás lehetővé teszi a fúvókák ellenőrzését.

Önjáró Horsch Leeb PT szériából szintén egy-egy 280 és 350 típusjelű gépek voltak láthatók. A kisebb, 36 méteres keretszélességben elérhető 280-as hasmagassága 85 cm, így a gyártó elsősorban gabona és repce növényvédelmére ajánlja, de kukorica gyomirtásban is hasznosnak bizonyul. Erőforrása egy 7,7 literes, hathengeres Mercedes MTU motor, ami 210 kW (280 LE) maximális teljesítménnyel bír. Maximális haladási sebessége közúton előírásoktól függően 40–50 km/h, optimális munkasebessége 8–10 km/h, de képes a 20 km/h haladási sebességre is a földterületen. Nagy, 8000 liter befogadóképességű rozsdamentes acéltartállyal szerelik, ami gyorsan és könnyen tisztítható. A permetezésről egy 1000 l/min szállítási teljesítményű szivattyú gondoskodik. A tartály feltöltése mindössze 8 perc alatt végbe megy. Itt is elérhető az előbb említett  Boom Control Pro vezérlés. Opcionális kiegészítés az ún. Boomsight, ami lézer segítségével szkenneli a gép előtti területet és jelzi az akadályt.

A PT 350-es változat a Horsch Leeb legújabb fejlesztése az önjáró gépek között. Elődjéhez, a 330-as változathoz képest másik motort kapott. A 7,7 literes, hathengeres Mercedes MTU típusú, turbófeltöltős Tier 4f motor 260 kW (354 LE) teljesítményre képes. A 480 literes üzemanyagtartálya mellett egy 40 literes AdBlue tartály is helyet kapott. 480/80 R50 méretű abroncsokkal szerelve hasmagassága 1,4–1,6 m között hidraulikusan állítható, a kerekek nyomtávja 2,25 és 3,0 m között szintén hidraulikusan szabályozhatók. Tartálykapacitása 3000 literrel kisebb, mint az előbbi típusé, ugyanakkor kialakítása és minősége megegyezik azzal. Munkasebessége kalászos gabona állományban elérheti a 30 km/h-t.

Horsch kísérleti gazdaság, avagy ez a cseh módi

Prágától mintegy 80 kilométerre északkeletre helyezkedik el Kněžmost nevű település, ahol az AgroVation cseh gazdaság tevékenykedik. Már a kocsibejáróban elhelyezett cégéren feltűnik, hogy itt valami más, mint a megszokott. A cégnév alatti felirat az írja: a schwandorfi Horsch Maschinen GmbH kísérleti telepe. A gazdaság működése és mérete 4 évvel ezelőttig a hazai termelőszövetkezetekéhez hasonlítható leginkább, tudtuk meg kijelölt „kalauzunktól”, Christoph Foth-tól, a gazdaság ügyvezető igazgatójától. Mikor a Horsch 2012-ben átvette a gazdaságot olyan tényekkel szembesült a több mint 3000 hektárt művelő, szántófölddel, kaszálóval, kertészettel és szarvasmarha teleppel is rendelkező farmon, mint az amortizált géppark, egyenetlen talajviszonyok, a helyenként magas gyomállomány, esetenként erodált területek, és erősen tömődött talajok, csak hogy néhányat említsünk a problémák közül. Teljes reformálásra, a talajviszonyok helyreállítására volt szükség, hogy egy jól működő, nyereséges gazdaság szülessen meg.

Christoph Foth (balra) bemutatja az AgroVation vállalat speciális eszközparkját

Feltehetjük a kérdést, hogy miért fektetett be a Horsch család a gazdaságba, mit is keres a vállalat Csehországban? A gazdaságra mint lehetséges nyereséges üzletre tekintenek, mondja az igazgató, majd folytatja: a nemzetközi tapasztalatok hatással vannak a gépfejlesztésekre, illetve a saját földterületek alkalmasak a prototípusok tesztelésére, a különböző forgatás nélküli művelési technológiák tesztelésére (pl. bakhátas kukorica termesztés) és információgyűjtésre, legvégül olyan rendszer alkalmazására, amely csak kevés helyen létezik a világban – utalt itt az ún. Controlled Farming Techologies (röviden CTF) alkalmazására. A rendszer lényege, hogy a parcellákon előre megtervezett útvonalon, azonos nyomvonalon haladnak az azonos munkaszélességű (esetükben 12 m, kivéve a permetezés) eszközök minden munkaművelet alkalmával. Az elv alkalmazásával előre kiszámítható a munkaórák száma és csökkenthető az állásidő. A traktorok és a vontatmányok járószerkezete 3 m széles és a permetezőgépek kivételével gumihevederes, ügyelve ezzel a taposási kár minimalizálására. A Horsch tapasztalata, hogy a hevederek alkalmazásával csak a talaj felső 15 cm-re tömődik be és a gumiabronccsal ellentétben nem hagy keréknyomot. Optimalizálták a logisztikát is. A szállítójárműveknek nincs keresnivalója a táblán, tovább csökkentve ezzel a talajban okozott kárt. Eszközparkjukat úgy alakították ki, hogy méretében igazodjon a munkaeszközökéhez. Fontos dolog ugyanakkor, hogy a rendszerben részt vevők tisztában legyenek, hogy melyik időben mi a meghatározott feladatuk.

Szántóföldi terepszemle


Vendéglátóinknak ezúton köszönjük a tartalmas és hasznos négy napot.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az egyszerű kukoricatermesztés

Az egyszerű kukoricatermesztés

A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan...

Megújult a Maestro család

Megújult a Maestro család

Az aratás derekánál tartunk, és az ország különböző pontjairól hasonló eredményekről számolnak be. Nagyjából mindenütt ugyanaz a kép. A víz az úr.

Aprómag vetése

Aprómag vetése

Megjöttek az esős napok is így Medárd táján. Egyre többször találkozunk különböző fórumokon repcevetőmag-reklámmal. Így hát eljött az ideje a repce ve...

Mivel, mit és hogyan

Mivel, mit és hogyan

A tavaszi munkálatok elindultak. A műtrágyázás az eső előtt nagy ütemben folyik, így a vetések hengerezése, gyomfésűzése is. A szántott földeket simít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!