Modern fajták a hazai szilváskertekben

Agro Napló
Jelentőségét tekintve a hazai gyümölcstermesztésben a szilva az alma és a meggy után a harmadik helyen áll. Előnye többek között, hogy Magyarország minden termőhelyén termeszthető, nagyüzemi kertészetekben, házi kertekben egyaránt. A felhasználás célja is többrétű lehet: friss piaci, beleértve az exportot is, szesz-, fagyasztó- és konzervipari.

A szilva fajtahasználata az ökológiai adottságoktól, a felhasználás irányától és a hagyományoktól függ – mondja érdeklődésünkre Palesits Zsolt, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének elnöke, a Palesits Faiskolai Kft. ügyvezető-tulajdonosa. – A mérsékelt égöv hűvösebb klímájú országaiban az európai szilvákat, a mediterrán és szubtrópusi területeken a japán típusú szilvákat termesztik. Az európai szilvák európai és észak-amerikai származásúak. Közép- és Kelet-Európa vezető fajtája a Besztercei szilva volt, de a szilvahimlő vírus terjedése miatt ez a fajta visszaszorulóban van.

Palesits Zsolt és felesége Beatrix

 

Milyen termesztői igényekre alakítják ki kínálatukat a faiskolák?

Az elmúlt telepítési hullámban a vírusellenálló cacaki fajták (C. lepotica, C. rana és C. rodna) mellett a Stanley, President és a Bluefre játszott jelentős szerepet. Mellettük jelentek meg a német nemesítésű újdonságok, melyekből napjainkban is nagy mennyiségben telepítenek a kertészetek (Elena, Presenta, Topend Plus, Tophit, Topfive). Ipari célra ajánlott a Haroma és a kettős hasznosítású Toptaste. Ház körüli kertekben gyakori ringló fajtákat a nagyüzemekben nem termesztik. Egyes termőhelyeken említésre méltóak a hazai tájfajták, például a Penyigei, Nemtudom szilva.

Melyek a kiemelkedő jelentőségű fajták?

Hibátlan fajta nincs! Nem is volt, de nemesítési célként lehet törekedni a megteremtésére. Már ültetvénytelepítés előtt el kell dönteni, hogy friss fogyasztásra vagy szeszipari feldolgozásra, hűtőiparnak vagy más feldolgozásra szeretnénk-e az ültetvényből származó gyümölcsöket eladni, hiszen mind a nemes, mind az alany megválasztása ettől függ. Ha útközben a felhasználási cél módosul, az általában már csak kényszer szülte megoldás. A teljesség igénye nélkül a következő fajtákat emelném ki a kínálatból: Topfive®, Jojo®, Toptaste®, Haroma®, Elena®, Tophit®, Empess,  Presenta®, Topend Plus®.

Hogyan befolyásolják az értékesítési igények a szilvatermesztést?

Az export elsődleges cél lehet. A német fajták Magyarországon kb. 10 nappal előbb érnek, mint Németországban. A németek szívesen vásárolják az általuk jó minőségűnek tekintett „hazai” fajtáikat. A német piac minőségérzékeny, nem a méretet preferálja. Így lehetőség van a Tophit, Haganta, Topend Plus méretű fajták mellett a Haroma, Presenta, Toptaste kivitelére is. Az orosz piac (jelenleg nincs, az embargó miatt) a nagyméretű fajtákat preferálja: Cacanska rana, Cacanska lepotica, Topend Plus, Tophit. Fontos a hamvasság a szállítmány célországba érkezésekor is. A harmadik legfontosabb exportpiac Skandinávia országai. Ez esetben a kék szín és a 100%-os színborítottság nagyon fontos. Az export szállítmányokat szedési érettségben indítják, a szilvának keménynek kell lennie a megérkezéskor, az ízek nem teljesen tudnak kialakulni. A hazai friss piacokon a közepes és nagy méret egyaránt előnyös, bár a friss áru zömét a háziasszonyok feldolgozzák. Szerencsések azok a fajták, amelyek érési időben és nagyságban hasonlítanak a Beszterceire, mert „javított” Beszterceiként népszerűek lehetnek (Elena és Presenta). A kései érésű fajták megfelelő tárolás mellett akár 4-5 héttel a szedésük után is friss piacra vihetők, nyilván jó árral. Folyamatosan kell a piacon lenni, ezért kellenek a résfajták, a tömegében termesztésben lévő fő fajtáink közé (C. rana, C. lepotica, President, Bluefre, Stanley). A feldolgozóiparban minden szilvafajta feldolgozható, a beltartalom miatt azonban más és más lesz az értékük. A legjobbnak ítélt ipari fajta a Presenta, Haroma, Elena és a kettős hasznosítású Toptaste.

Párosul-e a modern fajtahasználat korszerű alanyhasználattal, koronaformával is?

Egy fajta- és alanyhasználattal, illetve a koronaforma alkalmazásával a tenyészterület szűkíthető, a technológia korszerűsíthető. Mind terméshozamban, mind gyümölcsminőségben óriási eredményeket érhetünk el! Sajnos nem Európa vezetőiként ismernek minket a faiskolai termesztésben. Nem azért, mert nem tudunk jó minőségű, koronás oltványokat előállítani. Még csak nem is azért, mert nem tudunk hozzájutni kiváló fajták oltóvesszőihez, szemző hajtásaihoz. Az ok, az alanyhasználatunk. Jelenleg szilvaalanyként a mirobalán magoncokat használják zömmel a faiskoláink. A kínálat így nem olyan homogén, mint egy dugvány klón-alany (St-Julien A), vagy az ennél is magasabb biológiai értékkel bíró merisztéma alany (myrobalan 29C, Wavit) esetében. Ezek az alanyok közepes növekedésű erélyűek, az ültetvények intenzitása fokozható velük. A szilvaültetvényeinkben a váza korona terjedt el. A német szaktanácsadók a modern ültetvényekbe a központi tengellyel rendelkező orsó koronaformát javasolják.

Topfive Hosszúkás, kerekded, sötétkék, hamvas fajta, 34–36 mm átmérővel, a Cacanska lepotica érési idejében már szedhető, de kiválóan fán tartható, így ebbe a piaci résbe kiválóan beilleszthető. Nem puhul le, színesen is tovább nő a mérete. Íze közepes, jó.

Jojo A Cacanska lepotica és a Stanley közötti érési időszakba tartozó fajta. 36–40 mm méretével, kiváló beltartalmával és Sharka vírus (PPV) rezisztenciájával figyelemre méltó! Nagy termőképessége jó koronaszerkezettel párosul. Egy menetben szüretelhető. Hibái: a korai virágzása miatt a tavaszi fagyokra érzékeny lehet, nagy az ikresedési hajlama, korai színeződése miatt megtévesztheti a tapasztalatlan szedőket (korán szedve gyenge beltartalmi értékű), szilvaatkára fokozottan érzékeny.

Toptaste Szeptember elején érő, talán a legjobb ízű fajta a Top sorozatból. 38–41 mm átmérőjű, hosszan fán tartható, elsősorban friss piaci, másodsorban kiválóan feldolgozható fajta. Nem egyszerre szedhető, ez a hátránya. Fái fiatalon tövisesek.

Haroma A Besztercei szilva idejében érő, 33–38 mm átmérőjű, kiváló minőségű fajta. Gyümölcsalakja jellegzetes, hamvas héjjal, gyönyörű narancssárga hússal párosítva. Hosszú kocsánya miatt nagyon könnyen szedhető. Mind friss piaci, mind sütő- és szeszipari felhasználásra is ajánlott fajta. Egy kis alternancia hajlama van, a vizsgálatok során néha a kőmagokból törhetnek le részek, ami nem előnyös. Vírustünetek eddig a gyümölcsön nem mutatkoztak.

Elena A német nemesítők szeme előtt talán a Besztercei szilva lebegett, amikor létrehozták, ugyanis érési idejét és megjelenését tekintve a Beszterceivel szinte megegyezik. Minőségében kicsit elmarad tőle, de ezért kárpótol a rendszeres, bő terméshozam. Sharka vírus toleranciája magyar körülmények között csak közepes, erősen fertőzött környezetben a levélen gyorsan megjelenik, de még a gyümölcsön is megjelenhet a jellegzetes tünet. Öntermékeny. Felhasználása: elsődlegesen pálinkának ajánlott.

Tophit Szeptember 1-2. hetében érő, nagy gyümölcsméretű (38–45 mm) szilva. Kiemelkedő hamvasságának köszönhetően a legszebb megjelenésű a német fajtaújdonságok közül. Nagy termésmennyiség és kiváló termésminőség jellemzi, ezért elsősorban friss piaci felhasználása indokolt, beleértve az exportpiacokat is. Sharka vírus toleranciája magas, viszont a csonthéjasok Monilinia betegségére hajlamos. Nagy gyümölcsei miatt vesszői szeles időben letörhetnek. Részben öntermékeny, porzó használata indokolt az ültetvényekben. Alternanciára hajlamos.

Empess Nagy gyümölcsű, korán termőre forduló fajta. Szeptember első felében érik. Húsa sárga, magvaváló, jó ízű. Nagyon mutatós. Friss fogyasztásra ajánlott, nem ipari feldolgozásra. Csak részben öntermékeny, ezért porzófajtákkal javasolt ültetni. Sharka vírusra nem toleráns.

Presenta Szeptember végén, október elején érő, Besztercei nagyságú, a legtöbb cukrot felhalmozó szilvafajta. A német fogyasztók és a minőségi magyar pálinkafőzők kedvenc fajtája. A fajta hibája a termőhely-érzékenység, rossz termőhelyekre nem ajánlott! Esős időben reped, Moniliniára érzékeny. Vékony vesszői szeles időben letörhetnek. Vírustoleranciája közepes, erősen vírusfertőzött környezetben gyümölcsminősége romolhat. Ágrendszere meredek, felálló.

Topend Plus Érési ideje október első hete. Gyümölcsmérete nagy, egyes piacokon „túl nagy”-nak ítélik, máshol ez a méret nagyon is tetsző. Öntermékeny, nagyon nagy PPV-toleranciával rendelkezik. Beltartalmi értéke kiváló, megjelenése nagyon tetszetős. Nagyságából adódóan néha a gyümölcse üreges, magjánál mézgacseppek előfordulhatnak. Összes külső és belső tulajdonságait tekintve a fenti fajtasorból talán a legjobb fajta.

-btj-

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!