2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Gép-Mix - 2016. június

Agro Napló

A 40 éves évforduló alkalmából

Az 1976. áprilisi 1-i szerény kezdetek óta a Great Plains gépgyártó az Egyesült Államok egyik legnagyobb családi tulajdonú mezőgazdasági eszközgyártójává nőtte ki magát.

Az első Great Plains vetőgép

40 évvel ezelőtt Roy Applequist, a Great Plains alapítója elhatározta magát egy új gabonavetőgép kifejlesztése mellet. Miután hónapokon át mérte fel az Államok középső régiójában gazdálkodó farmerek igényeit, Applequist egy 10 méteres, összecsukható vetőgéppel állt elő. Az új eszközt nagy területteljesítmény, kiváló talajkövetés és gyors közúti szállításra való átállás jellemezte, vetőmaggal teli tartályok esetén is.

Applequist találóan Great Plains néven keresztelte el a gépet, majd a későbbi vállalatot is.

A Great Plains első gyáregysége a Bishop Street-en, Salina városában volt megtalálható, Kansas államban

Az első két és fél évben egy apró 6407 négyzetméteres üzletben a Kansas államban található Salina városban, a Bishop Street-en működött a vállalkozás. 1979-ben a gyártás átkerült egy kiürült iskolaépületbe Assaria városába (Kansas), ahol az innováció szelleme tovább növekedett.

Az 1980-as években a Great Plains számos innovatív koncepciót mutatott be a mezőgazdasági ágazat számára: barázdanyitó, nagy teljesítményű forgatás nélküli ültető gép. Lépést tartva a vásárlói igényekkel nagyobb területet béreltek a gyártáshoz Salinaban, illetve megalakult a Great Plains Trucking szállítmányozó vállalat.

A termékek csoportosítása céljából a Great Plains 1986-ban elindította az ún. Land Prime divíziót (kommunális gépek, munkaeszközök és gyepápoló gépek).

A Great Plains Acceptance vállalat 1991-ben alakult meg, amely a kereskedők kedvezményes pénzügyi finanszírozásában segít. Az üzleti és személyi állomány növekedésével a cég központját 1995 áthelyezték Salinaba, ahol a mai napig megtalálható.

Great Plains globális gépgyártó vállalat

2000-ben a Great Plains belépett a talajművelés piacára a Kent  gépgyártó vállalat (Tipton, Kansas) felvásárlásával, majd 2010-ben a cég megvásárolta az angliai Simba Inernationonal vállalatot. A jó minőségű mezőgazdasági gépek elhivatott gyártása nem az egyetlen hasonlóság a két cég között. A Simba vállalat ugyan csak 1976-ban alakult meg.

Ma a Great Plains öt divízióból áll: Great Plains Mezőgazdasági Divízió, Great Plains International, Land Pride (zöldterületek karbantartása), Great Plains Acceptance Corporation (pénzügyi szolgáltatás), Great Plains Trucking (szállítmányozás). Az innováció és a minőség folytonos szeme előtt tartása mellett a, Great Plains több mint 1400 alkalmazottat, 8 kansasi és egy angliai gyárat foglal magába. A gyár és az irodák alapterülete együttesen mintegy 1,7 millió négyzetméter.

A 40. évforduló emlékére Jeff Hlad és Luke Schoenecker, a vállalat munkatársait felhatalmazták az első vetőgép felújítására. Jeff Hlad, Bob Hlad unokája, aki a Great Plains első alkalmazottja volt és együtt dolgozott Applequisttel az első vetőgép gyártásán 1976-ban. Fotók, gépkönyvek segítségével sikeresen újjá építették, illetve festésre előkészítették a gépet, továbbá az eredeti gép mintájára újra matricázták az eszközt. A projekt 2015 decemberében fejeződött be.

 

 

SHREDLAGE. Technológia az USA-ból (+videó)

A 2015-ös hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be a CLAAS két új szemroppantóját, az MCC MAX és MCC SHREDLAGE modelleket, melyek a JAGUAR silózó modelljeihez rendelhetők.

Az új MCC SHREDLAGE szemroppantó, amelynek technológiai licencét az amerikai Shredlage L.L.C. vállalkozástól vásárolta meg a CLAAS, extrém 26 és 30 milliméter közötti szecskatartományban is lehetővé teszi az intenzív feltárást. A SHREDLAGE hengerek fűrészfogprofilúak és egymással ellentétes irányba forgó spirálnúttal vannak kialakítva. Az MCC SHREDLAGE így éri el a kukoricacső darabok teljes aprítását és a szemek szétzúzását, annak érdekében, hogy teljes legyen a feltárás. Ezen felül a szár hosszanti irányban is nagyon jól felhasad, és a speciális hengerprofilnak köszönhetően a kéreg is lehámozódik a szárról.

Az MCC SHREADLAGE henger a CLAAS JAGUAR 870 valamint JAGUAR 950, 960, 970 és 980 típusokhoz rendelhető. 

Tekintse meg „SHREDLAGE. A feltalálók” című rövidfilmet!

Forrás. www.axial.hu

Rapid teljesítménye a kivárás magabiztosságát jelenti 

Íme egy újabb történet a hatékonyságról, a minőségről és a tartósságról a Rapid vetéstechnika 25. évfordulója alkalmából.

A Lincolnshire farmon két Rapid vetőgépet üzemeltetnek, ez teszi lehetővé a parlagi ecsetpázsit elleni küzdelemben fontos szerepet kapó ülepedett magágy elérését, valamint a vetés legjobb időzítését.

B Bush és Fiai nem szeretnek rohanni, amikor az őszi kalászosokat vetik. “Nem sietjük el a vetést, ez fontos szerepet játszik az ecsetpázsit elleni védekezésben. Célunk, hogy megragadjuk a vetéshez legoptimálisabb talajállapotot", mondja Jeff Bush, a Revesby melletti 2000 ha-os gazdaság egyik irányítója. Az őszi búza, a repce, a cukorrépa, az őszi és tavaszi árpa mellett babot, borsót, paradicsomot és kukoricát is termesztünk. Valamennyi bérmunkát is végzünk.

Jeff Bush

A cég filozófiája a vetéshez szükséges lehető legjobb magágy elérésében gyökerezik. Ez azt jelenti, hogy kalászos és repce után a szárat bebálázzák, így a talajművelő eszközöknek csak minimális mennyiségű növényi maradvánnyal kell megbirkózniuk. Ugyanakkor minden harmadik évben a szármaradványt lezúzzák és bedolgozzák, a műtrágyázás pedig ennek figyelembe vételével történik.

A RexiusTwin porhanyít, egyenget és tömöríti a felszínt

A területek 90%-át megszántják, elmunkáláshoz Väderstad RexiusTwin-t járatnak 2-3 menetben. Amint az árvakelés és a gyomok kelni kezdenek glifozátot használnak, majd a vetés előtt még egy menetben Carrier-t.

“Megpróbáljuk - amennyire csak lehet - tisztán tartani a területeinket, akár két gyomkelési hullámot is kivárva, 2-3 héttel később vetünk”, mondja Jeff. “Szeretünk hagyományosak lenni és a komfort zónánkon belül maradni, különösen a bérmunka terén. Biztosnak kell lennünk abban, hogy mire vagyunk képesek. Pl. egy-egy felhőszakadást követően tudjuk, hogy nem kell sietnünk, bármikor elvethetünk.” 

A vetést általában október elején kezdik egy 8 és egy 6 méteres Rapid vetőgéppel, melyeket már 14 éve használnak. “Megtapasztaltuk, hogy a Rapid-ra mindig lehet számítani. Nagy napi teljesítménye miatt kivárhatjuk az optimális vetési időpontot", magyarázza Jeff.

Rapid A 800S (a kép csak illusztráció)

A két vetőgépnek köszönhetően a tarlófázis hosszát kinyújthatjuk, csökkenthető az időhiány miatti zűrzavar, az együttes teljesítmény pedig lenyűgöző.

A 8 méteres Rapid-ot egy 845-ös, a 6 méterest pedig egy 765-ös Challenger húzza. Véleményünk szerint a Rapid a legjobb munkaminőséget 12-15 km/h sebességnél adja, így nem hibázunk és tudjuk, hogy milyen teljesítménnyel tervezhetünk.

Jeff szerint a sikeres növénytermesztés sarokköve a vetés jó időzítése. “A Rapid nagy napi teljesítménye a várakozás magabiztosságát jelenti számunkra. A két vetőgép üzemeltetésének magasabb költsége megtérül a hatékonyabb gyomkorlátozás által. A termésátlagaink több mint elfogadható szinten vannak. Búzából pl. változó körülmények ellenére is elérjük a 9 tonnát", mondja Jeff.

Forrás. www.vaderstad.hu

Technikai show és szakmai beszélgetések a 2016-os Fliegl szakmai gépbemutatóján

Közel 250 kereskedelmi partner vett részt a Fliegl Agrártechnik gyakorlati gépbemutató napjain, az új termékekről és azok gyakorlati alkalmazásairól tájékozódni. Összesen 18 országból érkeztek a világ legnagyobb mezőgazdasági pótkocsi gyártójának központjába Mühldorf am Inn-be, pl. USA- ból, Finnországból, Lengyelországból, Oroszországból, balkáni országokból és Magyarországról.

  

A két napos modern mezőgazdasági technikák bemutatóján a résztvevők láttak a Fliegl hígtrágya kijuttató sorozatából való gépeket és eszközöket (szállítás, tárolás, alkalmazás), az eredeti letoló technika különböző alkalmazásait, az ún. ASW GreenTec súly optimalizált alumínium konstrukciót, mely nagyobb hasznos súlyt enged meg a szállítás során. Átrakócsigákat, átrakószalagokat, átrakó kocsikat, és átrakópontokat mutatott be a Fliegl az agrárlogisztikai szakértelme bizonyítására. Ezenkívül a szakemberek megismerték működés közben a bálaszállítót rakományrögzítéssel, rugalmas horgos emelős megoldásokat, különböző trágyaszórókat, és az építési és kommunális technikát működés közben. Egy speciálisan kialakított pályán illusztrálta Fliegl a letolókocsi tengelyszerkezetek menetjellemzőit (TITAN, GIGANT PLUS, hidraulikus rugózás és légrugózás). Újdonságként egy új billenős (TMK 130S) került bemutatásra, mely ideális kertépítéshez és parkosításhoz, egy platóskocsi és egy mélyágyas gépszállító melyek gépszállításra alkalmasak.

A különféle termékbemutatók mellett nagy súlyt fektettek a gyakorlati gépbemutatón a tapasztalatcserére és az ötletekre. Ifj. Josef Fliegl cégvezető értékesnek tartja a nemzetközi értékesítési hálózaton belüli megbeszéléseket:” Kereskedőink nagyon közel állnak a termékfelhasználókhoz. Ők adnak a kutatásokhoz és fejlesztésekhez értékes visszajelzéseket. Tudják, hol nyomja a cipő a termelőket és a vállalkozókat, hol vannak esetleg ország specifikus problémák, melyre nagyon fontos új megoldásokat kidolgozni.” A Fliegl Agrartechnik aktuálisan az új jogi irányelvek végrehajtására koncentrál, úgy, mint a hígtrágya kijutatás előírásai, és követni próbálja a mezőgazdasági dömpingárak keltette kihívásokat.“A műszaki fejlődés nagyon gyors. Célunk, nem csak ezzel lépést tartani, hanem még feljebb állítsuk a mércét, egy innovációsmotor szeretnénk lenni. Ehhez igazítjuk folyamatosan a termékpalettánkat, állandóan kiegészítjük és bővítjük azt. Mezőgazdasági technológiák és szállítási megoldások optimális teljesítménnyel és hatékonysággal– számunkra ez fontos „nyilatkozta ifj. Josef Fliegl. A Fliegl letolókocsija EU-jóváhagyást, a bálaszállító XL kód alapján rakományrögzítési bizonyítványt kapott, és a DLG az ADS 120 trágyaszórót az istállótrágya minőségi kiszórásáért a DLG tanúsítvánnyal jutalmazta

Forrás: www.fliegl-agrartecnik.de

 

 

Olvasta már?

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!