Többmilliárdos fejlesztés és új partnerstratégia a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat is elnyert Hungranánál

Agro Napló
Még csak áprilist írunk és Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó cége, a Hungrana máris újabb többmilliárdos fejlesztési projektet zár le, új partnerstratégiát dolgozott ki a beszállítókkal való együttműködés erősítésére, valamint elnyerte a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat.

„Mozgalmas évünk van – mondja Kelemen Kálmán, a Hungrana Kft. ügyvezető és pénzügyi igazgatója. A konzervatív üzletmenetünknek köszönhetően nagy piaci stabilitással rendelkező cég vagyunk, és úgy gondolom, ahhoz, hogy a piaci helyzetünket megőrizhessük, elengedhetetlen a folyamatos fejlesztés, valamint a megújulás képessége.”

Kelemen Kálmán


A Hungrana az egyik legjelentősebb hazai élelmiszeripari vállalkozás, Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó üzemét működteti, az Európai Unióban termelt izocukor – folyékony állapotban lévő cukor – mintegy harmadát, 250 ezer tonnát a vállalat állítja elő. A társaság árbevétele az elmúlt három évben 100 milliárd forint körül alakult, tavaly pedig fennállása óta a legmagasabb kidarálási mennyiséget elérve üzleti tervét jelentősen túlteljesítette.

Az elmúlt tíz évben a tulajdonosok összesen több mint 225 millió euró értékben valósítottak meg kapacitásnövelő fejlesztéseket az üzemben. 2007-ben egy 120 millió eurós beruházás keretében megduplázták a kidarálási teljesítményt és megháromszorozták az alkoholgyártást. A 2012-ben átadott szalmát hasznosító biomassza égetőmű a cég gázfogyasztásának harmadát váltotta ki „zöld” energiával. 2013-ban tovább bővült a termékportfólió, miután átadták a gyógyszer- és kozmetikai iparban használható alkoholt előállító üzemegységüket.

A Hungrana Kft. legújabb beruházása egy új egység létrehozása volt, amelyben a kukoricarostból és egyéb fehérjében dús komponensből állítanak elő pelletált állati takarmányt. A 2,8 milliárd forintos fejlesztés eredményeként megvalósuló létesítmény építési munkáit tavaly kezdték meg és a gyárrészleg, melyben jelenleg a beüzemelési munkák folynak, az idén készült el. A modern létesítmény és a világszínvonalú technológiát jelentő berendezés-együttes a gyár által előállított kukorica rost alapú  takarmány (CGF) teljes mennyiségéből kiváló minőségű, pormentes, stabil takarmánypelletet fog előállítani. Az új gyárrészleg indulásával a vállalat újabb 8 főnek ad munkát.

A jelenleg 320 főt foglalkoztató társaságban az Agrana cégcsoport, valamint a világ legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata, az ADM 50-50 százalékos részesedéssel bír.

A fejlesztések mellett a Hungrana már készül a piaci változásokra is.
Az Európai Unióban 2017. október elsejével eltörlik a cukorra vonatkozó termelési kvótákat, amire már megkezdődött a felkészülés a piacon. „Bár még közel másfél év van hátra a teljes piaci liberalizációig, a várható változásokra nekünk is mielőbb reagálnunk kell. Az Európai Unió több országából érkeztek hírek arról, hogy növelnék az izocukorgyártó kapacitást, és Magyarországon is indul ilyen beruházás – mondta Kelemen Kálmán.”

Míg például Észak-Amerikában 40 százalék feletti az izocukor penetráció, addig Európában mindössze 3 százalék körül van, vagyis bőven van még lehetőség a fejlődésre. Kelemen Kálmán szerint várható Európában is az izocukor-kereslet bővülése a piaci liberalizációt követően, mivel egyes iparágakban – például az üdítőitalok előállításánál – jobban használható, mint a hagyományos cukor.

A Hungrana szabadegyházi üzemében készült természetes cukor- és keményítőféleségekkel, alkohol- és takarmány alapanyagokkal rendszeresen találkozhatnak a fogyasztók, amikor tejterméket, péksüteményeket, lekvárokat vagy üdítő- és szeszesitalokat vásárolnak, vagy akár ezek papírcsomagolását veszik a kezükbe.

„A társaság a teljes hazai kukoricatermelés 15 százalékát használja fel, jelenleg mintegy 700 szerződéses partnerünk van, és rajtuk keresztül legalább 4000–4500 gazdával állunk kapcsolatban. Büszkék vagyunk arra, hogy kizárólag magyar gazdáktól, magyar termelésű, kiváló minőségű, GMO-mentes kukoricát vásárolunk” – tette hozzá a vállalat ügyvezetője.

Magyarország jelenleg kukoricaexportáló ország, azonban a cégnél azzal számolnak, hogy a jelenleginél jóval nagyobb verseny lesz majd a beszerzési piacon, ami szintén indokolja az eddigi partnerstratégia átalakítását.

A háromszoros Magyar Brands-díjas vállalat az idén márciusban átvehette a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat is, mellyel a Társaság minőség iránti elkötelezettségét és a magyar beszállítókkal való együttműködését ismerték el.

„Hiszek abban, hogy nem elég, ha képesek vagyunk a partnereink igényeit kielégíteni, képesnek kell lennünk arra, hogy ezeket az igényeket felül tudjuk múlni. Épp ezért az idei év egyik kulcsfontosságú projektje az új partnerstratégiánk, amellyel a beszállítóinkkal egy még erősebb, még stabilabb alapokon nyugvó együttműködést fogunk megvalósítani. A projekt egyik eleme a május végén megrendezésre kerülő Első Hungrana Gazda Konferencia.” – tájékoztat az ügyvezető. Az esemény különlegessége azon túl, hogy a partnerek jobban megismerhetik a vállalat működését, megnyitják a gyár kapuit a gazdák előtt és egy látogatás során bepillantást nyerhetnek a feldolgozási folyamatokba is. Az eseményre a Hungrana a legnagyobb gazdálkodó partnereit várja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?