REVO PIUMA 4WD Revolution

Agro Napló
Gyárlátogatáson jártunk 2016. március 16-17-én a REVO-nál. A gyár az Alpok festői környezetében található, Olaszország legismertebb almatermesztéshez kapcsolható tészének, a Melinda-nak a területén. Minden adott tehát ahhoz, hogy intenzív almásban használható, korszerű betakarítógépet fejleszthessenek.

 

Látogatásunk első napján megtekintettük a gyárat, illetve a környéken lévő ültetvények, gazdák életébe kaptunk kis betekintést. Másnap a Melinda korszerű almaválogató gépsorát, üzemét tekinthettük meg, illetve a világon egyedülálló Ipogeo barlangi almatárolót.

Az étkezési alma és körte betakarítása időigényes és kényes művelet. Az egész éves munkánk gyümölcsével mondhatni kesztyűs kézzel kell bánni. Erre a feladatra fejlesztette ki a REVO itáliai székhelyű gépgyártó a Piuma Revolution gépcsaládját. A gép egy a tartályládák szállítására, és alma/körte szüretelésére kialakított önjáró kocsi. A szüretelőkocsi használatával rendkívüli módon meggyorsítható a betakarítás, kíméli a dolgozókat, nem kell létrázni, a dolgozók kevésbé fáradnak el, ezáltal a termelékenység egyenletesebb. Ha az ültetvény leadja, akkor akár 300 kg/fő/óra teljesítmény is elérhető. Emellett csökkenti a gyümölcs sérülésének esélyét, mivel 

  • kevesebbszer kell megfogni, pakolni azt, 
  • a szedőbrigádok nem a legkíméletesebben bánnak a gyümölccsel, de a szedőkocsit alkalmazva a sérülések minimalizálhatók,
  • a Piuma szüretelőkocsi szalagrendszere kíméletesebb, gyorsabb szüretelést tesz lehetővé, mivel az egy végtelenített darabból áll, nincsenek benne meredek töréspontok. Az egyszer a szalagra került gyümölcs garantáltan törés nélkül jut a ládáig.
  • Azt már mondani sem kell, hogy a magasabb minőségű gyümölcs többet ér, és tovább eltartható. Ráadásul a kocsi használhatósága nem merül ki a szüreteléssel.

    Jól használható már tavasszal a metszési munkálatokkor is, igény esetén kompresszorral is felszerelhető, illetve az év során jelentkező ritkítási és jégháló manipulálási feladatokhoz is használható.

    A szüretelést 5–7 fős brigádok végezhetik. 25 LE-s 3 hengeres Yanmar dízelmotor hajtja, sebességtartó automatika, és egymástól független hidraulikusan kitolható platformok jellemzik.

    Megtakarítás jelentkezik mind időben, mind a dolgozók számát illetően. Igény esetén automata szintezővel is rendelhető a hegyvidéki területekre. Gazdasági oldalról nézve 10–15 ha ültetvényméretnél már érdemes gondolkozni egy ilyen gépben. Az időben elvégzett betakarítás és a magasabb minőség mindenképpen megtérül még pályázati támogatás nélkül is.

    PIUMA 4WD betakarítás video: 

     

    Hernek Gábor

    A cikk szerzője: Hernek Gábor

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Hamarosan jön a fagy

    Hamarosan jön a fagy

    A tavaszias időjárás folytatódott az elmúlt héten is. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb időben az idén is korán elindult a korai növények...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!