Horsch Joker RT

Agro Napló
A rövidtárcsák nagyon sokat segítettek a termelőknek a talajművelésben, kimondottan a tarlóhántásban. Relatív kisebb vonóerőigénnyel, nagyobb sebességgel tudunk tarlót hántani, a régi nehéz tárcsákkal ellentétben sekélyen, úgy, hogy teljes átfedéssel átvágjuk a talajfelszínt, így megszüntetjük a kapillaritást. A Jokerben az 52 cm átmérőjű tárcsák nagy sebességgel forognak, így intenzív keverés mellett apró morzsás talajszerkezetet hagynak maguk mögött.

A Joker RT Classic jól bevált és bizonyított rövidtárcsa, hagyományos felépítésben, tökéletes munkát végez a tarlóhántásban, és magágykészítésben. A Jokerben két sorban helyezkednek el az 52 cm átmérőjű tárcsák, a tárcsamező mögött pedig a henger. A járószerkezet a henger mögött hátranyúlva. Azon termelő, aki már dolgozott rövidtárcsával tapasztalta, hogy majdnem az összes rövidtárcsa ugrál. A Horsch ezt úgy oldotta meg a Joker RT Classic-ban, hogy a járószerkezetet hidraulikusan csillapította, a járószerkezet kiemelő munkahengerére egy hidraulikus akkumulátort helyezett, és ezáltal munka közben a járószerkezet nem billegteti be a Jokert!

A gép nyugodtabb járását a mellső támasztó kerekek is segítik. A rövidtárcsával el tudjuk érni azt, hogy sekély művelésben szalmaborítást hagyunk a föld felszínén, mint egy vékony takaró, amellyel védjük az intenzív napsugarak elől, így nem ég ki a föld, és a hullás magvak egyenletesebben kelnek.

Sokan tudják, hogy a Horsch az egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó Európában. Így lehetett várni, hogy a Joker RT Classic-ot is hamarosan továbbfejleszti, és ennek a fejlesztésnek az eredménye a Joker RT – amelyben a járószerkezet bekerült a gépbe, és a gép elejére vágó hengert is tudunk szerelni. Azáltal, hogy a járószerkezet a tárcsamező és a dupla henger közé került, még nyugodtabb a járása.

A mellső aprító henger, a hosszú szárú tarlón, mint a repce, napraforgó, végez nagyon jó munkát, ugyanis ledarálja azt, és most először valósítható meg az igen sekély, 2-3 cm-es tarlóhántás, teljes átfedés mellett. Ennek előnye, hogy pl. a repcében majdnem az összes kihullott mag ki fog csirázni, így nem képezünk a mélyre keveréssel ún. kultúrgyomot. A napraforgót pedig nem kell külön szárzúzóval lejárni, ezt is elintézi az aprító henger.

A Joker kitűnő választás az intenzív sekély talajművelésre. 

Ne habozzon, Jokerozzon!

– Szász Zoltán –
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak...

Finom talajművelés

Finom talajművelés

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a klímaváltozás végett és azért is, hogy minél költségtakarékosabban tudjuk elvégezni az első művelete(ke)t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!