Fókuszban a takarmányhatékonyság az Alltech Szakmai Nap rendezvénysorozatán (x)

Agro Napló
Sikerrel zárult az Alltech Szakmai Nap, mely 2016. április 12-14. között került megrendezésre három magyarországi régióban (nyugat-közép-kelet) szakmailag elismert hazai és külföldi előadók vendégszereplésével. A workshop az idei évben a takarmányhatékonyságra fókuszált, melynek célja az volt, hogy egy olyan irányvonalat mutasson a hazai gazdák számára, ami segíthet nekik, hogy hatékonyabban tudják kihasználni a takarmányaikban és állataikban rejlő lehetőségeket.

A takarmánynövények termelésnövelése előadás során kihangsúlyozásra került, hogy a vízhiány és a növekvő populáció hús-szükséglete befolyásolja a takarmánynövények termesztését. Nem lesz több megművelhető talaj, azonban a génmódosítás nem megoldás – a növényeket kell segíteni a saját genetikai lehetőségeik kihasználásában a lehető legtermészetesebb termékekkel. Az elmúlt évtizedekben 10-50 %-kal csökkentek a gyümölcsök és termények beltartalmi értékei, így sokkal több termékre van szükség a táplálóanyag szükségletek kielégítéséhez. A beltartalmi érték javításához nyújt segítséget a természetes megoldásokon alapuló Alltech Crop Science technológia.

Pedro Caramona, európai mikotoxin menedzser jelezte, hogy a szántóföldi és raktári gombák által termelt mikotoxinok olyan komoly gondot jelentenek jelenleg és a jövőre nézve az élelmiszeripar számára, amely már most megközelíti a RASFF vészjelző rendszerben a patogén baktériumok előfordulása miatti jelzések számát. Az aflatoxin történetén keresztül bemutatta, hogyan lehet kezelni a problémát az Alltech Mikotoxin Menedzsment programjával, és segíteni a takarmány hasznosítását. A takarmányhasznosság növelésében a telepen dolgozók is tudnak segíteni: a tárolók tisztításával, a raktári gombák lehetőségeinek redukálásával akár 20 %-kal csökkenthetik az összes toxin mennyiségét. Az Alltech MIKO programjának farm audit része segít a termelőknek felismerni a kritikus pontokat.

Catalin Necula, európai kérődző szakértő előadásában megfogalmazta, hogy nem csak a bendőben meglévő baktériumokat szükséges etetni, hanem számukat növelni is célszerű, hiszen ezzel biztosítható a tehén számára az energia és a fehérje a lehető legolcsóbb módon. Az Alltech Fehérje Menedzsment programja segít a termelésben: növeli a tejzsírt és a tej mennyiségét, ezáltal javítva a takarmányokban rejlő lehetőségeket és felhasználásukat.

Dr. Gábor György, tudományos tanácsadó elmondta, hogy a termékenyítési idő és a termékenyítési jelek ideje az elmúlt 70 évben drasztikusan csökkent: míg ez 1927-ben 16-17 órát jelentett, jelenleg egy nagytejű tehénnél ez akár 2 óra is lehet! A feladat ma a termékenyítés után nem a vemhesek szűrése, hanem az üresen maradt tehenek minél hamarabb történő kiválasztása. A hatékony takarmányfelhasználás egyik jelzője a vemhek és borjak aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!