2024. május 14. kedd Bonifác

Tyúkhúrtól lombhullásig… a szőlőben

Agro Napló
Minden újév új reményeket ébreszt bennünk, ugyanakkor minden újév új kihívásokat fogalmaz meg velünk szemben. A 2016-os év sem fog ellentmondani lényegében eme íratlan szabálynak. Különösen igaz ez a szőlőtermelésben, ahol számos esetben találkozunk hasonló évjáratokkal, de az adott év mégis más, mint a többi. A jó szőlőművelő elémegy az adandó problémáknak. Szakmailag felvértezve, minimalizálja az évjárathatás által előidézett termésdepressziót provokáló anomáliákat. 

Ezen belül jelen esetben csupán a szőlő növényvédelem témakörét érintjük. Mint ahogyan a cím is kifejezi – „tyúkhúrtól lombhullásig” – igen kora tavasztól késő őszig a munka garmadája foglalkoztatja a szőlőművelőt. A metszés elvégzése után, az első növényvédelmi beavatkozás jellemzően a gyomkontroll. Az utóbbi években tapasztalható elhúzódó kellemes ősz és az enyhe tél következtében az ősszel kelő és kora tavasszal virágzó gyomnövények ellen nem lehet elég korán kezdeni a gyomirtást. Amint a fagyos időszak elmúlik, azonnal esedékessé válik a beavatkozás. Ebből a kémiai technológiából a Sumi Agro Hungary Kft. által kifejlesztett PLEDGE 50 WP gyomirtó szer ma már szinte kihagyhatatlanná vált a hazai dűlőkben. Kivételes perzselő hatásánál fogva hosszú, talajon érvényesülő tartamhatása mellett a TRUSTEE-Hi Aktív (glifozát hatóanyag, 661 g/l IPA sótartalom) nevű termékkel tankkeverékben kombinálva eredményesen kontrollálhatjuk a magról kelő és évelő, egy és kétszikű gyomokat. Új termékünk a KABUKI a hazai piacon. A készítmény a szőlő oldalhajtások és tőhajtások leperzselésére alkalmazható. A kezelést az oldalhajtások és tőhajtások 10–15 cm-es nagyságánál célszerű elvégezni. A terméket SPUR nevű adalékanyaggal kombinálva javasoljuk alkalmazni.

A következő fenológiai stádium – amennyiben elvégeztük az ASTRA rézoxikloriddal történt lemosó kezelést – a szőlő rügypattanás utáni gyapotos állapot. Az előrejelzésre alapozott atka elleni védelem pontos adatokat szolgáltat a rügypikkelyek alatt áttelelt nemzedékkel kapcsolatban. Az előrejelzés hiányában érhetnek bennünket meglepetések. A száraz aszályos tavasz kedvez az atkák felszaporodásának. Szőlőben leggyakoribb probléma a levélatka kártétel. Ezek megfékezése érdekében továbbra is a piacon tartjuk a gyakorlatban jól bevált és közkedvelt, kivételes hatékonysággal bíró ORTUS 5 SC ismert atkaölő szerünket.  Az ez évi tél sokban emlékeztet a 2014. évihez. Gyenge, ritka fagyok, kellemes „tavaszias” időjárás. Az enyhe tél következtében minden nehézség nélkül áttelelő szaporító képletek, az epidémiát kiváltó feltételek – inokulum, fogékony növény, optimális klimatikus viszonyok – térben és időben adottak voltak 2014-ben egy súlyos, járványszerű szőlőlisztharmat lefolyásához, szerte a magyarországi borvidékeken. Hogy ez ne ismétlődjön meg, fokozott odafigyelést igényel minden szőlőtermelőtől. A lisztharmat korai primer tünetek észlelése után – még a virágzást megelőzően – azonnali, nagy hatékonyságú felszívódó szer alkalmazása indokolt elemi kénnel kiegészítve tankkeverékben. Erre a célra kiválóan alkalmas a TOLEDO felszívódó lisztharmat elleni gombaölő szerünk. A piacon legmagasabb tebukonazol hatóanyag-koncentrációval rendelkezik, amely kiemeli a versenytársak közül. Továbbá a modern „SC” formulációja tág határok közötti tankkeverék-felhasználást biztosít számára. Később a virágzás és fürtzáródás között – a szőlő legkritikusabb, betegségekkel szemben legérzékenyebb fenológiai stádiumban – a Sumi Agro új fejlesztése, a CYFLAMID szerves része a lisztharmat elleni védelemnek. 2014-ben – termékbevezetés évében – jobb bizonyítási lehetőséget rendelni sem lehetett. Ténylegesen megmutatta több ezer hektáron azokat az unikális tulajdonságait, amivel a Cyflufenamid hatóanyag fel van vértezve. Úgy, mint a teljesen egyedülálló hatásmód – öt ponton képes a gomba életét blokkolni –, lokálszisztemikus, transzlamináris, kiemelkedő gázosodó, preventív és kuratív hatás, hosszú tartamhatással. A termék így vált a lisztharmat rezisztenciatörés alappillérévé. A hatékonyságának, illetve a rezisztencia megelőzésének érdekében a Sumi Agro részletes stratégiai programot dolgozott ki:

  • lisztharmatfertőzés szempontjából a szőlő legérzékenyebb fonológiai állapotában a virágzás és a fürtzáródás között javasolt az alkalmazása,
  • tankkeverékben, eltérő hatásmódú, de legalább elemi kénnel juttassuk ki,
  • egy vegetációban maximum kétszer használjuk,
  • kuratív céllal csak egyszer alkalmazzuk,
  • a permetezési forduló – fertőzési nyomástól függően – legalább 14 nap legyen.

A szőlő – évjárattól függően – másik komoly növényvédelmi kihívást jelentő betegsége a peronoszpóra ellen is rendelkezünk egy innovációval. A termék kereskedelmi elnevezése: LIETO. A két magas hatóanyag- (Cimoxanil+zoxamid) koncentrációjának köszönhetően, azok szinergista hatása, alacsony hektárdózisa mellett, továbbá a WDG formulációja kiváló hatékonyságot biztosít a felszívódó blokkban a peronoszpóra ellen.

Az utóbbi években szinte valamennyi hazai borvidéken felütötte fejét és sok helyen gazdasági kárküszöbértéket meghaladó terméskiesést eredményezett a fakórothadás és a feketerothadás. A SUMI AGRO által erre a problémakörre javasolt, gyakorlati oldalon kipróbált és bevált technológia a TOPSIN M 70 WDG és a TIURAM GRANUFLOW tankkeverékben történő kombinációja. A két hatóanyag – felszívódó + kontakt – együttes ereje segíti a rothadási betegségek (beleértve a szürkerothadást) tüneti kialakulásának megelőzését.

A szőlőnkben az atkák mellett – az évjárati hatások, ill. a termőhelyi viszonyok függvényében – a szőlőmolyok (nyerges, tarka) elleni védelem jelenti a legnagyobb odafigyelést. Általában két nemzedékével számolunk. Attól függően, hogy milyen hatásmechanizmusú szert választunk, a kémiai védekezést a csúcsrajzás körüli időszakra pozícionáljuk. A molykártevők és a különféle bogarak ellen kiváló, gyors hatást érhetünk el a NAGOMI rovarölő szer kipermetezésével. Azonnali, kontakt méregről van szó. Az esetleges repülő, rajzó molyokat is képes megsemmisíteni. Kiváló, granulált formulációval rendelkezik, a tankkeverékünk ideális alkotója.

Ahhoz, hogy egészséges szőlőt tudjunk betakarítani, magának a növénynek a tápanyagellátását is egyensúlyban kell tartanunk. Ezt helyes tápanyag-utánpótlással, lombtrágyák megfelelő időben történő kijuttatásával tudjuk előmozdítani. A SUMI AGRO palettáján számos ilyen választási lehetőséget találunk. Kiemelkedik közülük a SERGOMIL L 60 speciális, felszívódó rezet tartalmazó immunerősítő lombtrágya, egzakt gyakorlati és laboreredményekkel bizonyított mérhető fungicid mellékhatással. Kijuttatása a szőlő virágzásától egészen a zsendülés végéig javasolt – feltöltés jelleggel – kettő, háromszori alkalommal. A szőlőkötődés elősegítésére javasolt a Bortrac lombtrágya. A foszforhiány pótlására az unikális Fosfonin Flow, cinkhiányos tünetek kezelésére pedig a Zintrac lombtrágya áll rendelkezésre.

Kiváló aktuális információ: a szőlő-gyümölcs kultúrákban regisztrált valamennyi termékünk engedélyezett az Agrár és Környezetgazdálkodási célprogramokban.

 

Dr. Fenyves Tibor, Ph.D
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Dr. Fenyves Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Csökkenhet a pulykahús termelése idén

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016–2017-es járvány is, aminek következtében a víziszárnyasok k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?